Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakuntalaiset vasta kypsyttelevät maahanmuuttajien työllistämistä

Kuva: Satakuntalaiset vasta kypsyttelevät maahanmuuttajien työllistämistä

Maahanmuuttajat työllistyvät heikommin kuin syntyperäiset suomalaiset. Syynä on usein tulokkaiden kielitaidon puute mutta myös se, että työnantajat ovat ennakkoluuloisia.

Kuva: Mei Bing Su ja Diana Spruds tietävät, että maahanmuuttajien pitää työllistyäkseen osattava riittävästi suomea.

Porin seudun työvoimatoimiston johtajan Eeva-Leena Vaahtion mielestä ei pitäisi olla mitään eroa sillä, mistä työnhakija on kotoisin.
– Eräs yrittäjä sanoi minulle kerran, että hänellä on vain kolme vaatimusta työntekijän suhteen: että tämä tulee töihin, osaa tehdä työnsä ja tekee sen. Totuus on että työnantaja tarvitsee osaavia työntekijöitä. Silloin ei ole olennaista, onko hän maahanmuuttaja vai syntyperäinen suomalainen.
Eeva-Leena Vaahtio vertaa maahanmuuttajien asemaa muihin ”erityisryhmiin”. Häntä suututti lehtijuttu, jossa ihannointiin lievästi kehitysvammaisen työntekijän palkannutta työnantajaa. Hän oli palkannut naisen työhön, johon hän tarvitsi joka tapauksessa työntekijän.
Myös maahanmuuttajista otetaan esille vain yksi piirre, se että on tullut Suomen rajojen ulkopuolelta, ja unohdetaan kokemus-, koulutus- ja muu tausta.

Tynnyrissä kasvaneita
Maahanmuuttajien työllistymisessä ja Satakunnan kansainvälistymisessä on siis vielä tekemistä:
– Emme ole Satakunnassa vielä ihan kypsiä. Olemme vähän sellaisia tynnyrissä kasvaneita, emme ole tottuneet monimuotoisuuteen.
Vaahtio uskoo kuitenkin, että kansainvälistymisessä ollaan jo hyvällä tiellä.
Eeva-Leena Vaahtio puhui torstaina Porin Aikuiskoulutuskeskuksen järjestämässä Monikulttuurisuus työyhteisössä -seminaarissa.
Hän korosti työnantajien eettisyyttä:
– Sen pitäisi ulottua rekrytoinnista henkilöstöjohtamiseen. Työnantajille sanoisin: älkää syrjikö. Ja maahanmuuttajille: älkää suostuko syrjittäviksi.
Porin seudulla on rekisterissä 300 maahanmuuttajia, jotka hakevat aktiivisesti töitä. He ovat 47:ää eri kansallisuutta. Koko joukosta on työttömänä 97 henkilöä, muut ovat töissä tai koulutuksessa. Maahanmuuttajien työttömyysprosentti on hiukan korkeampi kuin muiden asukkaiden.

Kahdenlaisia kokemuksia
Suomessa asuvat englantilainen Diana Spruds ja kiinalainen Mei Bing Su korostavat molemmat suomen kielen osaamisen merkitystä.
Muuten heillä on erilaiset kokemukset työllistymisestä. Diana Spruds on sairaanhoitaja, mutta ei ole saanut oman alan työtä. Ainoa mitä tarjotaan ovat lyhyet sijaisuudet.
Mei Bing Suta on onnistanut. Hän työskenteli aikaisemmin tarjoilijana ja ravintolan keittiössä, mutta opiskelee nyt laitoshuoltajan ammattitutkintoa varten. Hän on saanut harjoittelupaikan Ulvilan kaupungilta ja kun hän valmistuu, hän saa pysyvän työpaikan.
– Ulvilassa ei katsota onko suomalainen vain maahanmuuttaja. Olen iloinen että Ulvilan kaupunki ottaa minut vakituiseen työhön.
Porin Aikuiskoulutuskeskus vastaa laajasti maahanmuuttajien kielikoulutuksesta. Torstaisen seminaarin yhtenä tarkoituksena oli saada työnantajat ja maahanmuuttajat kohtaamaan ja keskustelemaan maahanmuuttajien työllistämisestä.
Heli Kokko

18.4.2008 08:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva