Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Matti Alatalon valitseminen Oulun Kärppien päävalmentajaksi yllätti sittenkin, vaikka jo tammikuun tietämillä moisesta liikkui vankka tieto. Alatalo, 39, teki melkoisen hyvää työtä kuusi kautta JYPissä – ottaen huomioon myös päävalmentajan seuralta saamat työkalut. Sitten Matti siirtyi Hämeenlinnan Pallokerhoon, josta oli viety parhaat pelaajat alta pois. Kerho rakensi joukkuetta melko suunnittelemattomasti ja kuinka ollakaan, Alatalolla on edessään sama tilanne Oulussa syksyllä, kuin oli Hämeenlinnassa. Kärpät on vähintään yhtä suuren murroksen kourissa kuin oli HPK.

Miten todellinen herrasmiesvalmentaja Alatalo onnistuu tällä kaudella. Ihan tässä vaiheessa voisi arvioida, että vaikeuksia tulee kun joukkueen sytyttäjät (pelaajat Janne Pesonen ja Hannes Hyvönen) lähtevät pois Raksilan pukukopista. Mutta lie täysin turha ennakoida – ja ei ehkä liiemmin edes kiinnosta – millaisen joukkueen Oulun Kärpät ensi kaudeksi saa.
Kovaan seuraan Alatalo Kärppien valmentajakaartissa pääsee. Nimet Kari Mäkinen, Pentti Matikainen, Esko Nokelainen, Jaakko Palsola, Juhani Tamminen ja Kari Heikkilä ovat nostattaneet menestysriman korkealle.
Kärpistä ovat kesken kauden saaneet potkut Nokelainen ja Tamminen!
Miten kummassa nuo molemmat valmentajanimet tuntuvat niin tutuilta Porinkin suunnalla?
Päävalmentajapaikat SM-liigassa on jaettu. Tosin tämä edellyttää, että Rauman Lukko on eilen vahvistanut sopimuksensa (kuulemma pitkän) Rauli Uraman kanssa. Pätkävalmentajille on enää töitä luvassa – mutta varmasti heitä tullaan ensi kaudella tarvitsemaan!

KalPa satsaa
Porin ja Rauman suunnalla saadaan olla tarkkoina ensi kauden SM-liigamenestyksen kanssa. Nimittäin tällä kaudella sinne hännille jäänyt Porin Ässät ei ole esittänyt vielä yhtään uutta, säväyttävää pelaajasopimusta, mutta HPK hankkii rautaisen joukkueen Jukka Rautakorven alaisuuteen.
Hämmästyttävää on, että Kapasen ja Timosen mafia, KalPa Kuopiosta, pystyy hankkimaan sen tason pelaajia joista esimerkkeinä Kalle Sahlstedt ja Toni Häppölä ovat. Kalakukkojen myynti on mennyt kohdalleen, sillä jostain euroja löytyy.
Pitäisi pian löytyä Satakunnastakin, sillä jos liian pitkään tinkaa, niin toinen hänet vei (ihan laulun sanoin).
Eipä silti, jääkiekossa on kyse SM-liigatasolla paljon muustakin kuin tähtipelaajista. Mikäli joukkuehenki saadaan kuntoon, niin ratkaisijoita löytyy sieltä kolmos- ja neloskentällisistäkin. Rauli Urama teki Tappara-reissulla sellaista työtä, ettei voi muuta kuin arvostaa suoritusta korkealle. SM-liigan pronssimitalit varmasti maistuivat kirvesrinnoille, varsinkin kun Doug Sheddenin Jokerit jäi tähtikaartinsa kanssa ilman mitalia.
Sheddenin SM-liiganäyttö ei paljon hurmannut, mutta ehkä Sveitsissä menee paremmin.
Hieman pelonsekaisin tuntein tässä valmistautuu seuraamaan jääkiekon MM-kisoja, jotka pelataan Kanadan kapeissa kaukaloissa. Ehkä Leijonat pelaavat kuitenkin Jukka Jalosen ohjeiden mukaan. Silloin voi tulla jatkopaikka siitä elämän ja kuoleman pelistä (puolivälierä).

Puolet ja puolet
Kun jääkiekon MM-kisat tiedetään käytävän Kanadassa, niin ennakkotiedot hehkuttivat, että nyt Suomi saa jalkeille kivikovan MM-joukkueen, sillä NHL:n pudotuspeleistä ehtii ennen MM-kisoja putoamaan täyden joukkueellisen verran suomalaispelaajia.
Mutta ei joukkueen kokoaminen niin helppoa ollutkaan. NHL-pelaajilta tuli yllättävän paljon kieltäytymisiä. Nyt näyttää siltä, että homma on ”fifti-siksti”, eli puolet Euroopasta, loput rapakon takaa!
Tässä yhteydessä tunnen jälleen syvää myötähäpeää maalivahdista nimeltä Miikka Kiprusoff. Hän kieltäytyi jälleen Leijonapaidasta. Syytä siihen on jopa vaikea käsittää, sillä eihän se yksin riitä, että on kotoisin Turusta?
Tilalle on tulossa Karri Rämö – tuo hyökkääjien kauhu. Onneksi jemmassa on sentään vielä Petri Vehanen ja Niklas Bäckström – niillä eväillä maalinsuu on tukittu. Kuulin kun eräs jääkiekkofani sätti Kiprusoffia. Tuon nimen lausuminen onkin yllättävän vaikeaa pienessä hieneessä. Selvispäiten kuunneltuna sen lausuminen muuttui joka kerta.
Tosin MM-kisojen aikaan on mukava myös kuunnella, miten monella eri tavalla lausutaan nimi Sean Bergenheim. Tänään siitä saadaan alkusoinnut, kun Suomi pelaa Moskovassa EHT-turnausta.

Ketä jäi mieleen
Jääkiekon SM-liiga Porissa typistyi runkosarjan mittaiseksi. Silti kevätpuolella joukkueesta nousivat esiin Jesse Jyrkkiö sekä Sakari Salminen. Edellytykset ovat lajissa pitkälle.
Mikäli Rauman Lukon maalissa ei olisi lähes kaikissa kauden otteluissa torjunut Petri Vehanen, niin Lukko olisi ollut Ässien tapaan jopa säälipleijjareiden ulkopuolella. Rohkeasti toki sanottu, mutta se nyt on vakaa mielipiteeni.
Tapparasta nousi esiin Jori Lehterä ja Espoon Bluesista Toni Kähkönen.
Hjallis Harkimo pisti joukkueensa putoamisen finaaleista liki yksinomaan Kim Hirschovitsin syyksi. Ei kai Harry toisissaan (tai varmasti oli) voinut olla sitä mieltä, että finaalista putoaminen meni yksin HIFK:n riveihin ensi kaudeksi siirtyvän Hirschovitsin piikkiin?
Melkoinen tapaus on myös Matt Nickerson. Kun hän pelasi Ässissä ja Suhonen pisti hänet pelaamaan – sitähän Nickerson myös osaa hyvin – niin Ässissä hän oli pelaaja, jonka paikka ei ole laisinkaan SM-liigassa.
Voi veljet! Kateuttahan se vain oli. Ilves otti miehen kirkuen parkuen – ja nyt agentin pöydällä taitaa olla tarjous jokaiselta SM-liigaseuralta. Ehkä jopa Mestiksen Vaasan Sportilta?
Kulunut SM-liigakausi toi uusia kykyjä esiin. Ei kaikki mennyt sentään Ville Leinon tahtipuikon rytmissä. Blues oli kauden ehdoton yllätysjoukkue, Pelicans pääsi liki samaan, mutta silti suuria pettymyksiäkin oli. Sitten HPK taisi olla sijalla yksi. Kai Nurminen, Pasi Tuominen, Jonas Andersson olivat laadun takeena!

Monessa mukana
Suomessa pidetään 2. kesäkuuta Helsingin Kaapelitehtaalla Suomen urheilun Oscar-gaala.
Kuka muukaan idean takana olisi kuin monitoimimies Harry Harkimo? Sillä miehellä ideoita riittää ja tämä kuuluu niihin parhaimmasta päästä oleviin.
Nyt kyse on kiittämisen kulttuurista. Kesäkuun toinen päivä ei maailmalla juuri ihmeitä urheilun osalta tapahdu, joten kaikkien pitäisi päästä paikalle. Toki idea on lähes suora kopio Ruotsin urheilugaalasta, mutta kyllä tällaista Suomeenkin tarvittiin.
Suomen Urheilugaalassa jaetaan palkinnot seuraavissa luokissa: läpimurto, esikuva, taustavoima, urheiluvaikuttaja, urheilutapahtuma, elämänurapalkinto, vammaisurheiluteko, puhtaasti paras - vuoden antidopingteko, urheiluteko, ja yleisö saa myös äänestää sykähdyttävimmän urheiluhetken.
Lisäksi palkitaan urheiluseurajohtaja, markkinointiteko sekä urheilukulttuuriteko.
Kyseessä on siis varsin kattava Urheilugaala. Tämä kesäkuun tapahtuma ei muuten millään mene päällekkäin Suomen Urheilutoimittajain liiton vuoden parhaiden palkitsemisien kanssa. Pekingin olympiakisat ovat vasta tulossa, ja siellä menestyvä urheilija ei kesäkuun tilaisuudessa ole ehkä palkittavana?
Mutta kun kaikki osallistujat ovat pukeutuneet parhaimpiinsa, ja kun gaala televisioidaan, saamme varmasti nähdä jännittävämmän lähetyksen kuin konsanaan Linnan juhlista.
Idea on erittäin hyvä.

Jarmo Liuhala

17.4.2008 08:52

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva