Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Muotimaailma murtautuu Porin Teatteriin

Kuva: Muotimaailma murtautuu Porin Teatteriin

Porin Teatteri luottaa kevään viimeisessä ensi-illassaan Ilmasta rahaa -näytelmän menestyskaavaan: brittiläistä farssia Matti Mäntylän ohjaamana. Kun Ei nyt, rakkaani on edellisen sukseen tavoin lähtöisin Cooneyn farssiperheeltä, tällä kertaa vanhemman mestarin Rayn kynästä, herää epäilys, pelaako Porin Teatteri turhankin varman päälle. Mäntylä kuitenkin vakuuttaa, että uudenlaisin eväin ollaan liikkeellä.

Kuva: Porin Teatterin uutuusfarssi sijoittuu Lontoon muotimaailmaan. Hannele Lanu (vasemmalla), Hanna Viertola ja Vesa Haltsonen pyörivät Bodley & Bodley -muotitalon ympyröissä.

- Ei nyt, rakkaani on teatterileikki, jossa logiikka ja realismi eivät toimi tavalliseen tapaan. Meidän rikkaassa toteutuksessamme näytelmä on enemmän kuin pelkkä farssi - todellinen runsaudensarvi, ohjaaja korostaa.
Ray Cooneyn ja John Chapmanin läpimurtonäytelmä sai ensiesityksensä vuonna 1969 ja saavutti 1970-luvun alussa valtavaa menetystä eri puolilla maailmaa. Porilaiset ovat uudistaneet näytelmää rohkeasti, ja miljöö on vaihtunut 1960-luvun turkisateljeesta 2000-luvun muotitaloon.
Matti Mäntylä luki farssien käsikirjoituksia ja mietti, mitä kerrottavaa näillä on tämän päivän ihmiselle. Hän sai oivalluksen katsoessaan televisiosta muoti- ja rockmaailman ilmiöitä yhdistelevää Fashion Rocks -ohjelmaa.
- Muoti on yksi niistä asioista, joista ihmiset ovat nykyään kiinnostuneita. Ajattelin, että Ei nyt, rakkaani saattaisi olla teksti, joka asettuu Fashion Rocks -ohjelman näkökulmaan. Näytelmässä käsitellään myös ikuisuuskysymyksiä, kuten rakkaus, pettäminen ja fantasiat, Mäntylä kertoo.
Uudistaminen ei ole rajoittunut pelkästään ajan ja miljöön muuttamiseen, vaan kerronnassa hyödynnetään videoscreenejä ja muita perinteisistä poikkeavia audiovisuaalisia keinoja. - Halusin tuoda tyylilajiin jotain uutta ja mukavaa. Näytelmässä on pohjalla perinteistä farssia, jota olemme rikastuttaneet esimerkiksi videoilla ja musiikkinumeroilla.
Porin Teatterin Ei nyt, rakkaani pohjautuu Mikko Viherjuuren tuoreeseen suomennokseen, jota porilaiset ovat edelleen muokanneet omien ajatustensa pohjalta. - Teksti on vain materiaalia tielle, jota lähdemme kulkemaan. Olemme luoneet uuttakin tekstiä, jos joku juttu ei ole toiminut, Mäntylä jatkaa.
- Olemme rakentaneet esimerkiksi näytelmän lopun kokonaan uudestaan, mainitsee ohjaajan assistentti Taru Huokkola. - Alkuperäinen loppu ei ollut niin hyvä kuin meidän oma loppu, Mäntylä lisää suu virneessä.
Mäntylän mukaan Ei nyt, rakkaani poikkeaa valtavan suosion saaneesta Ilmasta rahaa -farssista jo ennen porilaisten radikaaleja uudistuksiakin. Hurja vauhti ja hulvattomuus vaihtuvat hieman hillitympään farssinäkemykseen.
- Tässä on oma stailinsa, 60-lukulaisempi, vähän hienostuneempi, ei niin meluisa. Voisin käyttää jopa nimitystä sensuelli farssi, ohjaaja tuumaa.
Mikko I. Elo

17.4.2008 08:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva