Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nuukuusviikko käynnissä

Kuva: Nuukuusviikko käynnissä

Katselin aamuteeveetä ja ohjelma alkoi nuukuusviikon teemalla. Elämme parhaillaan nuukuusviikkoa. Nuukuusviikko tähtää luonnonmukaiseen elämään. Ohjelmassa todettiin, että suurimmat tuhlauksen kohteet ovat asuminen ja liikenne.
Katsellessani ohjelmaa tuli selväksi, että eläminen nuukuusviikon tavoitteiden mukaisesti tulisi alentamaan elintasoamme, mutta samalla säästäisi maapallon tuholta.

Asuintalojen rakentaminen perusmateriaaleilla, lämmittäminen, jätehuolto ja valaiseminen vaatisivat meiltä kiireisiltä nykypäivän ihmisiltä paljon enemmän vaivaa ja työntekoa asumisemme eteen.
Joukkoliikenne tulisi hoitaa niin, että se todella olisi edullista ja kaikkien tavoitettavissa. Ohjelmassa suositeltiin kimppakyytejä lähiasukkaiden kesken. Kun mennään kaupungin keskustaan aamulla, sovitaan työmatkat kimppakyydillä, joku vastaavasti kokoaa lapset yhteen autoon ja vie kouluun, illalla jälleen yksi perhe hoitaa lapset harrastuksiin ja hakee pois.
Teoriassa hieno ajatus, mutta toimiiko tämä järjestelmä. Jos tällaiseen järjestelmään jossakin asuntoympäristössä päästään, se on hatunnoston arvoinen teko.
Totuushan on se, että yksityisautoilu saastuttaa asumisen jälkeen eniten. Mutta aika tekee tehtävänsä, kun öljy loppuu tältä maapallolta. Ihminen on viisas se kehittelee jo nyt muita vaihtoehtoja öljyn tilalle, millä yksityisautoilu saadaan jatkumaan.
Asuminen ja etenkin rakentaminen nykyisillä vaivattomilla materiaaleilla, joita suuri rakennusteollisuus valmistaa, saastuttaa maailmaa eniten. Sitä eivät ihmiset vain ajattele tältä kantilta.
Näitä ajatuksia pohtiessani tuli mieleen välittömästi SDP:n puoluekokous Hämeenlinnassa ja siellä käsittelyssä olevat ohjelmat. Ilmasto- ja ympäristöohjelma on mielenkiintoista luettavaa. Siellä todetaan asumisen kohdalla, että kuntien tulisi kaavoitusten kautta vaikuttaa asumisen järkeistämiseen.
Yksi esimerkki. Kaavoituspolitiikalla tulisi huolehtia siitä, että määrättyjen uusien rakennettavien asuinalueiden osalta lämmitys hoidettaisiin kaukolämmöllä ja ns. suora sähkölämmitys kiellettäisiin. Tämä olisi taloudellisesti järkevä ratkaisu.
Tällainen yhteiskunnan ohjaaminen on puolueeltamme järkevää ja johdonmukaista luonnon säästämistä. Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa tulevilla puoluekokousedustajilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen eli laittaa puumerkkinsä ihmisten ja etenkin lastemme elinmahdollisuuksiin.
Nuukuusviikko kehottaa kaikkia ihmisiä ajattelemaan nuukasti ja tarkkailemaan omia toimintojaan päivittäin. Tällainen nuukuusviikko on siitä hyvä, että se pysähdyttää meidät kaikki ajattelemaan, miten tuhlailumme vaikuttaa elinympäristöömme ja tulevien sukupolvien elämään.
Pohdintojemme jälkeen toivottavasti jokainen ihminen löytää edes yhden pysyvän nuukuustoimenpiteen omasta elämästään. Jos jokainen meistä muuttaisi hieman jokapäiväistä elämäänsä, muutos koko maan tai maailman mittakaavassa olisi jo melkoinen.

* * *
Näin vappua lähestyttäessä on jälleen syytä muistuttaa, että Porin Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö järjestää perinteiseen tapaan vappujuhlan Porin torilla 1.5.2008 klo 11.00 alkaen.
Juhlamme on perinteinen, emme marssi, ja pidämme juhlamme omana juhlana, emmekä Vasemmistoliiton kanssa yhdessä, niin kuin viime vuonna. Viime vuotinen juhla perustui SAK:n 100-vuotisjuhlavuoteen.
Porin Vasemmistoliiton Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aki Nummelin arveli eräässä paikallisessa lehdessä, että yhteisen juhlan järjestäminen on varmaan kaatunut nykyisen Porin kaupunginhallituksen puheenjohtajan linjauksiin.
Voin vakuuttaa Aki Nummelinille, ettei nykyinen eikä edellinenkään Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja ole vaikuttanut Porin Sosialidemokraattisen Kunnallisjärjestön järjestämän vappujuhlan järjestelyihin.
Se, että Porin sosialidemokraatit jatkavat omaa vappujuhlakäytäntöä, tukeutuu täysin tekemäämme kyselyyn perusyhdistyksiemme keskuudessa ja vastaus oli täysin yksiselitteinen: jatkamme entiseen malliin omilla vappujuhlilla.
Näin puoluedemokratia on pelannut ja sitä kunnioitamme. Toivotan kaikki satakuntalaiset ja porilaiset tervetulleeksi Porin sosialidemokraattien järjestämään vappujuhlaan Porin torille.
Esa J Wahlman

17.4.2008 08:38

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva