Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakuntalaiselle taidekäsityömallistolle yksitoista tekijää

Kuva: Satakuntalaiselle taidekäsityömallistolle yksitoista tekijää

Satakunta saa syksyllä oman taidekäsityön nimikkomalliston. Tekijöiksi on valittu 11 taidekäsityöläistä/muotoilijaa, jotka lähtevät luomaan mallistoa tuotekehitysvalmennuksen tukemana. Idean takana on Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen SatakuntaMallisto - satakuntalaisen taidekäsityön tuotekehityshanke.

Hankkeeseen haki määräaikaan mennessä 28 satakuntalaista käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaista. Mukaan päässeet valitsi ulkopuolinen asiantuntijaraati. Tuotekehityspajojen vastuullisena valmentajana toimii helsinkiläinen, kolumbialaissyntyinen muotoilija Paola Cabrera Viancha, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa Taideteolliseen korkeakouluun.
SatakuntaMallisto-hankkeen projektipäällikkö Emma Susi kertoo, että vastaavaa ei ole muualla Suomessa tehty. Satakuntalaiset käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaiset siis toimivat eräänlaisina pilotteina. Aika näyttää, leviääkö toimintamalli myös maakunnan rajojen ulkopuolelle.
Paola Cabrera Vianchan mukaan kaikki mukaan valitut ovat ammattilaisia, joten hanke ei lähde liikkeelle nollasta.
- Kaikilla on jo omia hyviksi koettuja tuotteita ja ideoita. SatakuntaMalliston pointtina on löytää yksi idea ja päämäärä, jota lähdemme yhdessä viemään eteenpäin. Pohdimme muun muassa mikä on satakuntalaisten identiteetti ja minkälaiset tuotteet siihen sopivat.
Tuotekehitysprosessi on mukaan valituille maksuton. Rahallisen panostuksen sijaan ryhmän jäsenet antavat ajallista ja tuotannollista panostaan. Heiltä vaaditaan myös korkeaa motivaatiota ja yhteistyökykyä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.
Kaikkiaan SatakuntaMalliston työpajoja on kuusi seuraavan puolen vuoden aikana. Lisäksi malliston toteuttajat tekevät intensiivisesti töitä työpajojen välillä valmentajan ohjeistusten mukaan.
SatakuntaMallisto saa yhtenäisen ilmeen ja identiteetin ja sille pohditaan myös sopivaa nimeä. Mallisto esitellään Porin päivän viikonloppuna Taitokeskus Porin ja Taito Shop Porin tiloissa. Julkistamistilaisuus on osa Porin 450-vuotisjuhlallisuuksia. Lisäksi järjestetään myyntinäyttely Vuojoen kartanossa marras-joulukuussa.
Satakuntalaista käsityöosaamista nähdään kuitenkin jo kesällä Porin loma-asuntomessuilla. Hankkeen yhteistyökumppani Luvata Oy käyttää SatakuntaMalliston tekijöiden tuotteita oman loma-asuntokohteensa piensisustuksessa.
Maarit Kautto

 

 

SatakuntaMalliston tekijät
Marianne Friberg, Harjavalta, tervahampputekstiilit
Auli Ketola, Pori, painetut tekstiilit
Terhi Laitila, Rauma, huovutetut tuotteet
Sirpa Luukkonen, Huittinen, keramiikka
Iro Mäntykorpi, Pori, taotut tuotteet
Sanna Saarinen, Eura, kylpytekstiilit
Annamari Salmi, Pori, painetut tekstiilit
Mari Syrén, Kauttua, korut
Marko Timonen, Pori, puutyöt
Jan Torstensson, Kiikoinen, taidelasi
Helena Vienola, Kiikoinen, hopealuutuotteet

17.4.2008 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva