Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP kurottaa kohti täystyöllisyyttä

Kuva: SDP kurottaa kohti täystyöllisyyttä

Sosialidemokraatit tavoittelevat Suomeen täystyöllisyyttä seuraavalla vaalikaudella. Tavoite on kirjattu SDP:n kesäkuun puoluekokoukselle valmisteltuun asiakirjaan suomalaisen työn tulevaisuudesta. Se esiteltiin keskiviikkona.

Kuva: Päivi Lipponen ja Eero Heinäluoma esittelivät SDP:n näkemyksiä suomalaisen työn tulevaisuudesta.

Puheenjohtaja Eero Heinäluoma luonnehtii asiakirjaa SDP:n muutoksenhallintaohjelmaksi, joka auttaa hahmottamaan tien kohti täystyöllisyyttä. 
 Keskeisiä tienviittoja ohjelmassa ovat muutoksen ja turvallisuuden yhdistäminen, osaamisen korostaminen sekä sosiaaliturvan ja verotuksen remontointi.
 Heinäluoma sanoo, ettei globalisaation tuomaa muutosta suomalaiselle työelämälle voida pysäyttää. Se on kuitenkin tehtävä ihmisille turvalliseksi.
 SDP haluaa vahvistaa muutosturvaa. Opiskelu, myös pitkäkestoinen, uuteen ammattiin tähtäävä koulutus, on tehtävä mahdolliseksi työttömyysturvan aikana. Osaamista vahvistaisi myös vuosittaisen 1-2 viikon mittaisen koulutusjakson takaaminen työssä käyville.
 - Korkea osaaminen on ainut keino meille pärjätä globaalissa kilpailussa. Osaamisen on katettava koko kansa, Heinäluoma painottaa.
 SDP esittää oppivelvollisuusikään yhden vuoden pidennystä. Se auttaisi puolueen mielestä ehkäisemään varsinkin nuorten poikien syrjäytymistä.

Kevennysvara työn verotukseen
Verotus on yksi keinoista tukea uusien työpaikkojen syntymistä. SDP ei ole Heinäluoman mukaan halukas juurikaan laskemaan kokonaisveroastetta, koska on tarpeen turvata kansalaisille tärkeät julkiset palvelut.
 Hän ohjaisi verotuksen kokonaisuudistuksen muutokset siten, että työn ja pääomatulojen verotuksen epäsuhta pienenisi. Työnteko on puolueen mielestä tehtävä entistä kannattavammaksi siirtämällä verotuksen painopistettä työn verotuksesta muihin veroihin, kuten ympäristöveroihin.
 SDP korostaa verotuksen kokonaisuudistuksen tarvetta, koska yksittäiset ratkaisut uhkaavat rapauttaa veropohjaa.
Sosiaaliturvaan remontti
Verotuksen ohella SDP uudistaisi sosiaaliturvaa mm. korottamalla sen tasoa. Puolue on valmis lisäämään turvan vastikkeellisuutta.
 - Esimerkiksi työttömyysturvassa tämä tarkoittaa askelia tanskalaisen mallin suuntaan. Nykyistä korvaustasoa voitaisiin korottaa noin 30 prosenttia. Sen vastineeksi sitoudutaan työttömyyden tullessa osallistumaan aktivointitoimiin, mikä edellyttää lisää palveluja työttömille, Heinäluoma selvittää.
 Pitkäaikaistyöttömien paluuta työelämään voitaisiin helpottaa siten, että he säilyttäisivät työllistyessään osan työmarkkinatuestaan. SDP:n ajatus on, että ensimmäisenä vuotena maksettaisiin 75 prosenttia, toisena 50 ja kolmantena 25 prosenttia työmarkkinatuesta.
 - Silloin ei kenenkään tarvitsisi miettiä, kannattaako ottaa työ vastaan vai ei. Se kannattaisi aina, Heinäluoma sanoo.

Huomio myös yrittäjyyteen
Kansanedustaja Päivi Lipponen, joka veti yhdessä Heinäluoman kanssa asiakirjan valmistelua, muistutti, että suomalaisen työn säilyttäminen Suomessa tarkoittaa huomion kiinnittämistä myös yrittäjyyteen. Erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä tulisi rohkaista kasvamaan globalisaation haasteita varten.
 Lipponen korosti myös maahanmuuton merkitystä. Hän toivoi Suomen parantavan tulijoiden vastaanottoa. Koulutetut muuttajat olisi Lipposen mielestä saatava nykyistä nopeammin osaksi suomalaista kansalaisyhteisöä.
UP/Jouko Hovi

17.4.2008 08:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva