Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tasavero kannustaisi lisätulojen hankintaan

Keskuskauppakamarin teettämän selvityksen mukaan tasavero suosisi keskituloisia. Tasaveromalli eroaisi nykyisestä progressiivisesta verotuksesta niin, että kaikkia tuloja verotettaisiin samalla prosentilla tulojen määrästä riippumatta.

 

Jo tällä hetkellä kiinteä verokanta on Suomessa käytössä kunnallisverotuksessa, ansiotuloista perittävissä sosiaaliturvamaksuissa ja kaikissa pääomatuloissa. Myös yritykset maksavat veronsa vain yhden verokannan mukaan.
Ainoa progressiivinen tulovero on valtiolle ansiotuloista maksettava vero. Se on noin neljännes kaikista tulojen perusteelle maksetuista veroista.

Vähennykset pienituloisen turvaksi
Nykyisin tasaveroa käyttävissä maissa pienet tulot on vapautettu kokonaan verosta perusvähennyksen avulla.
Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan nykyinen tuloverotuotto voitaisiin säilyttää Suomessa 32,5 prosentin tasaverolla, jos perusvähennys olisi 5 000 euroa. 7500 euron vähennyksellä tasaveroprosentti pitäisi nostaa 36,7 prosenttiin.
 - Korkea perustulovähennys suosisi pienituloisia ja matala suurituloisia, Keskuskauppakamarin johtaja Hannele Ranta-Lassila totesi maanantaina Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
 - Kaikissa eri vaihtoehdoissa keskituloisten veroasteen muutokset jäisivät melko pieniksi. Heille merkittävä muutos olisi marginaaliverotuksen tuntuva alennus.
Tasavero kannustaisi palkansaajia lisätulojen hankintaan, koska niistä maksettaisiin sama vero kuin päätuloistakin
Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan merkittävin ongelma tasaverossa liittyisi siihen, miten kuntien itsehallinto-oikeus turvattaisiin. Myös kunnallisverotuksessa olisi koko valtakunnassa yhteinen verokanta.
Nykyisin kunnat saavat itse päättää kunnallisveroprosenttinsa.
 - Tasaverossa tarvittaisiin uudenlaista ajattelua valtion ja kuntien väliseen tulonjakoon, Ranta-Lassila sanoi.

20 maata käyttää
Tällä hetkellä tuloja verotetaan tasaveromallin mukaan 20 maassa. Ensimmäisenä tasavero otettiin käyttöön Virossa vuonna 1994. Liettua seurasi perässä samana vuonna ja Latvia 1997. Ensimmäisenä suurista kansantalouksista tasaveroon siirtyi Venäjä vuonna 2001.
Eri maiden tasaveromallit poikkeavat toisistaan monessa kohdin. Laajimmillaan tasaverojärjestelmä on niissä maissa, joissa sekä ihmisten että yhteisöjen tuloveron, myös arvonlisäveron, prosentti on sama. Sille, että tuloverokanta ja arvonlisäverokanta on sama, ei selvityksen mukaan ole taloudellista perustetta.
Selvityksen esitellyt Keskuskauppakamari korosti, että esitys ei ole puheenvuoro tasaveron puolesta tai sitä vastaan.
- Tarkoitus on ohjata keskustelua tietopohjalle.
UP/Mika Peltonen

15.4.2008 09:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva