Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Jääkiekon SM-liigan finaaleista ei tullut suurta näytelmää, vaikka vastakkain oli kaksi puolen Suomen joukkuetta. Oulun Kärpät kuulemma pohjoisen suosikki, joten eteläisen osan vastuu jäi Espoon Bluesille. Lähtökohdat finaalisarjaan muotoutuivat Kärppien eduksi jo välierissä, sillä Blues joutui taistelemaan kaikki seitsemän ottelua (Jokereita vastaan) erittäin lyhyellä aikavälillä. Sen sijaan Kärpät selvitti omassa välierässään Tampereen Tapparan suoraan neljällä voitolla ja sai viikon lepotauon.

Toki oli Kärppien hyvyyttä pudottaa Tappara puhtaasti, mutta Blues joutui nousemaan 1-3 tappioasemasta finaaliin otteluvoitoin 4-3. Tässä tuli se pieni osa-alue, joka oli pelkästään kuin mestaruustarjous Kärpille. Blues ei nimittäin saanut ennen finaaleja kuin vuorokauden lepotauon ja sen vaikutus alkoi näkyä – ihan tarkalleen – viidennen finaaliottelun toisessa erässä.
Varsin varamiehiseltä (poissa Stefan Öhman, Ben Eaves ja Dale Clarke) joukkueelta alkoi virta loppua, eikä se mikään ihme ollut. Vaikka tosipelejä varten harjoitellaankin, niin kyllä melko raskaaksi käy pelata 20 vuorokauden aikana peräti 12 finaalisarjaan kuuluvaa ottelua.
Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että Oulun Kärpät ei olisi ollut tämän kauden ehdottomasti paras joukkue SM-liigassa, ja sen mestaruus oli ilman muuta ansaittu. Mutta SM-liigan ohjelmaan olisi syytä tällainenkin vaihtoehto ottaa huomioon ensi kautta ajatellen. Nyt ei ollut tasapuolista, ja sen olisi voinut hoitaa jättämällä ainakin kolmen päivän tauko välierien jälkeen.
Finaalisarjaa olisi voitu takoa sitten vaikka joka päivä, jos joku MM-leiri tai EHT-turnaus alkoi painaa päälle? Ilmasilta vain välille Oulunsalo-Vantaan lentoasema – ja liiga maksajana.
Toinen vaihtoehto – selkeästi parempi – olisi typistää runkosarjaa parilla viikolla.

Kultaa ja kunniaa
Oulun Kärpät on ollut tämän vuosituhannen ehdottomasti menestynein suomalainen jääkiekkoseura, mutta onko toimitusjohtaja Juha Junno nyt jälkijunassa? Nimittäin ensi kautta ajatellen.
Oulun Kärpät menettää tämän kauden joukkueestaan huikean määrän pelaajia. Mutta yksi merkittävin lähtijöistä on päävalmentaja Kari Jalonen, jonka uusi osoite on HIFK. Oulun Kärpät onkin ainoa tämän kauden liigajoukkueista, jonka ensi kauden valmentajaa ei virallisesti ole julkistettu.
Normaalisti valmentajapestit ovat selvillä jo vuodenvaihteen aikana, sillä myös pelaajasopimukset tehdään niihin aikoihin – ja suositut vierailut vastustajajoukkueiden ruokakupilla eli pelaajistossa. Normaalisti uusi päävalmentaja on mukana myös seuraavan kauden joukkueen rakentamisessa. Mutta Oulun suunnalta ei ole kuulunut kuin lähtöuutisia – siis sekä pelaajistosta että valmentajan osalta.
Jossain vaiheessa oli esillä, että HPK:ssa valmentanut Matti Alatalo olisi tuleva kärppäluotsi, mutta siihen ei vahvistusta ole tullut – ei seuralta eikä valmentajalta. Jos Alatalo valmentaa, niin hänellä on toki ollut hyvää aikaa etsiä pelaajia muista seuroista, mutta markkinat Suomenmaassa ovat huippujen osalta pienet. Kun ulkomaalaisten määrä vähenee, niin on uskottava, että Kärpät hakee uudet pelaajansa joko Sveitsistä tai Ruotsissa nyt pelaavista suomalaisista. Voi joku tulla rapakon takaakin, mutta melkoisen tyhjän päällä Kärpät on.
Ei menestys tule ilman hyvää joukkuetta – se on nähty. Juha Junno on ollut erittäin hiljaa kultaisen kravattinsa kanssa. Mikäli ennen MM-kisoja ei Oulun suunnalta ala uutisia kuulua, niin Junnon kravatti voi alkaa kiristää?

Varmat lähtijät
Tässä yhteydessä on syytä tuoda esiin ne pelaajat, jotka varmuudella lähtevät pois Oulusta. Nimilista ei jääkiekkoa tunteville ole suinkaan heppoinen – pikemminkin lista on äärettömän kovaa luokkaa.
Varmat lähtijät tämän kauden mestarijoukkueesta ovat: Jonas Andersson, Michal Bros, Andy Chiodo, Hannes Hyvönen, Topi Jaakola, Ondrej Kratena, Jukka-Pekka Laamanen, Tomi Mustonen, Janne Pesonen ja Kalle Sahlstedt. Lisäksi ainakin kuuden pelaajan sopimus päättyy tähän kauteen, mutta se on helppo rahalla hoitaa.
Nyt kahdeksan kertaa Suomen mestaruuden voittanut Ilkka Mikkolankin sopimus on katkolla. Ellei Mikkola jatka Oulussa, niin seuratkaa mihin seuraan hän menee. On olemassa sanonta, että hanki Ilkka ”Hannu Hanhi” Mikkola ja seura voittaa Kanada maljan. Kun kyseessä on 29-vuotias pelaaja ja peräti kahdeksankertainen Suomen mestari jo nyt, niin kyllä sanonta voi olla suuntaa antava.
Mikäli Mikkola Oulusta lähtee, niin voipi mennä Laamasen kaveriksi Hämeenlinnaan? Lukko on jo ottanut Tomi Mustosen. Nyt voisi Raumallakin kokeilla, toimiiko Mikkolan taika! Nimittäin ei se rahasta kiinni jää. Tosin Mikkola taitaa jatkaa Kärpissä.
Vaikka Ouluun olisi imua, niin onko enää imuroitavaa?

Hyviä ajatuksia
Kun lauantaina juttelin Karhuhallissa juoksuvalmentaja Jukka Toivolan kanssa, niin hänellä oli vielä nimissään nopein suomalaisen koskaan juoksema maratonaika 2.11,35. Tosin 25 vuotta sitten New Yorkin maratonin täysmittaisuudesta on esitetty erilaisia mielipiteitä. Matka olisi kuulemma ollut hieman liian lyhyeksi mitattu. Mutta oli miten oli, niin edes lähelle tuota Toivolan juoksemaa aikaa ei yksikään suomalainen ole päässyt.
Nyt Janne Holmén juoksi Rotterdamin maratonilla ajan 2.10,46. Tämä aika on varmuudella virallinen Suomen ennätys, mutta neljännesvuosisadan mittaisen putken Jukka Toivola tuota ennätystä piti hallussaan. Ainakin Toivolan aikaan verrataan nykyään, kun ilmoitetaan Holménin uudesta Suomen ennätyksestä.
Odottelimme yhdessä Toivolan kanssa Karhu-viestin juoksijoita maaliin. Puhe kulminoitui ilman muuta kestävyysjuoksumme nykytasoon. Toivola vaikuttaa nykyisin Joensuun Katajassa, on syntyisin Liperistä, ja hänen poikansa Pekka on matkalla kohti kestävyysjuoksun huippua, nykyisin Joensuun Katajan riveissä. Näin Pori on menettänyt yhden lupauksensa Karjalaan.
Jukka Toivola totesi, että nykyiset valmentajat ovat liian hätäisiä kun odottavat suojattiensa nousua huipulle – edes kotimaassa. Jukka kertoi, että siinä virhe onkin. Ei malteta rakentaa nuoren juoksijan kestävyyspohjaa riittävällä rauhallisuudella, perusteellisuudella sekä asiantuntemuksella.

Keskisalo oli kuumeessa
Suomen ainoa miespuolinen ratajuoksuhuippu on estejuoksija Jukka Keskisalo, Joensuun Kataja. Karhu-viestiin piti Joensuusta tulla peräti kolme kilpasarjan joukkuetta, mutta ei tullut ensimmäistäkään.
Toki Katajan juoksijoita oli mukana muissa joukkueissa neljä (Pekka juoksi Ahola Teamissa), mutta Toivola kertoi syyn, miksi Katajan huippumiehistöä ei Raumalta Poriin nähty. Syy oli siinä, että Jukka Keskisalo oli vielä korkeassa kuumeessa viime viikolla, eikä hänen Pekingin suunnitelmiensa takia riskeerattu yhtään mitään.
Kun Keskisalo jäi tämän takia sivuun, niin seurajohto päätti, että on liian kallis pieti lähettää kolme joukkuetta Karhu-viestiin. Jukka Toivola hymähti kun kertoi seurajohdon päätöksestä. Yleensäkin ajattelutapa Karjalan suunnalla kestävyysjuoksuun on hieman toisenlainen kuin länsirannikolla. Eikä välttämättä saanut Toivolalta positiivista lausuntoa!
Mutta ovat saaneet rakenneltua Jukka Keskisalon tapaisen valkoisen juoksijatoivon – ja nyt maratonilla Kenian juoksumahtia Pekingissä uhkaa myös Janne Holmén. Kiinassa ei juokse maratonilla kuin kolme Kenian miestä. Nyt heitä oli mukana kärjessä sekä Rotterdamissa että Lontoon maratonilla. Vain kolme (nandi-heimon?) miestä on siis Holménin haittana Pekingissä.

Kolmas kestävyysjuoksija
Edellä tuli mainittua kaksi suomalaista nykyhetken kestävyysjuoksijaa.
Naisten puolelta tähän listaan pitää ehdottomasti lisätä nimi Johanna Lehtinen. Johanna edustaa nykyisin Turun Urheiluliittoa, mutta juuret ovat vankasti Satakunnassa. Tyttönimellä Risku hän juoksi Venesjärven seudun Leiskun nimeä Suomen seurakartalle.
Johanna juoksi jo pari vuotta sitten huikeita aikoja estejuoksussa, mutta valitettava eturistisidevamma vei urheilijattaren urasta yli puolitoista arvokasta vuotta. Nyt Johanna sanoi kuntonsa alkavan lähestyä jo tyydyttävää ja olympiakisat ovat tavoitteena. Tosin joku pitempi matka taitaa tulla kyseeseen, koska estejuoksu on todella raskas laji, jossa nimenomaan polvet ja yllättävästi selkä joutuvat melkoiseen pompotukseen. Toivottavasti Johanna pystyy juoksemaan Pekingissä esteet – finaalipaikka on varma.
Jukka Toivola totesi, että seuratkaapa miten Janne Ukonmaanaho juoksee kesän mittaan esteet. Toivolan esittämä aikatavoite vie hänet Keskisalon kaveriksi Pekingiin.

31. kerralla se tapahtui
Noita Karhu-viestejä on tullut seurattua niiden ensimmäisestä kisasta lähtien. Monta maukasta protestia on kuultu ja nähty. Ennen kaikki Suomen parhaat olivat paikalla, koska Oluttehdas maksoi mukavan suuruisia rahapalkintoja.
Innostus hiipui kun rahapalkinnot loppuivat, mutta aina on huippuja Rauman ja Porin välillä nähty. Jossain vaiheessa huikea hölkkäbuumi laantui ja varsinkin ”harrastelijat” jäivät sivuun. Samalla työpaikkajoukkueiden määrä väheni, koska harvalla pienyrityksellä on enää seitsemää juoksemaan pystyvää työntekijää.
Järjestäjät organisoivat työpaikkajoukkueille viisi-osuuksisen viestin Eurajoelta ja määrä alkoi lisääntyä näissä sarjoissa kymmenisen vuotta kestäneen ”laman” jälkeen.
Näin myös sen ihmeen tänä vuonna, että Kehitys Oy oli mukana Karhu-viestissä. Ja juoksivat peräti seitsemän juoksijan voimin, siis Raumalta Poriin! Nostan lippalakkia korkealle. He ovat kuvansa tälle palstalle ansainneet – ja ihailuni!
Kehitys Oy:n juoksijoiden osuusajat olivat jopa parempia kuin ennalta uskalsin odottaa. Tulivat komeasti maaliin. Siitä onnittelut.

Jarmo Liuhala

15.4.2008 09:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva