Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puheenjohtaja- ja puheenjohtajan peliä

Kuva: Puheenjohtaja- ja puheenjohtajan peliä

Tasavaltaa järkyttävimmät asiat on lakaistu persialaisten mattojen alle, kansallinen Kanerva-päivä on ohi ja muuallakin kuin tupailloissa odotetaan nyt jännityksellä Vanhas-päivää. Vanhan kansan mukaan Matti on jo avannut pyryportit, joten saattaapa piankin sataa lunta tupaan ja porstuaan eikä pääministerin olo maistunekaan ruususelta.

On siis sopiva aika välillä pohtia sellaisia kansalaisia vähemmän kiinnostavia, tuskin koskettaviakaan asioita kuin vaikkapa Natoa. Siihen soppaan en lusikka-haarukkayhdistelmääni mielelläni laittaisi. Olisihan se sopimatonta puuttumista nähtävästi kokoomuslaisten keskeiseen sisällissotaan. Herra sitä tautia vaan rauhassa lisätköön, sanoisi nyt ainakin kristillisten edustaja.
Ja mitäpä siihen puuttumaankaan, kun puheenjohtaja Heinäluomakin juuri sanoi, että Suomen suhteiden järjestäminen Natoon on pidettävä tiukasti suomalaisten hallussa. Se on riittävän painavasti sanottu ja riittää kyllä minullekin.
Nato-optiosta puhuisin varovasti muutenkin. Meinaan, että jos sellainen herranlahja tulisi suomalaisille yhtä kalliiksi kuin ökyrikkaiden optiot mallia Fortum/Lilius, niin varoa sitä pitää.
Hallitus on löytänyt linjansa ja sillä nyt näkyy tiukasti liukastelevan. Rahaa on tulossa ja menossa kuin entisen pojan firmassa, jossa menopuoli kyllä oli kunnossa, mutta tulopuolella pieniä vaikeuksia.
Pääomalle on luvassa helpotuksia ja keskituloiset palkansaajat ym. pääsevät niitä iloisesti maksamaan. Otetaan perintövero pois ja vastapainoksi korotetaan sekä terveyskeskus- että päivähoitomaksua.
Lyhyenä ja sopivan passelina yhteenvetona toistan Eläkkeensaajien Keskusliiton eli EKL:n puheenjohtajan Hilkka Häkkilän sanat: Näyttää siltä, että tämä hallitus kantaa huolta vain niistä, joilla muutenkin menee hyvin.
Iloitkaamme nyt kumminkin kokoomuksen, kepun, rkp:n ja vihreiden äänestäjäin puolesta. Viime vaaleissa antamanne ääni on mennyt mutkitta perille ja moni teistä tulee sen kukkarossaan huomaamaankin.

* * *
SDP:n puheenjohtajakiertue on käynnistynyt. Nyt on näytillä yhdeksän passelia ehdokasta. Jokainen on tosimielellä matkassa ja ainakin yksi siitä joukosta tietää apostoli Paavalin valmennusohjeen, kuuluen näin: Kaikki tosin juoksevat, mutta vain yksi saa voittopalkinnon. Juoskaa niin kuin hän, että tekin sen saavuttaisitte.
Eräs entinen kansanedustaja kirjoitti äskettäin näkevänsä tilanteen sellaisena, että siinä vastakkain on Erkki Tuomioja ainoana, jolla kirjoittajan mukaan tunnetusti ei ole suojatyöpaikkoja tarjoavaa hovia takanaan ja sitten se loppu porukka. Ja että loppupelissä puheenjohtaja valitaan Tuomiojan ja hovin ehdokkaan välillä.
Siitä Tuomiojan hovittomuudesta voi muuten olla monta mieltä. Eräs tunnettu demari aikoinaan puhui usein syyttävässä sävyssä ”puoluetoimiston pojista”. Tässä hovittelussa on tuntemistani merkeistä päätellen pitkälti kysymys juuri samasta. Ts. ajatuksesta, että hyökkäys on paras puolustus tällaisessakin asiassa.
Alkaa jo tuntua siltä, että tulipa valituksi kuka hyvänsä, niin ainakin oppositio on jo hyvässä kunnossa. Ikävä kyllä.
Kun ne ehdokkaat nyt tulevat kuulosille ja näytille, niin sopiipa tarkastella, onko heillä repuissaan tarjota uutta evästä. Pelkkä vanha aatteenruoka perinteisen värittömästi serveerattuna taitaa alkaa monelle jo maistua pettuleivälle. Vahvoilla on se tarjokas, jonka puheesta eniten vielä kotonakin kerrottavaksi asiaa löytyy.
Kysymys on paljolti paitsi siitä, mitä sosialidemokratia tänään on, myös siitä, miltä se näyttää.

* * *
Valtakunnan pääministeri kippuroi nyt oman julkisuuskuvansa kanssa. Ulkoministeri evp on vetäytynyt omiensa ( tarkoitan niillä tässä nimenomaan aateveljiä) hoiviin ja tulee sieltä palaamaan näyttämölle kuin Euroopan omistaja.
Vanhanen taisi puhua itselleen harmia ilmoittaessaan varaavansa kepun puheenjohtajan ja pääministerin paikan vuoteen 2015 saakka. Meillä siis olisi elettävä vielä 7 tämän hallituksen lihavaa vuotta ja sitten kävisi kuin israelilaisille muinoin. Kato kävisi. Näinköhän on ja näinköhän käy?
Kepussa on Jäätteenmäen lisäksi myös muita ja paljon fiksumpiakin vallanhaluisia naisia ja ne Vanhanen nyt taisi suututtaa. Oiva esimerkki muuten siitäkin, että naisten kanssa hääriessään mies on posliinikauppaan poikennutta norsuakin kömpelömpi.
Timo Roos

15.4.2008 09:07

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva