Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porissa alkoi laaja lääkehoidon koulutusprojekti

Kuva: Porissa alkoi laaja lääkehoidon koulutusprojekti

Porin kaupunki järjestää mittavan lääkehoidon koulutuksen sekä Sosiaaliviraston että Terveysviraston perustason hoitohenkilöstölle. Pari vuotta kestävään koulutusprojektiin osallistuu vähintään 400 apuhoitajaa, kodinhoitajaa, perushoitajaa ja lähihoitajaa. Yhtä laajaa hoitohenkilöstön täydennyskoulutusta ei ole muualla Suomessa tähän mennessä toteutettu.

Kuva: Porin ammattiopiston lähihoitajaopiskelijat Richard Koivunen (potilaana) ja Heikki Lovén näyttävät mallia lääkeruiskeen antamisesta.

Ensimmäinen ryhmä aloitti lääkehoidon täydennyskoulutuksensa eilen ja toinen starttaa tänään.
Oikein toteutettu, tehokas, turvallinen, taloudellinen ja tarkoituksen mukainen lääkehoito on keskeinen osa potilasturvallisuutta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan saaman palvelun laatua. Lääkehoidon toteuttaminen tapahtuu moniammatillisena yhteistyönä ja se edellyttää hoitohenkilöstöltä hoidon eri vaiheiden ja kokonaisuuden hallintaa.
Porissa perustason hoitohenkilöstön koulutuksella tavoitellaan yhtenevää osaamista lääkehoidossa. Tämä helpottaa omalta osaltaan pian yhdistyvän sosiaali- ja terveydenhuollon työn organisointia ja mahdollistaa henkilökunnan joustavan siirron työpisteestä toiseen.
- Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut nimenomaan potilasturvallisuuden edistämiseksi valtakunnallisen Turvallinen lääkehoito -oppaan. Siinä on määritelty henkilöstöltä vaadittavat valmiudet ja edellytykset osallistua lääkehoidon toteutukseen.
- Tavoitteena on myös, että jokaisella toiminta- ja työyksiköllä olisi omat lääkehoitosuunnitelmansa, joista työntekijät voisivat tarvittaessa tarkastaa tärkeät vastuut ja velvoitteet
- Monilla hoitajilla on ammattiin valmistumisesta jo pitkä aika. Jos on valmistunut esimerkiksi 1970- tai 1980-luvulla on lääkehoidossakin ehtinyt tähän mennessä tapahtua paljon kehitystä. Siksi tietoja on hyvä päivittää, Porin ammattiopiston lehtori Arja Karjalainen kiteyttää.
Lääkehoidon täydennyskoulutus järjestetään Porin kaupungin, Porin aikuiskoulutuskeskuksen ja Porin ammattiopiston yhteistyönä. Koulutusjakson pituus vaihtelee kahdesta viiteen päivään riippuen siitä, mikä on henkilön peruskoulutus ja osaaminen lääkehoidossa.
Koulutukseen osallistuvat saavat tietoa turvallisesta lääkehoidosta, lääkemuodon ja antotavan vaikutuksista, lääkkeiden haittavaikutuksista, lääkkeiden yhteisvaikutuksista sekä tavallisempien sairauksien hoidossa käytettävistä lääkeaineista ja lääkeaineryhmistä. Lisäksi harjoitellaan lääkeinjektioiden antoa.
Kurssilaiset antavat osaamisestaan näytön, jossa testataan sekä teoriatiedot että injektion antaminen. Teoreettista tietopuolta arvoivat kouluttajat ja ruiskeen antamista puolestaan laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Näytön jälkeen osallistujat saavat kirjallisen todistuksen hyväksytysti suoritetusta koulutuksesta.
Maarit Kautto

 

 

15.4.2008 09:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva