Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Johtopäätöksiä

Kuva: Johtopäätöksiä

On kiva leikkiä salapoliisia ja olla ihan Nikke Knatterton, jolle johtopäätösten tekeminen on aivan helppoa. Jatkossa nimenomaan Knattertonin ajatuksia. Palataan ajassa 20 vuotta taaksepäin, jolloin eräs maajoukkuehiihtäjä toteaa nähneensä Marjo Matikaisen huoneen pöydällä epo-pullon Sodankylässä pidetyllä maajoukkueleirillä vuonna 1988. Kyseinen hiihtäjä kertoo näkemästään vasta nyt.

Nikke ei tarkkaan tiedä kuinka tiukasti leirityksen aikana naiset ja miehet olivat erillään, mutta johtopäätös on se, että kyseinen näkijä on naispuolinen, koska on Matikaisen huoneeseen mennyt lukemaan mitä pöydällä olleen pullon kyljessä lukee. Tuskinpa teksti näkyi aivan ovelle asti?

Kyseiselle leirille osallistui viisi hiihtäjää. Koska tässä yhteydessä ei puhuta mieshiihtäjistä laisinkaan, niin kyse on siis silloin hiihtäjättärestä, joka valaehtoisesti on asian Nelosen uutisille kertonut.

Nuo viisi olivat Marjo Matikainen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä, Tuulikki Pyykkönen ja Jaana Savolainen. Tässä yhteydessä Knatterton sulkee sivuun leirin miespuolisen valmennus - ja johtoryhmän, koska heille kertomisesta olisi pelkästään haittaa. Eikä heistä yksikään olisi valmis todistamaan asiasta oikeudessa, koska silloin kysyttäisiin, että mistähän kyseinen, harvinainen, pullo oikein oli saatu?

Knatterton jatkaa. Asiasta ovat irtisanoutuneet Pirkko Määttä, Tuulikki Pyykkönen ja tietenkin sivuun jää Matikainen itse. Marja-Liisa Kirvesniemi ei ole asiaa kommentoinut, koska häntä ei ole tavoitettu.

Jäljelle jää Jaana Savolainen, jolle on ehdotettu kiellettyjä aineita jo silloin. Kysyttäessä onko Savolainen jompikumpi asian alullepanijoista, hän vastaa:” En kommentoi asiaa”.

Mikäli hän olisi vastannut pelkästään, ”en”, niin homma olisi selvä.'

Nyt suoraan politiikasta kopioitu ”en kommentoi”, herättää Knattertonissa johtopäätöksiä.

Itse en tietenkään uskaltaisi moisia ajatuksia tuoda julki, mutta maallikkona odottelen oikeuskäsittelyä!

Ainoa mahdollisuus

Kyseinen epo-kohu parinkymmenen vuoden takaa saadaan lopullisesti pakettiin, vain ja ainoastaan oikeuskäsittelyn avulla.
Tätä mieltä on Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä. Se on Seppälän mukaan ainoa tapa saada asia päätökseen.

Olen asiasta jyrkästi samaa mieltä!

Vasta oikeuskäsittelyssä selviää mikä on kaiken takana ja kuinka suuri painoarvo annetaan kuulopuheelle. Nimittäin toinen, valaehtoisesti todistamaan lupautunut hiihtäjä, on kuullut asiasta jutun julkituoneelta hiihtäjältä – vaan ei itse ole nähnyt eikä ollut ”tekopaikalla”.

Olen minäkin jäähallilla kuullut 80-luvulla, että Wayne Gretzky tulee Suomeen pelaamaan.

Ja totta se oli.

Väinö pelasi Tampereen MM-kisoissa Kanadan joukkueessa ja oli yksi niistä nikkareista, jotka hakkasivat Hakametsän päätypleksiä niin kutsutun MM-finaalin aikana.

Tuossa ottelussa olivat vastakkain Neuvostoliitto ja Tshekkoslovakia. Tilanne se, että pistekin tshekeille tästä ottelusta toisi heille hopeat, tappio olisi tiennyt pronssia. Kuinka ollakaan, ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin eli 0-0. Moni huippukyvykäs CCCP-pelaaja oli kadottanut maalijyvänsä täysin. Hyvä kun läpiajossa osui edes ristikulmaan!

Mieleen jäi myös ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Aamulehden legendaarisen ”puukenkätoimittaja” Seppo Heiskarin kysymys molemmille valmentajille: ”Mistä päin ohjattiin tämä farssi”?

Uskonette kun sanon, ettei kysymykseen tullut vastausta.

Huikea paineensieto

Ei voinut keskiviikon Oulun Raksilassa pelatun jääkiekon kolmannen SM-finaalin jälkeenkään sanoa, että rouva Fortuna olisi ollut Espoon Bluesin puolella.

Pikemminkin Oulun Kärppien ja Tuomas Tarkin puolella, sillä toisen sekä kolmannen erän aikana Raksilan jäällä ei pelannut kuin yksi joukkue jääkiekkoa – Espoon Blues.

Onneksi tuo huikea yrittäminen nyt palkittiin jatkoerän voittomaalilla!

Blues joutuu tekemään hirveän määrän töitä finaalissa yhden maalinsa eteen. Moni toteaa, että taidosta se on kiinni, koska kyseessä on kuitenkin maalintekopeli. Mutta saisi niissä avopaikoissa olla hieman munkkiakin mukana.

Pelkästään se, että Oulun Kärpät häviää Raksilassa pudotuspeliottelunsa, on historiallista viime vuosien aikana. Siihen ei ole tällä vuosituhannella pystynyt kuin Porin Ässät, joka kaksi kautta sitten vei välierissä tylysti Kärppien kotiedun heti ensimmäisessä ottelussa.

Nyt Blues teki vastaavan tempun – ja nousi voittoon vielä kahden maalin tappioasemasta. Ei siinä vaiheessa löytynyt varmaan montaakaan heppulia, joka olisi uskonut Bluesin vielä pelin voittavan. Siis ei uskonut, Bluesin joukkueen lisäksi.

Kun Ismo Kuoppalan laukoma kiekko jatkoerässä meni Tarkin tunnelista verkkoon, niin Raksilan hallissa opittiin uusi sana sen Maamme-laulun ”pohjoinen” lisäksi.

Tai niitä on oikeastaan kaksi. Molemmat alkavat veellä ja ensimmäinen on, voi!

Vielä huomennakin

Tuo Bluesin voitto Raksilassa oli joukkuehengen voitto – ja vielä ansaittu.

Samalla se tiesi sitä, ettei finaalisarja mene poikki suoraan neljässä ottelussa. Eilen joukkueet ovat kohdanneet Espoon Länsi Auto Areenassa ja varmuudella huomenna pelataan viides ottelu Oulussa. Mikäli Espoo olisi eilen pystynyt voittamaan, niin tarvitaan myös sunnuntai pelipäiväksi.

Joka tapauksessa kotietu on edelleen Kärpillä, joten Bluesin pitäisi toistamiseen pystyä voittamaan Kärpät Raksilassa tämän finaalisarjan aikana. Tehtävä tuntuu edelleen vaikealta, mutta ei suinkaan enää mahdottomalta.

Bluesin juniorimylly tuottaa laadukkaita pelaajia jopa SM-finaalitasolle. Väittävät tämän olevan aikoinaan seurassa urheilutoimenjohtajana olleen Raimo Summasen ansiota. Raato pisti harjoitukset samaan muottiin C-nuorista edustusjoukkueeseen asti.

Näin ollen pelisysteemi on, nuorista nousseelle, jo etukäteen hanskassa. Näin ne väittävät, ihan tosissaan, joten Raimo Summanen taitaa olla melkoinen jääkiekkoguru Suomenmaassa? Tosin päävalmentaja Petri Matikaisen vankka usko omiinsa, on luku sinänsä.
Pitää muistaa, että keskiviikon Oulun ottelusta Bluesin riveistä olivat pois Stefan Öhman, Ben Eaves ja Dale Clarke. Yksikään jääkiekkomies ei väittäne, ettei tämä ulkomaalaistrio olisi todellinen vahvistus. Bluesin voitto – tätä taustaa vasten – nousee siis erittäin suureen arvoon.

Nyt alkaa toivoa jo yli puolen Suomen – siis eteläisen – espoolaisjoukkueen voittavan Kanada Malja-taiston.

Ilman boikottia

Kun urheilijoidenkin osalta puhutaan Pekingin olympiaboikotista, ainakin Jenkkilässä ihan vakavissaan, niin moni suomalainen urheilija järjestää boikotin toisella tavalla.

Halua Pekingin olympialaisiin toki olisi, mutta kun ovat pistäneet osallistumisen ehdoksi jonkinlaiset maanosakiintiöt, niin tätä kautta pystyy boikotoimaan.

Nyt näyttää siltä, että perinteikkäät yksilölajimme, painonnosto ja nyrkkeily, jäävät ilman suomalaista osallistujaa. Nyrkkeilyssä homma jo varmistui, sillä Ateenan Euroopan karsinnoissa kaikki suomalaiset putosivat jo toisella kierroksella. Eivät saa Sten Suvio, Pentti Hämäläinen, Arto Nilsson, Joni Nyman ja Jyri Kjäll seuraajia nuorattuun neliöön.

Painonnostossa voi paikka tulla villillä kortilla Antti Everille. Mitä sitten vaikuttaa se kun 11 kreikkalaista nostajaa kärähti testeissä? Hyvä puoli se, että kaksi helleeniä todettiin puhtaiksi. Tämä pistää lajin taas jonkinlaiseen uskottavuuskriisiin, vaikka Suomessa nostettaisiinkin puhdasta rautaa.

Kreikkalaiset olivat syöneet Kiinassa valmistettua lisäravinnetta. Mahtoiko olla samaa mitä Kiinan naiset aikoinaan käyttivät pitkillä juoksumatkoilla?

Ei ihan varma kevään merkki

Raumalta Poriin juostava Suomen suurin maantieviesti – Karhu-viesti – on 30 kertaa ollut varma kevään merkki.
Nyt sitä sellaiseksi on vaikea luonnehtia, koska vain muuttolinnuista on voinut päätellä milloin talvia loppuu sekä kevät alkaa. Mutta on kuulemma nähty jo västäräkki, eli sen mukaan kesään olisi enää vähäsen.

Ehkä sittenkin kannattaa hiljakseen miettiä kesärenkaiden alle vaihtoa. Tosin ei silloin jos matka vie yli Vaasan korkeuden!
Huomenna kuitenkin Rauman torilta sekä Eurajoelta lähtevät Karhu-viestin osallistujat. Entuudestaan on tiedossa, että jälleen kovalla kiireellä Turkuun matkustavilla tulee pysähdyksiä. Turkuun voi muuten mennä Porista Säkylänkin kautta, joten varmasti ehtii autolauttaan.

Mukana on mielenkiintoisia joukkueita ja pääsin seuraamaan kun kolme jääkiekkomaalivahtia laati kisataktiikkaa. Voi olla, että homma tuli hyvin suunniteltua, mutta ihan vihjeeksi, että Rauman ja Porin välillä on äärettömän vaikea oikaista!

Kolme neljästä

Jalkapallon Mestarien liigassa on enää neljä joukkuetta mukana.

Yllättävää on, että kolme niistä on Englannin Valioliigan (Chelsea, Liverpool, Manchester United) joukkueita ja Manner-Euroopan mainetta puolustaa enää FC Barcelona Kataloniasta. Sivussa ovat Real Madrid, AC Milan, Inter Milan, Bayern München ja muut suuriksi laskettavat.
Tosin ei brittiseurojen riveissä montaa paljasjalkaista saarelaista pelaa. Arsenalillakin tuli vaihdosta kentälle sentään yksi britti!
Mutta kyse on seurajoukkueista, joten tässä Englannin Valioliiga on nyt maailman paras sekä kovin sarja. Tosin seurajoukkueissa pelaava huikea ulkomaalaisten määrä vaikuttaa sitten maajoukkueen menestymiseen. Sen näyttivät jo kesäkuussa pelattavan EM-turnauksen karsinnat. Suomihan pärjäsi Roy Hodgsonin avulla paremmin kuin hänen nykyään valmentamansa Fulham.

Mökkiläisten Valioliigan otteluissa on muuten näkynyt Hodgsonin käden jälki. Varovaista on. Ehkä Suomi olisi EM-kisoissa rohkeammalla pelityylillä – tai sitten ei?

Pohditaan sitä nyt viikonloppu.

Jarmo Liuhala 

 

11.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva