Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puutarhakaupan sesonki käynnistymässä

Kuva: Puutarhakaupan sesonki käynnistymässä

Piha on tänä päivänä kesäolohuone, jota sisustetaan yhtä lailla kuin sisätilojakin
Puutarhakaupan sesonki on alkamassa. Alan liikkeiden hyllyt täyttyvät puutarhan rakentamiseen ja kalustamiseen liittyvistä tuotteista ja ensimmäiset kasvitkin ovat jo saapuneet. Joka päivä myyntiin ilmestyy uutta tavaraa puutarhaunelmien toteuttamiseen.

Porin Agrimarketin Multasormi-myymälästä on voinut hankkia sisäkukkamultaa ja siemeniä taimien esikasvattamista varten jo tammikuun alkupuolelta lähtien. Varsinaisia sesonkituotteita alkoi saapua viime viikolla ja tällä viikolla myyntiin tuli ensimmäinen erä kasvejakin. Loput ensimmäisestä kasvierästä saadaan hyllyille ensi viikolla.

- Puutarhamyymälästämme saa jo kaikkia pihan rakentamiseen liittyviä tuotteita, kuten ulkomultaa, kateaineksia ja lannoitteita. Myös pihagrillejä, pihakalusteita ja -koristeita sekä kukkaruukkuja on jo runsaasti, samoin pihatyökaluja.

- Kasveista on tullut pääasiassa havuja, orvokeita, pieni määrä perennoja ja joitakin köynnöksiä. Ensimmäiseen kasvierään on valikoitu lajeja, jotka kestävät kylmää, sillä takatalvi voi hyvinkin vielä tulla, myymälävastaava Saija Hurme kiteyttää.

Hurmeen mukaan kaikkia astiataimia voi istuttaa heti, kun routa on sulanut ja lapio uppoaa maahan. Tänä talvena routaa ei tosin ole Satakunnassa kovin paljon ollutkaan.

- Roudan vähyys näkyy puutarhakaupassa siten, että ikivihreiden kasvien varjostuspeitteitä on myyty vähemmän kuin viime keväänä.

Ikivihreät kasvit, kuten alppiruusut ja havupensaat alkavat haihduttaa, kun aurinko lämmittää päivisin. Jos maa on roudassa, kasvit eivät saa vettä ja lehdet tai neulaset ovat vaarassa kuivua. Nyt, kun kasvit saavat maasta kosteutta riittämiin, ne pärjäävät ilman varjostustakin.

Pihasta olohuone

Tällä hetkellä puutarhamyymälöiden hittituotteita ovat kevätruiskutteet, kalkit ja lannoitteet sekä esikasvatettavat siemenet. Pienpakatut perunasäkitkin menevät kuin kuumille kiville, mikä taas kertoo siitä, että moni puutarhan omistaja haluaa itse kokeilla perunan kasvattamista.

- Myös puutarhatyökaluja ostetaan ja muutamia isoja grillejäkin on jo mennyt. Kauppa on hiljalleen vilkastumassa ja lähtee täyteen vauhtiin heti, kun sää lämpenee. Meidän myymälässämme vietetään avajaisia 17. huhtikuuta, Saija kertoo.

Kun puutarhatuotteiden sesonki on kuumimmillaan, käy Porin Multasormi-myymälässä 850-1000 asiakasta päivittäin ilmasta riippuen.

- Suurin kesäsesonki kestää juhannukseen saakka. Heinäkuussa vietämme hiljaiseloa, mutta sitten alkaakin jo elokuun puolella syyssesonki.

Saija Hurmeen mukaan suomalaiset satsaavat tänä päivänä pihoihin ja puutarhoihin melkoisia summia. Pihasta halutaan tehdä kesäolohuone, jota sisustetaan yhtä lailla kuin sisätilojakin.

- Kesäkukkien, pihagrillien ja kesäkalusteiden myynnin vuosikasvu on ollut 25 prosentin luokkaa, vaikka kilpailuakin sijaintialueellamme on. Terve kilpailu on vain hyvä asia, sillä se lisää asiakasvirtoja.

- Laatu, ammattitaito ja palveluhenkisyys ovat kilpailuvalttejamme. Ilman hyvää ja sitoutunutta henkilökuntaa homma ei toimisi. Myymälässämme työskentelee itseni lisäksi 11 sesonkityöntekijää sekä viikonloppuisin kaksi ”multapoikaa”, jotka kantavat multa- ja lannoitesäkkejä asiakkaiden autoihin.

Puutarhatuotteiden valikoima laajenee vuosittain. Tällä hetkellä vesirakentaminen on kovassa kasvussa, samoin isojen kaasugrillien menekki. Ylipäätään viherrakentamisen alalle kirjataan Multasormi-ketjussa noin 10-11 prosentin kasvua vuosittain.

Trendien mukana

Puutarhatuotteiden sesonkikauden tuotteiden tilaukset tehdään noin puoli vuotta etukäteen. Tästä johtuu se, että tuotteen loppuessa sitä ei enää välttämättä saada lisää.

Tuotetilaajan on myös osattava olla aina hiukan aikaansa edellä ja tietoinen siitä, minkälaiset trendit milloinkin vallitsevat tai ovat tulossa.

- Olin juuri ketjun järjestämällä matkalla Keski-Euroopassa tutustumassa sikäläisiin puutarhamyymälöihin ja trendituotteisiin.

- Meillä Suomessa on jo monta vuotta ollut puutarhoissa vallalla japanilaishenkinen minimalistisuus, mutta Keski-Euroopassa ollaan selvästi menossa romanttisempaan suuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että runsaus ja koristeellisuus tulevat lisääntymään selvästi, Saija kuvailee.

Maarit Kautto

11.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva