Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Enemmistö uusista yrityksistä syntyy palvelualoille

Kuva: Enemmistö uusista yrityksistä syntyy palvelualoille

Yhä useampi uusi yritys perustetaan palvelualoille, joiden kirjo on laaja. Porin seutukunnassa viime vuosina perustetuista yrityksistä lähes 70 prosenttia toimii palvelualalla. Kaupan osuus on pysynyt jokseenkin ennallaan, kun taas tuotannollisten yritysten perustaminen on taas kääntynyt kasvuun.
Porilaiset matkapuhelinasentajat Jaakko Korpunen ja Visa Lindroos ovat tammikuusta lähtien olleet ”itsensä herroja”. He perustivat oman yrityksen kun heidän entinen työnantajansa DNA ulkoisti Porissa sijainneen matkapuhelinhuollon.

Yrityspalvelu Enterin tilastojen mukaan Porin seutukunnan alueella on perustettu 2000-luvulla yritysneuvonnan jälkeen lähes 2 200 uutta yritystä. Näistä 1 500 eli 68,9 prosenttia on palvelualan yrityksiä. Kaupan osuus on 18,2 prosenttia ja tuotannon osuus 14,4 prosenttia. Alkutuotannon osuus jää 0,5 prosenttiin.

Enterin palvelupäällikkö Antti Kokkila huomauttaa, että palveluala on kuitenkin laaja. Se ei ole pelkästään parturiliikettä tai ravintolaa, jotka itse asiassa ovat pieni vähemmistö uusista palveluyrityksistä.

Kaikki ideat eivät toteudu

Kokkila näyttää listaa, johon on koottu Enterin asiakkaiksi tulleiden - siis yrityksen perustamista kaavailevien ja neuvontaa hakevien - ideoita.

Se osoittaa, että palvelualalle voidaan perustaa mitä erilaisempia yrityksiä alkaen hevoshoitolasta ja päättyen viihdepalveluihin. Osa ideoista jääkin ideoiksi, silla Enterin asiakkaista 40 prosenttia päätyy yrityksen perustamiseen.

- Kärjessä ovat kuitenkin rakennusalan palveluja, hieronta- ja hoivapalveluja, kotipalvelua sekä liikunta- ja kulttuuripalveluja tarjoavat yritykset, joiden palveluilla on myös kysyntää. Yhteiskunta on muuttunut, Kokkila sanoo.

Kaupan alan uudet yritykset ovat pääosin pieniä erikoisliikkeitä, ja usein yrittäjät myös itse tuovat tavaraa maahan.

Vielä parikymmentä vuotta sitten uudet yritykset olivat useimmiten tuotannollisia, mutta 90-luvulla niiden perustaminen kääntyi laskuun. Kokkilan mukaan nyt määrä on taas kääntynyt hienoiseen kasvuun.

Työtön lähtee enää harvoin yrittäjäksi

Viime vuosikymmenen laman ja vaikean työttömyyden aikana työttömiä rohkaistiin ja kurssitettiin yrittäjiksi, ja silloin noin puolet uusista yrityksistä olikin sellaisia, joissa työtön teki itselleen työpaikan.

Vuoden 2000 jälkeen tämä kehitys on kuitenkin hidastunut, ja yhtä harvempi työtön ryhtyy yrittäjäksi. Toki tilanteeseen on vaikuttanut myös työllisyystilanteen kohentuminen. Kun koko 2000-luvun aikana 35 prosenttia uusista yrityksistä on ollut työttömän perustama, oli luku viime vuonna enää 25 prosenttia.

- Useimmiten yrityksen perustaa yksityisen työnantajan palveluksessa oleva ammattimies, joka esimerkiksi haluaa hyödyntää ammattitaitoaan omassa työtahdissa, Kokkila sanoo.

Tyypillinen uusi yrittäjä onkin alle 40-vuotias ammattikoulun käynyt tai opistoasteen koulutuksen omaava ammattilainen. Heidän osuutensa uusista yrittäjistä on yli 60 prosenttia. Korkeakoulututkinnon suorittaneet lähtevät edelleen harvoin yrittäjiksi.
Uusien yrittäjien joukossa on yhä enemmän myös niitä, jotka ovat työssä julkishallinnon palveluksessa ja myös pitävät työpaikkansa. Oma yritys on tällöin sivutyö, jota tehdään sivutoimiluvalla.

Jukka Vilponiemi

11.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva