Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Inflaation voimistuminen iskee kipeimmin köyhiin

Kuva: Inflaation voimistuminen iskee kipeimmin köyhiin

SDP:n eduskuntaryhmä varoitteli viime syksyn budjettikäsittelyn yhteydessä inflaation kiihtymisestä. Hallitus ei tuolloin nähnyt inflaatiota ongelmana. Päinvastoin hallitus omilla toimillaan - mm. polttoaine- ja sähköveron korotukset - oli lisäämässä inflaatiovauhtia. Budjettiin sisältyi myös päätös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksujen korottamisesta 1.8.2008 lukien.
Nyt kun inflaatiovauhti lähentelee jo neljää prosenttia, niin hallituskin on herännyt huomaamaan inflaation talouttamme uhkaavaksi ongelmaksi. Valitettavasti hallituksella vaan ei näytä olevan mitään keinoja tilanteen korjaamiseksi. Euroopan keskuspankin tavoitteena on ollut pitää inflaatio alle kahden prosentin. Siinä se onkin aina tähän vuoteen saakka onnistunut kohtuullisen hyvin. Nyt kuitenkin EU:nkin tasolla ollaan huomattavan korkeissa luvuissa. Maaliskuussa euromaiden inflaatio oli 3,5 % ja näyttää siltä, että inflaatio pysyy jatkossakin varsin korkeana.

Hintojen yleinen nousu niin Suomessa kuin muissakin EU-maissa on seurausta erityisesti energian ja ruoan kallistumisesta sekä palkkainflaatiosta. Erityisen ongelmallinen korkea inflaatio on pienituloisille. Esimerkiksi ruoan hinnan nousu iskee pahimmin heihin. Hallitusohjelmaan sisältyvä ruoan arvonlisäveron alentaminen on pahasti myöhässä. Se olisi saattanut jollakin tavalla hillitä elintarvikkeiden hintojen nousua, mikäli olisi mennyt täysimääräisesti hintoihin. Ruoan arvonlisäverotuksen alentaminen on tarkoitus toteuttaa 2009.

Erityisen ongelmallinen korkea inflaatio on niille, jotka elävät erilaisten tulonsiirtojen varassa. Tulonsiirroilla kun on tapana jäädä jälkeen yleisestä hintakehityksestä. Eläkkeitä sentään korjataan indeksillä. Tunnettu tosiasia onkin, että korkea inflaatio iskee kaikkein kipeimmin köyhiin. Hyvätuloisia ja varsinkin kiinteää varallisuutta omistavia se ei juuri hetkauta.

Voimistunut inflaatio ei ole hyvä uutinen palkansaajillekaan. Heidän reaaliansionsa kehittyvät sitä huonommin, mitä enemmän inflaatio kiihtyy. Vaikka viime syksyn liittokierroksen nimelliskorotukset olivat kohtuullisen tuntuvia, niin inflaatio on syönyt niistä jo valtaosan. Reaaliansioiden kehitys ei tällä sopimuskaudella olekaan välttämättä kovin hyvä.

Mitä sitten pitäisi tehdä. Katseet kääntyvät hallitukseen ja Euroopan keskuspankkiin. EKP:n mahdollisuudet inflaation hillitsemiseksi ovat kovin vähäiset. Oikea toimenpide olisi koronnosto, mutta tässä keskuspankin pelitila on ahdas. Rahan kallistuminen heikentäisi jo muutenkin hidastunutta EU-alueen talouskasvua.

Hallituksen pitää pidättäytyä verojen ja maksujen korotuksista. Kaavaillut sosiaali- ja terveydenhuollon maksukorotukset pitää peruuttaa. Ne kohdistuvat kaikkein raskaimmin pienituloisiin eivätkä myöskään vahvista kunnallistaloutta, koska valtio kerää ne kunnilta omaan pussiinsa. Tärkeää on myös, että tulonsiirtoihin kuten peruspäivärahaan, työmarkkinatukeen, toimeentulotukeen, lapsilisiin ym. tehdään tasokorotukset, joilla kompensoidaan hintojen nousu.

Täytyy myös toivoa, että viime syksyn tapahtumat ovat olleet hyvä työmarkkinapolitiikan oppitunti porvarihallitukselle. Palkansaajille reaalitulojen kehittyminen on tärkeämpää kuin korkeat nimelliskorotukset. Seuraavalla tulokierroksella hallituksen on pistettävä itsensä likoon sellaisen työmarkkinaratkaisun hakemiseksi, jolla voidaan yhdistää reaalitulojen kehitys ja maamme kilpailukyvyn turvaaminen. Tämä on mahdollista. Lipposen hallitukset sen osoittivat.

Reijo Kallio

11.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva