Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sattai suvet tullee…

Kuva: Sattai suvet tullee…

Ussei pruukataa sannoo, et sattai suvet tullee ja kai se nykki stää tos enteilee ko saret o piisannu. Se sanonta vissii meinaa tota roura sullaamist, et sit vast suvvee päästää konnei maas ol ennää routaa. Ei silti paljo ol tainnu tämmösen talven ollakka. Soo kyl aika metkaa, jos sää istut trykiks toho pihatoolii ja vaik valla aurinkosel plassillekki ni eiks mar aika pia alja fryyseet mennee pitki selkää ja tullee vilu. Se vilu o sit viäl oikee semmone sisäne, joka ei meinaa vähäl men ohika. Kyl se maa vaa uumaa kylmaa tälläi kevväisi kavva.

Kyl silti tuleva suve aaninkii o jo kovi ilmas. Leivoset laulaa ja kottaraiset o tullu vanhaa näämää ruakottuihi pönttöisiis. Telkkäpari vistailee tos joel ja töyhtikset pellol ei oikee tiär mihi pykkäis kortteeris suveks ettei kukkaa häirittis. Sinivuakot ja leskelehret o jo kerriinny monet meist saamaa kevvää kihkaa. Lokkei e viäl lainka noteerannu täsä, mut neki jo riamukiakaleis fliitoo ettiittakasi ja mekastaa omal laillas. Se o ussei merkki siit kevvääl et norret nousee jokkee yls. Just tänäpä aamusti oli katiskas kevvää ensimmäine norsi, se niisanottu herrai herkku. Ei silti eikä sempualest tartte yhtää herra ol ko norsist tykkää. Tarttee vissii tällät rysä jokkee niit varte et pääsis paistaa pannullise ja herkuttellee. Se aamune ainoo piäni norsi pääsi samatiä kissa herkuks, mahtoko kerriit eres maistamaa nii hätäsesti se norre hotkasi.

Mut se ensimmäine särki tänä kevvään ko katiskast tuli oli kissallekki ninko ihme. Hän oli valla ällikäl lyäty, kiärsi ja katteli silmät ympyrskäisin, anto särje poukkii siin eressäs sin ja tän, enneko kävi kii ja söi krontmänttises koko särje vaik muuto jättää kyl sisikunna syämäti. Olis se poonuu tiätää mitä tommose kissa miäles liikkuu? Funteerasko et täst se mu suveni ny sit alko, ei tartte syär noit purkkiruakii enkä tair nii pittää vällii tost kaurapuurostka aamusi? Vai meinasko vaa et kyl mu kelpaa ko saa täs omal reviirilläni liipustaa ja isäntä ninko emäntäki pittää huale nii sapuskast ko seurastki. Tiär hänt??

Ei Viku ilma kallaa valla ol joutunu talve aikan ollee. Enttine postipoika o usseemma kerra yllättäny häne pilkkiahvenillas ja Porituliaisiks o tämä täst ollu torikallaa siin samal ko ittellekki. O se vaa metkaa millai tua vanha kattiki nii virkos ko kelloo rukattii. Hän o vissii sammaa maat ko vanha Leino mummu, joka pruukas sannoo olevas ninko kärväne, joka koht kevvää tulles virkoo unestas. Koko olemattoma talve o katti maannu plassillas mitäny hiukka kylkee kääntäny ja huanosti syäny välil. Mut ans ol ko päivät piteni ni pirttii ei tahro saar eres yäseeks. Siäl pihal taitaa ny ol aika monellaist elämää öisinki sato sit taik oli vaik satamati.

Sattai se alko suvi tyäväjeopisto kurssilaisillekki ainaski tiistaiehtoosti meil murrepiiriläisil suvi taik se vartoomine täs alkuu. Kevvää treffailut o ohi ja syksyl sit taas jatketaa. Kyl meil täsä viäl loma aikanakki o piänt vähtii, ko ollaa fölis sillo toukokuu alvus siäl arki pihas mailma ympäristöpäivän ja lainastoski lujetaa murteel värkättyi kiärrätysjuttui ihmiste iloks. Ommeil sit muutki mukavaa tulos muttei ny viäl passaa se enempää siit pootoorast puhhuu. Kaikki sit ajallas ja hyvvää ränttää ain varrot vaikkei täst ny se klaaraantunukkaa viäl…

11.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva