Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maalit ratkaisevat

Kuva: Maalit ratkaisevat

Palloilulajeissa puhutaan useinkin onnen merkityksestä pelin kulkuun sekä lopputulokseen. Tosin onni on myös ansaittava. Mutta kun Espoon LänsiAuto Areenassa maanantaina pelatun SM-liigan toisen finaalipelin jälkeen asioita noin mutusteli, niin olisi Espoon Blues kyllä ansainnut enemmän kuin kirvelevän äkkikuolema-tappion toisessa jatkoerässä. Varsinkin kun ratkaisumaali lähti siniseltä ja veto vain sinnepäin. Mutta Oulun Kärpät lie ansainnut onnensa, koska tuo veto ratkaisi pelin. Kaiken lisäksi kiekko ei mennyt edes verkkoon, mutta ylitti kyllä maaliviivan.

Eli se siitä onnen osuudesta joukkuelajeissa. On varmaan niin, että onni pitää ansaita, mutta juuri sitä Blues olisi tarvinnut – ja kieltämättä ansainnut. Joukkue kesti liki kaksi minuuttia kahden miehen alivoimaa ja nuo jäähyt olivat kaikkea muuta kuin onnekkaita. Ensin Bluesilla väärä vaihto (liian monta pelaajaa jäällä) ja liki perään kiekko lähti puolustajalta katsomoon (pelin viivyttäminen). Kumpikaan jäähyistä – ei varsinkaan pelin viivyttäminen – ollut edes tahallinen. Mutta Kärpät oli jostain syystä onnensa ansainnut.


Kun edellisiin lisätään peräti kaksi viiden minuutin jäähyn tappamista, sekä selkeä pelin hallinta molemmissa jatkoerissä, niin ei ihan tuntunut siltä, että Oulun Kärpät olisi pelaamalla ansainnut voittonsa. Toinen finaalipeli oli vielä melkoinen kulminaatiopiste.
Kiinnitti huomiota, että Oulun suunnassa hallitaan Maamme-laulusta täydellisesti jopa yksi sana -pohjoinen.

Siitä on hyvä jatkossa keskittyä jo toiseen sanaan!

Eri rasitusmäärä

Jääkiekon SM-liigan finaalisarjassa Oulun Kärpät sai melkoisen etulyönnin siitä, että se selvitti omassa välierässään Tampereen Tapparan suoraan neljällä voitolla, kun taas Espoon Blues joutui tahkoamaan peräti seitsemän – äärettömän kovaa – välieräpeliä Jokereita vastaan. Kaiken lisäksi neljä peleistä meni jatkoerään.

Jo neljännesfinaaleista asti jatkoon pääsyyn tarvittiin neljä voittoa. Näissä Kärpät pudotti Ilveksen voitoin 4-2 ja Blues puolestaan HIFK:n voitoin 4-1.

Blues otti pääkaupunkiseudun tämän vuoden jääkiekkovaltikan täysin puhtaasti, sillä se pystyi siis pudottamaan myös Jokerit. Tahkosivat sillä suunnalla peräti 12 pudotuspeliottelua.

Mutta vaikka finaaleja varten joukkueet ovat harjoitelleet, niin Bluesin kohdalla eivät taivaan merkit osuneet ihan kohdalleen. Seitsemäs välierä pelattiin Espoossa 3. huhtikuuta ja ensimmäinen finaali Oulussa jo 5. huhtikuuta.

Tässä mielessä Kärppien etu oli suuri, koska se sai viikon tauon, jona aikana pystyttiin parantamaan vammoja.

Eilen on pelattu Oulussa kolmas finaali ja jo tänään on vuorossa neljäs kohtaaminen Espoossa. Kaikki tämä pelaa nyt oululaisten pussiin, sillä täysin selvä on, että rasitus espoolaisten osalta nousee melkoiseksi.

Mutta pelisysteemi oli tiedossa jo ennen SM-liigan alkua, joten ei siihen muutoksia toki voinut tehdä vain siksi, ettei myös Blues selvittänyt Jokereita neljässä pelissä. Eilisen ottelun tulos ei ole tiedossa, mutta on hyvinkin mahdollista, että tämän vuoden Suomen jääkiekon mestaruus on jo katkolla tänään Espoossa.

Otti Kärpät sitten mestaruuden tai ei, niin joka tapauksessa Espoon Bluesin ensimmäinen mitali SM-liigassa on varmistunut.
Jotenkin toivoisi, että se olisi samalla vauhdilla jopa kultainen. Mahdollista toki, mutta kaikki prinsiipit huomioiden, epätodennäköistä.

Mutta jospa Blues olisi nyt onnensa ansainnut?

Jännitysnäytelmä

Jalkapallon Mestarien liigan toinen puolivälieräottelu Liverpoolin ja Arsenalin välillä oli sellainen jännitysnäytelmä, että tuskin käsikirjoitusta moiseen olisi edes, hyvällä mielikuvituksellavarustettu, Ilkka Remes (Petri Pykälä) pystynyt laatimaan. On muuten Remes parempi kirjailijanimenä kuin Pykälä konsanaan (latojan huomautus).

Mutta takaisin tiistai-illan tunnelmaan Liverpoolin Anfield Roadille.

Hienoa, että yksi pääroolin esittäjistä oli suomalainen Sami Hyypiä. Kun Arsenalin Abou Diaby oli ampunut Tykkimiehet johtoon, niin tarvittiin suomalaisvoimaa tekemään Poolin tasoitus. Steven Gerrard antoi kulmurin ja Hyypiä eksytti vartijansa Philippe Senderosin puskien millintarkasti tasoituksen ohi Manuel Almunian – varmemmaksi vakuudeksi vielä tolpan kautta.

Tuskin itsekään olisi parempaan pystynyt?

Toinen näytös oli upea. Ensin Fernando Torres vei Poolin jatkoon. Sitten Emmanuel Adebayor vei Arsenalin jatkoon 2-2 numeroilla. Liki Maradonamaisen esityön maaliin teki Theo Walcott – Arsenalin ainoa brittipelaaja! Kului vain hetki kun Ryan Babel kaadettiin ja Gerrard vei pilkulta taas Poolin jatkoon 3-2. Tästä ei Arsenal enää toipunut vaan Babel pisti varmemmaksi vakuudeksi loppunumeroiksi 4-2 ja Tykkimiehet takaisin Lontooseen odottamaan ensi kautta.

Kuvitelkaa, jalkapallon Mestarien liigan puolivälierässä tehdään tuplamäärä maaleja kuin jääkiekon SM-liigan maanantaisessa Espoon toisessa finaaliottelussa.

Miettikääpä Anfield Roadin pelin viihdearvoa. Sen näkivät miljoonat katsojat kuvaruudun kautta.

Moskovassa varmasti brittijoukkue

Lontoossa pelattiin toinen puolivälieräpeli Chelsean ja Fenerbahcen välillä ja sen voitti Chelsea maalein 2-0. Tämä tiesi sitä, että Chelsea jatkaa ja saa vastaansa välierissä Liverpoolin.

Näin ollen tästä välierästä menee varmuudella brittijoukkue Moskovassa 21. toukokuuta pelattavaan finaaliin.
Eikä siinä vielä kaikki. On erittäin lähellä se, että Englannin kaksi Valioliigan joukkuetta pelaa Mestarien liigan finaalissa. Nimittäin eilen on Manchester United pelannut kotonaan AS Romaa vastaan, joka kaiken lisäksi oli matkassa ilman Francesco Tottia. ManU voitti Roomassa jo 2-0, joten Romalta olisi vaadittu eilen Old Traffordilla ihmesuoritus. Toki kaikki on ollut mahdollista, mutta vain teoriassa!

Jos arvellaan ManUn jatkavan, niin arvellaan sen saavan välierissä vastaan FC Barcelonan, joka pelaa ilman Ronaldinhoa, ja muitakin vammaisia on. Toki Barcelonan pitää pudottaa kotonaan Schalke 04 jatkosta. Varsinkin kun sillä oli vierasmaali tehtynä. Mutta pallo on yhä pyöreä, joten jossittelua tämä on.

Jossitellaan asia loppuun. Moskovassa pelaa kaksi brittijoukkuetta. Toinen on ManU ja toinen…

Wanhoja muistellen

Entinen huippuhiihtäjä Marjo Matikainen-Kallström on joutunut erikoisen epäilyn kohteeksi ja hyökkäys tulee, maallikon mielestä, ihan puskista.

Suomen hiihtomaajoukkue oli marraskuussa 1988 kokoontunut Sodankylässä harjoitusleirille.

Eräs silloisen maajoukkueen jäsen kertoi Nelosen uutiselle, että näki kesken leirin Marjo Matikaisen, silloin 23, huoneessa tämän pöydällä pienen lasipullon, jonka kyljessä luki tummin kirjaimin Erytropoietin.

Hän on antanut näkemästään valaehtoisen lausunnon Nelosen uutisille. Hän kertoi leirin jälkeen näkemästään toiselle maajoukkueen jäsenelle, joka on antanut kuulemastaan myös valaehtoisen lausunnon Nelosen uutisille.

Mitähän tässä taas takana piilee? Valaehtoisia lausuntoja kahdenkymmenen (20) vuoden takaa. Kovin on muisti palannut pätkittäin kuin Uuno Turhapurolla. Miksi tulla esiin vasta nyt?

Kyseessä taitaa olla pitkänmatkan hiihtäjä(tär), jonka tajuntaan maalintulo ehti jo tällä vuosituhannella.

Mitä merkitystä on muuten lausunnolla, jossa valaehtoisesti todistan kuulleeni asiasta toiselta henkilöltä?

Toivottavasti nyt mennään raastupaan asti, sillä näyttöä Matikaisen EPO-käytöstä ei voi tulla, mutta saataisiin nämä valaehtoiset todistajat piinapenkkiin. Kysymykseksi riittäisi vain se, että miksi otit asian esiin vasta nyt ja miksi olit Matikaisen huoneessa?
Ei ensihätään muuta kysyttävää.

Suomen suurin

Suomen suurin maantieviesti on edelleen Karhu-viesti, joka käydään Raumalta ja Eurajoelta Porin Karhuhalliin jälleen ensi lauantaina.

Mukana on mielenkiintoisia joukkueita, joista esiin otetaan haastejoukkue, jossa juoksevat kolme jääkiekkomaalivahtia. A-nuorissa SM-hopeaa voittaneet maalivahdit Jussi Rynnäs ja Juha Järvenpää saavat samaan joukkueeseen maalivahtilegenda Antero Kivelän (Suomen mestari vuodelta 1978 Ässien riveissä).

Kivelä on muuten edelleen tiukasti urheilun parissa ja valmentajana on tullut huikeaa menestystä. Toisaalla lehdessä kerrotaan, mitä ryhmää Antero valmentaa ensi kaudella. Viisivuotinen pesti (3 kultaa ja 2 hopeaa) Luvian Kiekko-82:n ringettejoukkueen kanssa päättyi, mutta uudet haasteet ovat Anterolla edessä.

Viestin puuhamiehiin kuuluva Jukka Viitanen (63 juostua maratonia) väläytti mahdollisuutta, että Suomen tämän hetken paras (ainoa kansainväliset mitat täyttävä) ratajuoksija Jukka Keskisalokin olisi mukana. Jo pelkästään tämä nostaa 31. kerran juostavan maantieviestin arvoa.

Hienoa on, että työpaikkajoukkueiden määrä on taas lisääntymään päin. On ihan pakko mennä seuraamaan, miten itselleni tuttu työmaaporukka pärjää?

Taannoin muuten kävi niinkin, että hieman hitaasti maaliin tullut Porin valtuutettu ei enää päässyt maaliin. Karhuhallin ovet olivat jo kiinni ja järjestäjät saunassa.

Nimi olisi tiedossa, mutta jääköön muille mietintämyssyyn pohdittavaksi.

Jarmo Liuhala

10.4.2008 09:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva