Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusi Insinööriliitto odottaa työnjohtajakoulutuksen jatkumista

Kuva: Uusi Insinööriliitto odottaa työnjohtajakoulutuksen jatkumista

Uusi Insinööriliitto UIL ry on huolissaan pitkään Suomea kalvaneesta työjohtajapulasta. Ongelma on lähtöisin viime vuosikymmenellä heränneestä harhaluulosta, jonka mukaan työorganisaatiot ovat muuttumassa itseohjautuviksi. Harhaan menneiden ajatusten seurauksista kärsitään nyt, kun osaavien työnjohtajien määrä on niukka.

- Teknikkokoulutuksen lakkauttaminen oli insinöörien kannalta todella huono asia. Nykyinen ammattikorkeakoulutasoinen insinöörikoulutus ei valitettavasti anna hyviä edellytyksiä työnjohtotehtäviin, harmittelee UIL:n puheenjohtaja Pertti Porokari.

Opintotason lakkauttamisessa ei otettu huomioon UIL:n toiveita. Myöskään rakennusmestarikoulutuksen järjestäminen ei mennyt kuten toivottiin.

- Rakennusmestarikoulutus sijoitettiin ammattikorkeakouluun, vaikka olisimme toivoneet sitä toiseen asteen jatkokoulutuksen alaiseksi, kertoo Porokari.

UIL:n harmeihin on kuitenkin löytymässä ymmärrystä. Työmarkkinajärjestöt ovat talven aikana käyneet opetusministeriön ja opetushallituksen kanssa neuvotteluja koulutuskokeilujen käynnistämiseksi. Neuvotteluiden tuloksena työnjohtajakoulutus käynnistyy mahdollisesti uudelleen, toiseen asteen oppilaitoksessa aikuiskoulutuksena. Uusi insinööriliitto odottaa ensimmäisten mallin mukaisten aikuiskoulutuskokeilujen käynnistyvän jo kuluvan vuoden syksyllä.

- Odotamme uudelta mahdollisuudelta paljon. Työnjohtotehtäviin tulee kouluttaa pidemmän työkokemuksen ja ammattitaidon omaavia henkilöitä, joka on mahdollista toisen asteen jatkokoulutuksen kautta. Ammattikorkeakoulujen painottuminen nuorisoasteen koulutukseen ei tätä edellytystä tue, kertoo Porokari.

UIL on huolissaan myös ammattikorkeakoulujen suuresta insinöörikoulutusten aloituspaikkamääristä. Suurin osa hakijoista pääsee sisään koulutusohjelmiin, vaikka tarvittavaa matemaattista lahjakkuutta ei löytyisikään. Koulut eivät suuriin opiskelijamääriin puutu, sillä rahoitus määrittyy opiskelijamäärien mukaan.

- Suurena kysymyksenä on, että miten lahjakas insinööriaines pystytään ohjaamaan ammattikorkeakouluihin ja miten insinöörikoulutus pidetään vetävänä, kertoo Satakunnan insinöörien puheenjohtaja Markku Uusitalo.

Ensimmäisen kahden opiskeluvuoden aikana yli puolet insinööriopiskelijoista lopettaa opiskelun.

- Haluamme, että insinöörikoulutuksen laatu pysyy korkeana, jotta pystymme vastaamaan globaaleihin haasteisiin. Korkeaa osaamista ja kielitaitoa tarvitaan maailmalla pärjäämiseen. Insinöörikoulutukseen hakevien opiskelijoiden tulisi paremmin tutustua mihin ovat hakemassa ja siihen pyrimme myöskin vaikuttamaan, kertoo Porokari.

Tuomas Bärlund

 

10.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva