Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

OMG = Oh my god!

Kuva: OMG = Oh my god!

OMG, LOL, EVVK, BTW, NP.... Kuuntelin tässä päivänä muutamana pian 13-vuotiaan tyttäreni ja hänen ystävänsä keskustelua sivusta, enkä ymmärtänyt puoliakaan! Niinpä ”ärsyttävästi” sekaannuin asiaan ja ryhdyin kyselemään, että mikä ihmeen OMG? Kaksi säälivää ja hiukan huvittunutta silmäparia tuijotti minua muutaman sekunnin ja sitten tytöt ryhtyivät valistamaan:
- No OMG on tietenkin Oh my god!, LOL on Laughing out loud, eli nauraa ääneen, EVVK on Ei voisi vähempää kiinnostaa, BTW on By the way ja NP on No problem!

Kuulemma kaikki koulussa käyttävät näitä ja monia muitakin kirjainlyhenteitä koko ajan ihan arkipäiväisessä puheessa. Niitä käytetään myös tekstiviestittelyssä ja mesettämisessä.

Tunsin itseni varsinaiseksi kalkkikseksi, kun jatkoin tyttöjen tenttaamista ja päivittelin, että mistä moinen ”kirjainkieli” oikein on peräisin.

- No ei me tiedetä. Kaikki vaan sanoo niin. Varmaan internetistä, sarjakuvista ja telkkarista, tytöt pohtivat.

Teini-ikäisen äitinä haluan edes suurin piirtein pysyä ajan tasalla ja roikkua kiinni nuorten maailmassa. Niinpä lähdin nettiin surffailemaan ja löysin muun muassa IRC-galleriasta nettislangin sanakirjan, jossa selviteltiin erilaisten lyhenteiden merkitystä. Viisastuin siitä jo melkoisesti.

Löysin myös Helsingin Sanomien jutun uudesta kirjasta nimeltä ”Nuoret kielikuvassa. Kouluikäisten kieli 2000-luvulla.” Tekijöinä Sara Routarinne ja Tuula Uusi-Hallila. Kirja kertoo, että 2000-luvun koululaisten kielivalikoimaan kuuluvat kirjakieli, puhekieli ja verkkosuomi, eli nettislangi. Internet ja tekniikka eivät olekaan vieneet lasten ja nuorten kirjoitustaitoa, vaan koko ajan muuttuva kieli jopa rikastuu.

Verkkosuomi on tutkijoiden mukaan internetin ja kännyköiden synnyttämä uusi kieli. Päivässä nuoret lähettävät kymmeniä tekstiviestejä, juttelevat mesessä, seuraavat keskustelufoorumeita ja googlettavat tietoa. Käyttävät siis nimenomaan lyhenteitä ja niiden lisäksi hymiöitä, jotka lisäävät viestien ilmaisuvoimaa.

Nuoret kielikuvassa -kirjassa verkkosuomi otetaan luontevaksi jatkoksi puhe- ja kirjakielelle. Se ei siis ole paha asia, vaan tietyssä paikassa käytettäväksi sopiva kielen muoto. Luojan kiitos omakaan tyttäreni ei sentään koulun ainekirjoituksessa käytä LOLia tai OMGtä, vaan kirjoittaa ihan käypää tekstiä.

Nuoret kielikuvassa -kirjasta selviää sekin, mitä on fanifiktio; ei mitään sen vähempää kuin upouusi tekstilaji. Koululaiset kirjoittavat jatkuvasti tv-sarjojen, elokuvien, idolien ja kirjojen fanilehdissä tai verkkosivustoilla aiheeseen liittyvää uutta kaunokirjallisuutta. Kyse voi olla vaikkapa tutun teoksen uusista versioista tai juonenkäänteistä. Tuloksena on paitsi tekstejä myös kirjoittajien välistä kritiikkiä ja opastusta, jotka kirjan mukaan "saisivat kenen tahansa kirjoittamista ammatikseen opettavan huokaamaan ihastuksesta".

Niinpä. Oma tyttäreni on muun muassa manga- ja animefani. Hän voi viettää tunteja tietokoneen ääressä lukemalla muiden nuorten uudelleen kirjoittamia ja muokkaamia mangasarjakuvien ja anime-sarjojen tarinoita ja kirjoittaa niitä itsekin. Se on siis fanifiktiota!
Surullista on se, että muun vuorovaikutuksen lisääntyessä nuoret lukevat yhä vähemmän ”oikeita” kirjoja ja lehtiä.

Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset nuoret erottuvat kuitenkin edelleen taitavina ja ahkerina lukijoina, mutta meillä silmiinpistävää on se, että tytöt ovat selkeästi poikia parempia lukijoita. Myös medioiden käytössä on sukupuolieroja: tytöt lukevat enemmän kaunokirjallisuutta ja aikakauslehtiä, pojat verkkotekstejä.

Oman nuoreni tietokoneen ääressä istuminen on viimeisen vuoden aikana lisääntynyt siinä määrin, että siihen on välillä puututtava kovalla kädellä. Jos muu ei auta, ”iskä” laittaa koneeseen sellaiset estosysteemit, että sen saa auki vain meidän hallussamme olevalla salasanalla ja silloinkin vain tarkoin määrätyksi ajaksi.

Uuden Harry Potter -kirjan ilmestyttyä totesin kuitenkin, että kokonaan peliä ei vielä ole tietokoneiden hyväksi menetetty. Saatuaan Potterin käsiinsä tyttäreni uppoutui siihen muutamaksi päiväksi niin, että ei avannut tietokonetta kertaakaan. Minun keskusteluyritykseni hän torpedoi tehokkaasti ilmoittamalla: ”Äiti ole hiljaa, mä luen nyt Harry Potteria!” Silloin suljin kiltisti suuni ja annoin lapseni lukea.

Maarit Kautto

10.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva