Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Teljän kaupunki” esille toukokuun valtuustoissa

Harjavallan, Kokemäen, Nakkilan ja Ulvilan valtuustot saavat toukokuussa päätettäväkseen, aloitetaanko näissä kunnissa kuntaliitosselvityksen tekeminen.

 

Maanantaina kokoontuneet kuntien edustajat pyrkivät siihen, että kunkin kunnan valtuusto päättäisi asiasta samaan aikaan, samana toukokuun maanantaina, jotta ”vedätyksiä” ei tapahtuisi. Selvitystä tekemään aiotaan palkata selvitysmies.

Kuntaliitosselvitys on päätetty käynnistää nopealla aikataululla siten, että jos liitokseen päädytään, uusi kunta voisi aloittaa toimintansa jo 2011 alusta.

Uudella kunnalla ei ole vielä virallista nimeä. Paperilla lukee ”nauhakaupunki” ja epävirallisissa puheissa on mainittu Teljän kaupunki.

Ulvilassa hajaannusta

Kuntaliitosta valmistelleet neljän kunnan luottamushenkilöt, lähinnä hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat mutta myös muutamat muut luottamushenkilöt, vakuuttelivat maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa hyvää yhteishenkeä ja yksituumaisuutta, mutta soraääniäkin on alkanut kuulua.

Ulvilan sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön edustajisto päätti sunnuntaina, että sosialidemokraatit vastustavat Ulvilan kaupungin osallistumista liitosneuvotteluihin.

Harjavallan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Rauta (sd) kertoi, että Harjavallassa kaikki poliittiset ryhmät ovat sataprosenttisesti kuntaliitosselvityksen takana.

Kokemäen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Harri Kivenmaan (sd) mukaan Kokemäen valtuutetut kannattavat selvitystä ”lähes sataprosenttisesti”, ja Nakkilan kunnanhallituksen puheenjohtajan Harri Aallon (kok) myös Nakkilassa ollaan ”lähes yksimielisesti” kuntaliitosselvityksen takana.

Ulvilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Ruoho (sd) selvitti, että Ulvilassa sosialidemokraatit vastustavat hanketta mutta että muissa ryhmissä sille on enemmän kannatusta. Ruohon mukaan Keskustan ryhmästä vain yksi vastustaisi ja kahdeksan kannattaisi selvityksen aloittamista ja Kokoomuksessa ja Vasemmistoliitossa kaikki olisivat selvityksen kannalla.

Ari Ruoho ilmoitti itse toivovansa myönteistä päätöstä kuntaliitosselvityksestä.

Rivivaltuutettua hämmentää

Neuvottelijoiden yhteinen sanoma oli, että neuvotteluja on käyty rakentavassa hengessä ja yksituumaisesti ja hämmästyttävän nopealla aikataululla.

– Hyvässä, hyvässä yhteisymmärryksessä on oltu liikkeellä, ja asiat ovat edenneet todella ripeästi, kuvasi Nakkilan valtuuston puheenjohtaja Martti Pöysti (kesk).

Sen sijaan hänen ryhmätoverinsa Hannu Heikkilä (kesk) väitti, että ainakaan keskustan ryhmällä ei ole ollut tietoa neuvotteluista. Heikkilän mukaan Nakkilassa oltiin siinä luulossa, että aikanaan aloitetut neuvottelut koskivat terveyskeskuskuntayhtymän laajentamista ja neuvottelun osapuolena olisi ollut Eurajoki.

Tuloksia neuvotteluista ei Heikkilän mukaan kuulunut ennen kuin toissa viikon torstaina, jolloin keskustan ryhmän jäsenille kerrottiin, että neljän kunnan kesken käydään kuntaliitosneuvotteluja.

 – Se saattaa olla hyvä ratkaisu, mutta kyllä luottamushenkilöt yllätettiin housut kintuissa. Rivivaltuutetun kannalta tämä on ollut aika hämmentävä juttu.

Myös sitä, että kuntajohtajia ei kutsuttu mukaan neuvotteluihin, on ihmetelty. Neuvottelijat vastasivat, että ensin on ollut tarkoitus selvittää poliittinen tahtotila ja ottaa vasta sitten virkamiehet mukaan, jos tahtotila löytyy.

 Harjavallan kaupunginjohtaja Jaana Karrimaa ja Nakkilan kunnanjohtaja Kalevi Virén kertoivat kumpikin, että heitä on etukäteen informoitu neuvotteluista ja pidetty ajan tasalla.

”Ei ketään vastaan”

Ulvilan kaupunginjohtaja Arto Saarinen arveli, että valmistelutyö tulee olemaan Ulvilassa vielä työläämpää kuin muualla, koska Ulvila on valtuuston päätöksen mukaisesti sitoutunut neuvotteluihin Porin kanssa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen muodostamisesta.

Kokemäen kaupunginjohtaja Martti Jalkanen ei ollut paikalla, mutta kaupunginsihteeri Terttu Määttänen katsoi, että yhteenliittyminen vahvistaa demokratiaa, toisin kuin kuntayhtymä tekisi.

Kuntien luottamushenkilöt korostivat yksi toisensa jälkeen myös sitä, että millään kunnalla ei tällä hetkellä ole taloutensa huonon tilan takia kiire yhteenliittymiseen. Mutta vaikka taloudellinen tilanne on hyvä, tulevat haasteet ja vaatimukset ymmärretään.

Lisäksi korostettiin sitä, että tavoitteena on turvata peruspalvelut mahdollisimman lähelle kuntalaisia, taata palveluille riittävä väestöpohja ja pitää päätöksenteko omissa käsissä.

Sen sijaan Pori-vastaisuutta ei myönnetty: nyt ei olla rakentamassa vastavoimaa mihinkään suuntaan.

– Ei ketään vastaan, vaan kaikkien puolesta, Ari Ruoho tiivisti.

Ruohon mukaan Nakkilan, Kokemäen ja Harjavallan kanssa neuvottelu ei vie pohjaa Ulvilan neuvotteluilta Porin kanssa.

– On vain haluttu antaa vaihtoehto poliittisille päättäjille.

Heli Kokko

 

8.4.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva