Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakuntalaisten rakennustyömaiden sosiaalitiloissa vakavia puutteita

”Jos sais kerran reissullansa ... syödä siistissä tilassa, pitää omia vaatteita kaapissa, peseytyä työpäivän jälkeen, käydä edes vessassa”.
Lainaus on Rakennusliiton Sosiaali- ja taukotilat kuntoon -kampanjan julisteesta. Kampanjalla halutaan vaikuttaa siihen, että kaikilla alan työmailla ja tuoteteollisuuden työpaikoilla olisi lain ja työehtosopimuksen mukaiset sosiaali- ja taukotilat. Tällä hetkellä sellaisia ei valitettavasti ole läheskään joka paikassa.
Rakennusliiton Satakunnan Aluejärjestö ry on maaliskuun aikana tarkastanut 83:n työmaan sosiaali- ja taukotilat. Tarkastuskohteista 66 edusti talonrakennusalaa, viisi rakennustuoteteollisuutta, kolme LVI-tekniikan toimipisteitä, neljä murskaamoja ja soranottopaikkoja ja neljä oli maalausalan kiinteitä verstaita. Aikamoisia puutteita havaittiin lähes kaikissa kohteissa.

 

Aluepäällikkö Ismo Mansikan mukaan sosiaali- ja taukotilat olivat yleisesti ottaen kunnoltaan, varustustasoltaan ja siisteydeltään heikkotasoisia.

- Sosiaalitilat olivat epäsiistejä ja wc puuttui lähes 20 kohteesta kokonaan. Sama määrä oli myös niitä paikkoja, joihin ei tullut juoksevaa vettä ja peseytymismahdollisuudet olivat huonot.

- Puutteita oli myös ruokailutiloissa; ei ollut jääkaappeja, mikroaaltouuneja tai edes kunnollisia tuoleja ja pöytiä. Monia työntekijöiden ruokailutiloja käytetään varastoina, joten henkilökunta joutuu syömään kaikenlaisten työkalujen, purkkien ja purnukoiden seassa.

- Puutteita oli niin’ikään pukeutumistiloissa ja työvaatteiden kuivaamismahdollisuuksissa, Ismo Mansikka kuvailee.

Isommissa firmoissa asiat kunnossa

Mansikka korosti, että isommissa, järjestäytyneissä rakennusalan yrityksissä sosiaali- ja taukotilat ovat useimmiten kunnossa. Sen sijaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä puutteet ovat selkeästi nähtävissä. Satakunnan Aluejärjestöönkin on tullut yhteydenottoja pienten alihankintayritysten työntekijöiltä, jotka ovat tilanteessa täysin voimattomia.

- Viime aikoina on isommissa yrityksissä, joissa asiat ovat kunnossa, ilmennyt katkeruutta siitä, että toiset tavoittelevat kilpailuetua jättämällä työntekijät ilman asianmukaisia taukotiloja.

- Sosiaalitilakontin kuukausivuokra on noin 500 euroa. Keskisuurella työmaalla niitä on oltava vähintään kaksi, joten ymmärrän hyvin, miksi työntekijöiden viihtyvyyteen panostavia yrityksiä jurppii katsella naapurifirmaa, jonka porukan ainoa taukotila on lähibaari, Mansikka lataa.

Vakava paikka

Aluetoimitsija Jukka Lindgrenin mukaan rakennusalalla kaivattaisiin melkoista asennemuutosta. Lisäksi yritykset, jotka tietoisesti rikkovat lakia vuosikausia, pitäisi saada teoistaan vastuuseen ja maksasmaan kunnon sakot. Yleensä sosiaali- ja taukotilojen puutteellisuus on suoraan verrannollinen työmaan muununkin kuntoon ja työturvallisuuteen.

Lindgren ja Mansikka painottavat, että sosiaali- ja taukotilakysymys on vakava paikka koko alalle.  Kampanjassa ei ole kyse rakennusfirmojen ajojahdista, vaan vuonna 1994 annetun lain noudattamisen valvomisesta. Kyse on myös rakennusalan työmaiden julkisuuskuvan parantamisesta.

- Tavoitteena on lisäksi luoda nuorille työharjoittelijoille työympäristöjä, joissa ei tarvitse aamulla pukeutua jäisiin työhaalareihin ja syödä monta tuntia lämpimässä säilytettyjä eväitä. Kaikki nuoret eivät pääse työharjoitteluun isoihin firmoihin, joten moni saattaa saada työstä huonon kuvan ja hakeutua kokonaan toiselle alalle.

Kampanjaa aiotaan Satakunnassakin jatkaa niin kauan, että tilanteeseen saadaan parannusta. Tähän mennessä poliisille on jätetty seitsemän tutkimuspyyntöä.

- Valtaosan tehdyistä tarkastuksista ovat suorittaneet luottamushenkilöt ja työsuojeluvaltuutetut. Tämä on kuitenkin vasta jäävuoren huippu. Satakunnassakin toimii paljon pieniä yrityksiä, joissa ei ole luottamusmiehiä, eikä työsuojeluvaltuutettuja lainkaan, Ismo Mansikka kiteyttää.

Maarit Kautto

8.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva