Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jonkun mielestä turha peli

Kuva: Jonkun mielestä turha peli

Monet asiantuntijatahot ovat sitä mieltä, että jääkiekon SM-liigan pronssipeli on täysin turha, joten himmeimmät mitalit pitäisi jakaa runkosarjan sijoituksen perusteella. Kaiken lisäksi mitalit voisi kuulemma postittaa sille välieränsä hävinneelle joukkueelle, joka oli runkosarjassa ylempänä. Kukaan itseään kunnioittava jääkiekkoilija ei kehtaa edes kertoa omistavansa SM-liigan pronssimitalin. Olen asiasta jyrkästi eri mieltä. Kyllä pronssimitalit pelaamalla voittaneet voivat olla jopa ylpeitä mitalistaan.

Vaikka pronssiotteluun joutuminen on tietenkin pettymys, niin kun se ratkaistaan yhden ottelun lopputuloksella ja pelataan vielä sen runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotihallissa, niin on se merkittävä ottelu.

Sen havaitsi selvästi lauantaina Hartwall Areenalla pelatun pronssipelin jälkeen Tampereen Tapparan joukkueesta. Se voitti, paino sanalla voitti, tämän kauden SM-liigan pronssimitalit maalein 4-3, kaiken lisäksi vielä Jokereilta. Näin Jokereille ei kaudesta jäänyt käteen mitään konkreettista!

Varmasti Jokerien pelaajat ovat sitä mieltä, että pronssipeli on turha, mutta tuskin Tapparan pelaajat? Sen pystyi päättelemään vilpittömästä voiton riemusta mitalit kaulassa.

Jääkiekkoilija ei muka kehtaa sanoa omistavansa miesten SM-pronssimitalia. Väitän, että tuossa ei ole perää. Sen ilmapiirin ovat luoneet sellaiset, jotka itse eivät ole koskaan missään urheilulajissa voittaneet pronssimitaleja eritoten pelatussa mitaliottelussa joukkueurheilussa.

Aika tuo lisäarvostusta

Mitä pitempään voitettua mitalia kotonaan katsoo, sen arvokkaammalta se alkaa tuntua. Kyllä mitalistit jäävät kiekkohistoriaamme, mutta sen hävinneen osapuolen pelaajat eivät. Esimerkkinä vaikka Jere Karalahti, jolla HIFK:n pronssiottelujen aikana sattui yleensä muuta tekemistä. Voisi olla, että pronssipelissä pelaaminen olisi säästänyt monilta vaikeuksilta?

Mitali on voitettu. Kaikki muu puhe on kateellisten höpinää.

Eivät Tapparan pelaajat turhaan mitalistaan nauttineet. Sen voittaminen voi tuoda vielä yhden lisäkauden Tappara-ikoni Janne Ojasen peliuraan. Ellei sitä tuo, niin kunniakas ura päättyi kuitenkin mitaliin, joita ei sittenkään huikeasti maailmalla liiku.

Mikäli mitalin on säilyttänyt, niin muisteleminen tuo sille lisää painoarvoa. Pappa voi näyttää sitä pojanpojalleen ja todeta, että sinä olet jääkiekkoilija vasta sitten kun itselläsi on ihan ikioma.

Seikka on saletti.

Harmituksen määrä

Suomen Leijonien päävalmentaja Doug Shedden totesi, ettei hänen valmentamaansa seurajoukkue Jokereita ollut rakennettu SM-liigan pronssiottelua varten.

No, jotain kertonee se, että joukkue putosi välierässä Espoon Bluesille, vaikka johti ottelusarjaa jo voitoin 3-1. Blues tuli takaa ja otti kolme voittoa putkeen sekä finaalipaikan. Bluesin finaalipaikka tuli Jokereille kalliiksi, sillä siinä meni samalla paikka myös syksyllä alkavassa Euroopan Mestarien liigassa. Tuohon todella rahakkaaseen ECL-liigaan paikan Suomesta saivat Oulun Kärpät ja Espoon Blues.

Toki Jokerien harmituksen määrän ymmärtää, sillä ECL on tuottoisa liiga. Jo pelkästä osallistumisesta maksetaan melkoinen summa. Mikäli joukkue voittaa Mestarien liigan, niin seuran tilille rapsahtaa noin 1,7 miljoonaa euroa. Rahaa voi tulla monen nykyisen SM-liigajoukkueen koko pelaajabudjetin verran.

Toki Kärppien Juha Junno muistutti, että kuluja tulee paljon, mutta SM-liiga on edelleen seuran ykköstavoite. Olen jyrkästi samaa mieltä!

Jokerit kohelsi haluavansa (siis lähinnä Harkimo) osallistua jopa Venäjän Superliigaan, koska Suomen ympyrät ovat sille liian pienet.

Venäjän Superliigan puitteet olisivat taas Jokereille ehdottomasti liian suuret.

Nyt joukkue ei menestynyt edes Suomen SM-liigassa, vaan jäi neljänneksi. Eipä sillä saavutuksella pelata Mestarien liigaa – saati sitten Venäjän Superliigaa.

Muuten, SM-liigan finaaleissa pelaa runkosarjan kaksi parasta joukkuetta. Mikäli pronssimitalit olisi jaettu ilman ottelua, niin postissa (jos Itellan Kusti polkee) olisi nyt matkalla mitalit Jokereille. Se taas olisi ollut Tapparaa kohtaan suuri vääryys.

Tappara nimittäin voitti kauden viimeisen SM-liigaottelunsa.

Harmituksen määrän Helsingissä aistii. Ei tullut mitalin mitalia stadilaisille miesten SM-liigasta.

Ainakin yksi olympiapaikka

Kreikkalais-roomalainen paini on ollut yksi suomalaisten perinteinen – ja taattu – menestyslaji olympiakisoissa.

Tällä hetkellä olympiapaikkoja on koossa vasta yksi. Suomen maapaikan oli varmistanut, jo ennen lajin Tampereen EM-kisoja, Ilmajoen Kisailijoiden Jarkko Ala-Huikku sarjassa 60 kiloa. Nyt Jarkko varmemmaksi vakuudeksi väänsi Euroopan mestaruuden.
Eikä Ala-Huikku hävinnyt Tampereella ainuttakaan jaksoa. Nykysäännöt ovat jopa monimutkaiset, koska niissä arpaonnikin vaikuttaa. Mutta Ala-Huikku näytti osaamistaan voittamalla finaalissa tosi kovan miehen, Bulgarian Armen Nazarian jäi finaalissa ilman pistettäkään Jarkkoa vastaan. Kyseessä oli sentään painija, joka on valittu kerran maailman parhaaksi painijaksi, voittanut kaksi olympiakultaa, kolme MM-kultaa sekä kuusi Euroopan mestaruutta.

Yksi Pekingin olympiapaikka on nyt siis varma. Toista hakee Rooman toukokuun olympiakarsinnoista myös ilmajokinen painija, Marko Yli-Hannuksela, sarjassa 74 kiloa. Myhi saattaa ottaa Ilmajoen Kisailijoiden toisen olympiapaikan, mutta kolmatta onkin jo vaikeampi saada.

Olympiapainijoiden määrää Pekingiin on radikaalisti vähennetty. Jokaiseen sarjaan pääsee osallistumaan vain 16 painijaa. Kun lajin kilpailijamäärän tietää, niin jo pelkkä olympiapaikka on Suomelle kuin lottovoitto.

Pekingissä ei missään painisarjassa ole mukana kisaturisteja.

Ei kannata boikotoida 

Olympiasoihtu matkaa Kiinan Pekingiin. Sen pitäisi matkallaan kulkea jopa Tiibetin kautta.

Jo nyt ovat tiibetiläiset saaneet asiansa esiin melkoisen hyvin, mutta minkäänlaista vaikutusta näillä mielenosoituksilla olympiasoihtua kohtaan tuskin on. Kisat pidetään Pekingissä ja sillä siisti.

Nyt poliitikot ovat väläytelleet kisojen avajaisten boikotointia. Jos niin hyväksi katsovat tehdä, niin eipä tapahtuisi politiikassa ensimmäinen virheratkaisu. Nimittäin juuri avajaisten aikana olisi hyvä tehdä politiikkaa – nimittäin vientipolitiikkaa.
On täysin turha boikotoida Kiinan järjestämiä olympialaisia, vaan niistä pitäisi ottaa kaikki mahdollinen poliittinen hyöty miljardikansakunnalta.

Onneksi urheilijoiden puolesta ei boikotointivaatimuksia ole minkään valtion taholta esitetty. Se, että Haile Gebrselassie juoksee maratonin sijasta kymppitonnin, ei ole boikotointia vaan terveydelliset syyt ratkaisevat. Kertovat, että ilmansaasteet ovat melkoinen haitta ja maratonilla se vaikuttaisi ehkä eniten?

Edelliset olympiaboikotit (Moskova, Los Angeles ja jopa Soul) eivät ole vaikuttaneet maailman tilanteeseen parantavasti – pikemminkin päinvastoin. Poliitikot hoitakoot oman leiviskänsä. Kyllä urheilijat Pekingiin haluavat. Kaiken lisäksi jo pääsy urheilijana olympiakisoihin on melkoinen saavutus, koska lähes joka lajissa on olympiakiintiöt.

Yhä edelleen olympiakultamitali on suurin saavutus minkä urheilija mielestäni voi voittaa.

Stanley Cupin voittaminen on vasta sivulla seitsemän.

Olympiatuli sammui Pariisissa

Kohti Pekingin olympiakisoja matkannut olympiatuli on sammunut Pariisissa, huolimatta suorastaan massiivisista turvatoimista.
Toivottavasti kyse ei ole mistään enteellisestä?

Pariisissa olympiatulen sammuttivat olympiaviestin järjestäjät protestien seurauksena. Vaikka olympiatuli jatkaakin matkaansa, nyt tulitikuilla sytytettynä, niin jonkinlaisen särön tulen sammuttaminen saa aikaan. Onhan tuli aikaisempinakin olympiavuosina päässyt matkalla sammumaan, mutta vahingossa.

Nyt huono juttu on se, että olympiatuli jouduttiin tukahduttamaan – julkisesti.

Joko Lewis levis

Bahrainin formuloiden osakilpailu oli melkoisen värikäs näytelmä.

Erityisen mielenkiinnon kohteeksi pääsi toista kauttaan ykkösissä ajava McLaren-kuski Lewis Hamilton, joka teki kisan aikana lähes kaikki mahdolliset virheet, mitä huippuautolla voi tehdä. Mukaan lukien ratavalliin tössäyttäminen.

Jopa maallikko pääsi hämmästelemään Hamiltonin starttia. Kamera välitti miten startissa Lewisin ohi sukelsi autoja molemmilta puolin. Tuskinpa mikään nopeudenesto oli jäänyt päälle – taisi päälle jäädä väärä vaihde?

Eikä siinä vielä kaikki. Ajaminen päin viime kauden tallitoveri Fernando Alonson Renaultin takasiipeä oli suuri ajovirhe. Toki Hamilton voi olla vielä maailmanmestari, mutta nyt näyttävät hermot levinneen.

Felipe Massa törmäili kahdessa edellisessä kisassa nollille, mutta Sikhirin radalla hän oli suvereeni. Hämmästelemään jäi vain tallin varikkotaktiikkaa, sillä siitä kärsi Kimi Räikkönen. Tosin Kimi sanoi, että kakkossija huononakin päivänä on melko hyvä!

Kimi johtaa MM-sarjaa kolmen kisan jälkeen ja Heikki Kovalainen ajaa tosi hienosti. Hän on tainnut saada tekemisillään Hamiltonin pois tolaltaan. Ainakin isä-Hamilton on erittäin hermostunut veikko.

Hienoja otteluja

Jalkapallon Mestarien liigassa käydään tänään kaksi puolivälierien toista osaottelua. Huomenna on vuorossa kaksi muuta puolivälierää.

Suomen TV2 näyttää illalla ottelun Liverpool-Arsenal. Ensimmäisen osan joukkueet pelasivat tasan 1-1, joten lievä etulyönti on Poolilla. Tosin mikäli Arsenal paiskaa heti kättelyyn vierasmaalin, niin homma menee täysin uusiksi. Silloin Hyypiän ryhmän pitää tehdä kaksi maalia ja pitää oma maali puhtaana.

Lontoossakin pelataan. Chelsea saa tänään vieraakseen Turkin Fenerbahcen, joka voitti kotonaan ”vain” 2-1, vaikka teki kaikki ottelun maalit. Yhden pisti siis omiin!

Huomenna ManU pelaa kotonaan AS Romaa vastaan ja Barcelona saa kotiin Saksan Schalken.

Välierissä kohtaavat tämän illan voittajat, eli Arsenal/Liverpool vastaan Fenerbahce/Chelsea. Toisessa välierässä vastakkain ovat Schalke/Barcelona vastaan Roma/Manchester United. Ettei vaan tulisi muuten täysin brittiläistä finaalia?

Sport tosissaan

Mestiksessä pelaava Vaasan Sport on vahvistanut ensi kauden joukkuettaan melkoisesti. Juhani Tamminen on saanut Vaasan liikkeelle. Kun on varma, että talousalueen sponsorit riittävät, niin Vaasan veri ei vapise.

Samalla Sport antoi jo nyt pienen myrskyvaroituksen SM-liigajoukkueille ensi kauden karsintaa ajatellen. Tosin Sportillakin on pitkä tie liigakarsintaan, eikä Mestiksen voittaminen ole läpihuuto.

Mutta tosissaan ovat, joten tämä pitää huomioida ihan Porin sekä Rauman suunnalla.

Jarmo Liuhala

8.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva