Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jotain uutta syntyy

Kuva: Jotain uutta syntyy

Vanha pääsopimus on tullut tiensä päähän. Pääsopimuksessa on sovittu kunta-alan työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmästä. Samoin on sovittu pääsopijajärjestöistä, joilla on oikeus neuvotella työnantajan kanssa. Viime syksyn melskeissä Tehy ja Super irtisanoivat pääsopimuksen. Järjestöt pitivät sopimusta liian kankeana ja se oli tavoitteen, koulutetun hoitohenkilöstön palkankorotuksien, toteutumisen tiellä. Uudesta pääsopimuksesta neuvotellaan, mutta uutta järjestelmää ei ole vielä aikaan saatu. Tehy on mukana uuden pääsopimuksen neuvotteluissa, mutta allekirjoittaa vain sellaisen neuvottelujärjestelmän, josta on hyötyä tehyläiselle edunvalvonnalle.

Vanhan pääsopimuksen jatkoajan ovat allekirjoittaneet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Kunta-alan unioni, Tekniikan ja peruspalvelujen neuvottelujärjestö KTN ja Toimihenkilöiden neuvottelujärjestö TNJ, johon tällä hetkellä kuuluu vain ja ainoastaan Super. Vanhan pääsopimuksen jatkaminen keinotekoisesti ei palauta edesmennyttä neuvottelujärjestelmää. Työnantajan on neuvoteltava niiden kanssa, jotka voivat taata kattavaa työrauhaa. Miten sitten mentäisiin eteenpäin? Jotain uutta on luotava nykyisen Tehy-sopimuksen aikana. Oma ehdotukseni, ei mitenkään uusi ehdotus, on kaikkien koulutettujen hoitohenkilöiden yhteinen edunvalvontajärjestö. Olisi erinomaista, jos STTK:nkin kentässä tapahtuisi yhdentymisiä, kuten SAK:n liittojen välillä.  Suuruudella saavutettaisiin painoarvoa liittokierrosneuvotteluissa, joita ilmeisesti tulevaisuudessa käydään. Tulevaisuuden TUPO on edelleenkin keskusjärjestöjen neuvoteltavissa.

* * *

Ei ollut yllätys Valtiontalouden tarkastusviraston johtopäätökset siitä, että monet suuret sosiaali- ja terveysprojektit eivät ole saavuttaneet tavoitteitaan vaikka rahaan on mennyt hulvattomasti. Ruohonjuuritasolta katsottuna monet projektit ovat vain ottaneet ammattilaisia pois perustehtävän tekemisestä. Vielä huonompi vaihtoehto on ollut osittainen projektissa oleminen ja osittainen oman työtehtävän hoitaminen. Osaavan sijaisen osoittamisessa on ollut hankaluuksia. Terveyden edistämiseen on vuonna 2008 osoitettu runsas yhdeksän miljoonaa euroa.  Projektien sijaan voisi osan rahasta ohjata perustehtävissä toimiville, esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon tai hammashuoltoon. Näin syntyisi varmasti jotain uutta.

Hyvänä tuloksena projektista on mainittava nuorten vastaanottoryhmä porilaisille ja Porissa opiskeleville nuorille.

* * *

Porissa ollaan yhdistämässä sosiaali- ja terveystointa ja ehkä siihen tulee myös ympäristökuntia mukaan. Lautakunnat on helppo yhdistää ja muodostaa erilaisia jaostojakin. Organisaatiokaavio tai olisiko se laatikkoleikki, sekin on vielä varsin yksinkertainen asia. Mutta miten saadaan kaikki toimimaan ruohonjuuritasolla? Jotain uutta syntyy vain jos kaikki nykyiset työntekijät saadaan sitoutumaan uudistukseen ja puhaltamaan yhteen hiileen. Porin, joka on hyvän työnantajan maineessa ainakin ollut, on mahdollistettava työntekijöiden osallistuminen muutoksen suunnitteluun ja toteutukseen vähintään siten, kuin kunnallinen yhteistoimintalaki pykälissä neljä ja viisi säätää. Hyvänä työnantajana Pori pystyy myös parempaan.

Toinen asia, joka tässä ison viraston luomisessa ajatteluttaa on, kuinka käy kunnallisen demokratian. Kenellä oikeasti työssä olevalla on mahdollisuuksia paneutua näin laajaan kokonaisuuteen? Paranevatko porilaisten palvelut. Jotain uutta on syntymässä, toivottavasti parempia palveluja.

* * *

Hesarissa pohdittiin demarien puheenjohtajavalintaa otsikolla ” Ken saa puolueen omakseen?”. Oudosti on aseteltu kysymys. SDP ei ole yhden naisen tai miehen puolue. Hämeenlinnassa syntyy jotain uutta, kunhan pystymme osoittamaan selkeän vaihtoehdon tälle porvarimenolle. Meidän on puolustettava kaiken kansan hyvinvointiyhteiskuntaa. Siihen tarvitaan kaikkien demarien työpanosta ja yhdessä työtätekevää puoluejohtoa.

* * *

Jotain uutta oli syntynyt Kristian Smedsin Suomen Kansallisteatterille ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa, sanoma oli kuitenkin Väinö Linnan sodanvastaisuus. Kannattaa käydä katsomassa.

Rauno Vesivalo

8.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva