Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pehmeä tie

Kuva: Pehmeä tie

Joku viisas on joskus sanonut, että ihmisen pitäisi rohkeasti hankkia itselleen uusia haasteita ja kokemuksia. Minä olen viime viikkoina pyrkinyt toteuttamaan tätä neuvoa. Olin ensinäkin viime viikonloppuna seuraamassa Judon SM – kilpailuja Porissa. Mielenkiintoista!

Ihailin sitä taitoa ja tahtoa, jolla kilpailijat hallitsivat fyysisesti taitoa vaativat liikesarjat ja otteet. Voin vain hieman kuvitella, millaista keskittymistä ja tahdonlujuutta judon harrastaminen ja siinä lajissa kilpaileminen vaatii. Erityisesti mieltäni lämmitti sovelletun judon ottelijat, jotka eivät antaneet mahdollisten fyysisten vaikeuksien häiritä, vaan ottelivat täysillä; eläytyen ja nauttien.

Itse, kun en ole mikään liikunnan ”ihmelapsi”, olen osallistunut vain puhe-judon koulutukseen. Se oli tosin hyvin mielenkiintoinen ja koin sen hyödylliseksi sekä ammattini että politikoinnin puolesta. Puhe-judon tavoitteita ovat mm. turvallisuuden lisääminen, ammatillisuuden korostaminen, valitusten ja stressin vähentäminen.

Puhe-judossa on ennen kaikkea kyse asenteista ja viestinnän oivaltamisesta. Puhe-judo neuvoo esimerkiksi näin: ”Usein ihmiset eivät suutu siitä, mitä heille sanotaan, vaan siitä miten se heille sanotaan” tai ”Jos mieleesi tulee jotain oikein terävää sanottavaa – älä sano sitä!”

Olenkin nyt kurssin käyneenä yrittänyt kovasti muistaa nämä arvokkaat neuvot, jotka tosin ainakin kotona tahtovat välillä unohtua.
Neuvot ovat olleet tarpeen myös kuntakentällä, kun kokemuksia ja haasteita on kertynyt tämän valtuustokauden aikana roppakaupalla. Tästä huolen on pitänyt PARAS – laki, joka on kysynyt kuntapäättäjiltä isoja, tulevaisuuteen suuntaavia päätöksiä, mutta myös istumalihaksia uusien ja taas uusien palaverien myötä.

Paras-hanke on kuitenkin tarpeellinen. Viime kuukausina on yhä selvemmäksi tullut se tosiasia, että tämä kuntien palvelurakenteiden uudistamiseen tähtäävän kehittämishankkeen pohjaksi on muodostumassa ns. luonnollisesta työssäkäyntialueesta muodostuva n. 20 – 30 000 asukkaan vahva peruskunta.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun sosiaalitoimen ja terveydenhuollon palveluja aletaan liittämään yhteen, muuttuu nykyisten kuntien rooli merkittävästi. Jos nämä toiminnot esim. yhdistettäisiin kuntayhtymään, siirtyisi kunnan budjetista karkeasti puolet kuntayhtymälle päätettäväksi. Kysyä sopii, mikä siinä tilanteessa enää olisi peruskunnan tehtävä tai rooli?

Väestön ikääntyminen ja tästä johtuva palvelutarpeiden muutos ovat suuri haaste sekä valtion- että kuntataloudelle. Mistä saada tulevaisuudessa työvoimaa? Työvoiman määrä vähenee, joka taas hidastaa veropohjan kasvua.

Samanaikaisesti eläke- ja hyvinvointipalvelujen menopaineet kasvavat. Puitelakiin ja hallitusohjelmaan on kirjattu periaatteet valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta vuonna 2010. Uudistuksessa tavoitteena on järjestelmän yksinkertaistaminen. Keskeinen muutos on siirtyminen ns. yhden putken malliin, joka tuo mukanaan muutoksia esim. perusopetuksen valtionosuusperusteisiin. Uudistuksessa tarkastelun alla on myös tasausjärjestelmän määräytymisperusteet.

Tapahtuipa sitten uudistuksissa mitä hyvänsä, totuus on se, että kuntalaisen perustarpeet eivät ole muuttuneet mihinkään. Ainakin itseäni tämän asian tiedostaminen on helpottanut tulevaisuuden suuntaviivoja miettiessäni.

Poliittisen päättäjän on nyt osattava katsoa tulevaisuuteen ja pitää huolta siitä, että kuntalaiset saavat lähipalvelunsa tulevaisuudessakin. Huolta on pidettävä myös siitä, että uudistuksia tehtäessä huomioidaan mahdollisesti yhdistettävien organisaatioiden ja työyhteisöiden toimintamallit – ja tavat. Muutoksessa on huomioitava ja turvattava riittävän pitkä siirtymävaihe niin organisaation johdolle kuin henkilöstöllekin.

JU – pehmeä, DO – tie, on laji, jossa vastustajan voimaa ei vastusteta voimalla, vaan hyödynnetään vastustajan voimaa omissa suorituksissa, silloin heikommastakin tulee vahvempi.

Koska istunnot ja palaverit jatkuvat, siteeraan tähän loppuun vielä puhe-judon oppeja! Neuvottelutilanteessa pyydä anteeksi tai pahoittele ( vaikka aina ei olisi aihettakaan), tiivistä, nosta kaveri / asia jalustalle ja käytä positiivista ja hyväksyvää mutinaa ( tämä toimii hyvin kotona). Ja muista: ” Kun riitelet idiootin kanssa, pidä huolta, ettei hän tee samoin!”

Antoisia palavereja ja lämmintä muttei hikistä kevättä!

Heli Eskanen

4.4.2008 07:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva