Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oma talo olla pitää

Porissa toimivan Ruosniemen työväenyhdistyksen puheenjohtaja Antti Laakso on sitä mieltä, että yhdistyksellä pitää olla oma talo, ja Porissa pitää olla jatkossakin ainakin yksi työväentalo. Lauantaina 60-vuotisjuhliaan viettävästä Ruosniemen työväentalosta onkin muodostunut viime vuosina koko Porin sosialidemokraattisen järjestöväen kokoontumispaikka.

 

Maaliskuussa 1948 käyttöön vihitty Ruosniemen työväentalo Pohjois-Porissa on toinen kaupungissa jäljellä olevista ja alkuperäisessä käytössä toimivista sosialidemokraattisista työväentaloista. Toinen on Preiviikissä.
Pienelle Ruosniemen työväenyhdistykselle oma talo on ollut silmäterä, jota on vaalittu lähes pieteetillä.

Yhdistyksen väki on käyttänyt satoja talkootunteja talon pitämiseksi kunnossa. Edelliset suuret talkoot pidettiin kesällä 2005, kun työväentalo maalattiin ulkoa työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhliksi. Yhdistys on saanut talon kunnostukseen myös valtion avustuksia.

Tulot kattavat menot

- Nyt talolla on sen verran käyttöä, että vuokratuloilla saamme juuri ja juuri maksettua talon ylläpitokulut, kun lämmityksen kanssa ollaan nuukia, Laakso sanoo.

Ruosniemen työväentalossa on pidetty mm. häitä ja muita juhlia, ja Porin sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö pitää edustajiston kokoukset Ruosniemessä. Yhdessä vaiheessa työväentalo oli myös Ruosniemen nuorisotilana.

Laakso myöntää, että talo on yhdistykselle ainainen rahareikä, mutta siitä ei halulta luopua. Uusia keinoja ylläpidon ja kunnostamisen helpottamiseksi etsitään koko ajan.

- Olemme tuumineet sitäkin, että jos hakisimme taloa suojelukohteeksi, Laakso pohtii.

Arvokas puhujakoroke

Ruosniemen työväentalo on perinteinen työväentalo, jossa ovat juhlasali, narikka ja ravintola. Alunperin ravintola oli talon yläkerrassa, mutta 1980-luvulla siihen tehtiin erillinen ravintolasiipi.

Viime viikot Ruosniemen työväenyhdistys, johon keväänä aikana yhdistyy myös Isojoenrannan työväenyhdistys, on valmistautunut lauantain juhliin. Juhlasalin seiniä kiertää näyttely, johon on kerätty valokuvia, lehtileikkeitä ja asiakirjoja talon sekä työväenyhdistyksen vaiheista.

Talon historiallisesti arvokkaimpiin esineisiin kuuluu kuitenkin 50-luvun alussa valmistettu puhujakoroke. Sen on valmistanut jo edesmennyt puuseppä Veikko Helle, SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Vihdistä.

Tuolle korokkeelle nousee myös kello 14 lauantaina alkavassa juhlassa SDP:n entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja, ministeri Pertti Paasio pitämään juhlapuhetta.

Ennen juhlaa alkaa kahvitarjoilu. Tervehdysten vastaanottoa ei ole, eikä yhdistys toivo lahjoja eikä kukkia. Mahdolliset muistamiset voi osoittaa Ruosniemen työväenyhdistyksen tilille Nordea 111530-395487.

Jukka Vilponiemi

4.4.2008 08:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva