Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Viikonlopun maukkain urheilutapahtuma – porilaisittain – oli ehkä FBT Porin nousu Salibandyliigaan peräti viiden karsintapelin jälkeen OLS:aa vastaan. Kaiken lisäksi tuo ratkaiseva kolmas voitto tuli jatkoajalla, kyseessä oli vielä karsintasarjan ensimmäinen vierasvoitto. Tuo jatkoaikamaali tiesi paikkansa. Porin Ässien A-nuoret ottivat SM-hopeaa, melkoinen yllätys tuokin. Kun vielä Luvian Kiekko-82 otti ringetessä SM-hopeaa, niin kyllä sitä satakuntalaisen urheilun ystävä kelpasi olla. Tuo LuKin jatkoaikatappio finaalissa harmittaa nyt, mutta kirkastuu jo muutaman päivän kuluttua.

FBT Pori on nyt tosipaikan edessä, jossa pitää käyttää harkintaa. Liiga on täysin toinen asia, vaikkapa tv-näkyvyyden kannalta, kuin ykkössarja. Eri urheilukanavat seuraavat kauden aikana varsin kattavasti liigan tapahtumia. Tv-kamerat ovat myös melko usein ottelupaikkakunnilla.
Tätä pitää hyödyntää yhteistyösopimusten tekemisessä. Nyt näkyy pelipaidassa myös Yyteri. Tätä toimintaa ei millään pidä hanskassa, ellei näitä hommia varten ole päätoiminen henkilö – jopa kaksi saa olla.
Joukkue on pitkälti rakennettu omien kasvattien avulla. Se on hyvä lähtökohta, mutta kokeneita pelaajia saa liigajoukkueessa olla mukana. FBT Pori on vahvasti sitoutunut omaan tekemiseen. Niinpä tämä sitoutuminen pitää olla myös mahdollisesti tulevien ”vahvistusten” perusedellytys.
Porissa on ollut kaksi hyvää ykkösen seuraa, SBS Pori ja FBT Pori. Pelaajaliike on seurojen välillä ollut joskus vilkastakin. Tuohon pitää saada stoppi. Nyt pitää olla harkitseva sekä viisas. Tosin FBT:n puheenjohtaja Juhani Ruohonen esitti jo ennen liigakarsintoja varsin harkittuja asioita, joten turha opettaa sorsaa uimaan.
Varma on, että ensi kausi on suuri mahdollisuus!

Hieman saa tuulettaa
Kun Porin Ässien miesten SM-liigakausi meni niin kuin meni, niin on toisaalta hienoa havaita se, että pata tekee hyvää juniorityötä.
Ei tarvitse mennä kuin kymmenen vuotta ajassa taaksepäin, niin eri ikäluokkien maajoukkueista ei suurennuslasillakaan löytynyt porilaisia pelaajia. Tuohon on viime vuosien mittaan tullut huikea muutos. Nyt voi paremminkin sanoa, ettei jääkiekkomaajoukkueen ikäluokkaa, jossa ei olisi jopa useampi Porin Ässien pelaaja.
Mutta jopa A-nuorten tasolla SM-liigan mitalia on saatu odotella kolmisenkymmentä vuotta. Yksi syy näyttää, sivusta seurattuna, olevan se, että jo pääsy Ässien A-nuorten joukkueeseen tuntuu olevan monelle uran täyttymys.
Ja valitettavasti se näkyy. Muissa urheilutilaisuuksissa yleisö, myös nuoret, kyllä havaitsevat, että tuossa menee jääkiekkoilija! Mutta ydinkysymys onkin, meneekö siinä myös urheilija?
Nyt on voitettu A-nuorten SM-hopea. Se on kova saavutus, mutta siitäkin on pitkä, pitkä taival miesten SM-liigaan, puhumattakaan nyt pääsystä rapakon taakse. Siinä on juju, joka kannattaa pitää mielessä. Ei paikka A-nuorissa ole vielä huippusaavutus, ellei sarjassa pelata kärkiryhmässä.
Sen jälkeen alkaa vasta kivikova työ, jossa hyvät valmentajat ovat kaiken A ja O.
Silti näyttää vankasti siltä, että Jouni Myllymaa on saanut Ässien junioritoimintaan puhaltamaan uudet tuulet. Ei toki yksin, mutta suunta on kohti valoisampaa tulevaisuutta.
Seikka on saletti.

Yllättävä lopettaminen
Melkein yhtä suuri yllätys kuin Janne Ahosen lopettaminen mäkiuransa huipulla, on myös se, että Tapparan sentteri Janne Ojanen taisi pelata sunnuntaina viimeisen SM-liigaottelunsa Hakametsän jäähallissa.
Tuo ottelu päättyi Oulun Kärppien voittoon, joten Kärpät varmisti finaalipaikkansa ja Tappara puolestaan pelaa vielä ensi viikonloppuna pronssiottelussa. Mutta sekin peli käydään joko Espoossa tai Helsingissä.
Janne Ojanen täyttää 40-vuotta tämän kuun 9. päivänä. Kun vertaa toiseen manselais-ikoniin, Raimo Helmiseen, niin nelisen vuotta nuorempana Ojanen oman kiekkouransa lopettaa. Tosin ei tämä päätös nyt kirkossa kuulutettu ole, mutta harvoin savua ilman tulta.
Raipea juhlistettiin kauden liigaotteluissa monin eri tavoin. Täysin vastaavat huomionosoitukset olisi ansainnut myös Ojanen. Mutta hänen päätöksensä taisi kypsyä vasta pudotuspelien aikana, sillä niissä ei luistin liikkunut entiseen malliin.
Näin Arto Javanainen saa pitää runkosarjan pistepörssiennätyksensä, sillä vaikka Ojanen lähelle pääsi, niin Javan ohittaminen olisi edellyttänyt vielä pelaamista ensi kaudella.
Mutta aika aikaa kutakin. Kumpikin tamperelaispelaaja on, kaukalon ulkopuolella, myös viimeisen päälle herrasmies.

Uusia ratkaisijoita
Jääkiekon SM-liigan välierissä on noussut esiin muutama hieman vähemmän julkisuutta saanut pelaaja. Oulun Kärpät pisti Tapparan pakettiin suoraan neljällä voitolla, ja esitteli Hakametsässä kaksi uutta puolustajalupausta.
Toni Kiren ja Atte Ohtomaa nousivat suuriin luistimiin laakista.
Jokerien osalta on riittävästi paasattu Ville Leinon merkityksestä, mutta kyllä puolustaja Marko Kauppisen esitys on ollut huimaa tasoa. Niin uskomattomalta kuin on näyttänytkin, niin Jokerien yksi vankkumaton tukipilari on ollut maalivahti Joni Puurula. Juuri tähän lenkkiin Jokerien uskottiin jopa kaatuvan, mutta nyt välierässä todellinen imuri onkin ollut Bluesin maalivahti Bernd Brückler. Hänen taakseen on useampikin maali mennyt helpolla. Taisi imuroida sisään jopa yhden ohimenevänkin kiekon?
Kyllä SM-liigan välierissä paineensietokyky mitataan. Mikäli se pettää, niin pronssiottelu tulee eteen. Brückler pystyy vielä paikkaamaan mainetta, mutta Tapparan Mika Lehto ei enää siihen pysty.
Silti Tappara ja Blues ovat olleet kauden väriläiskät. Toki taas finaaliin menevä Oulun Kärpät on kova luu. Taas mitaleilla. Ja mikähän seura pudotti Kärpät finaalista pari kautta sitten?

Käsittämättömiä aikaeroja
Kuusamon Rukalla pistettiin maastohiihtokausi pakettiin. Erityistä huomiota tuli kiinnitettyä siihen, että aikaerot kärjen ja häntäpään välillä olivat sekä naisten että miesten kuninkuusmatkoilla suorastaan huikeat.
Onkohan SM-kisoihin minkäänlaista tasovaatimusta? Ainakin pitäisi olla.
Miesten puolella Sami Jauhojärvi näytti, että hän saattaa olla jopa olympiatoivomme kahden vuoden päästä Vancouverissa – mikäli terveenä säilyy. Muista ei Jauhojärvelle ollut kiriapua – olivat pikemmin tiellä.
Naisten puolella on tasan neljä hiihtäjää, jotka menestyvät jopa olympialaisissa. Hyvä, että heitä on neljä, sillä saadaan myös vankka viestijoukkue. Virpi Kuitunen, Aino-Kaisa Saarinen, Pirjo Muranen ja Riitta-Liisa Roponen jatkavat kaikki, näillä tiedoin, Vancouveriin.
Mutta yhdistetyssä ei ole kuin Hannu Manninen. Mikäli Hannu tulee Porin Ilmailuopistoon valmistautumaan lentäjäksi, niin opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen – näillä laakeilla aakeilla – voikin olla hankalasti yhteen sovitettavissa! Hannu tarvittaisiin, koska eivät nuo pojat vaan näytä oppivan!

Jalkapallon ystäville
Huippujalkapallon ystäville on tarjolla taas kovaa kamaa. Mestarien liiga alkaa olla siinä vaiheessa, että jyvät seulotaan akanoista.
Nyt mennään jo puolivälierävaihetta ja tänään TV2 tarjoaa makupalan Roomasta. AS Roma saa vastaansa Manchester Unitedin, ja panosta riittää yllin kyllin.
Melko harvinaista, että Mestarien liigan tässä vaiheessa on mukana vielä neljä saman maan joukkuetta. Englannin Valioliigasta mukana ovat ManU, Chelsea, Arsenal ja Liverpool. Koska Tykkimiehet ja Pool ovat vastakkain, niin välieriin riittää varmuudella ainakin yksi brittijoukkue. Todennäköisesti jopa kolme.
Näin se vaan on, eikä tässä yhteydessä kannata miettiä, montako brittipelaajaa löytyy Arsenalin avauksesta. Se nyt vaan on niin, että rahaseurat jylläävät. Kaiken lisäksi ostavat vielä hyviä pelaajia.
Huomenna Sami Hyypiä pelaa Arsenalia vastaan. Sitten samat ryhmät pelaavat Valioliigassa keskinäisen pelin, ja tähän päälle vielä Mestarien liigan toinen osaottelu. Eli kolme kertaa peräkkäin nämä ryhmät vastakkain.

Moottorien pauketta
Argentiinan MM-rallissa Sebastien Loeb pisti suomalaiset koville. Ja kun meidän sorateidemme kunkuilla oli huono säkä, niin Loeb karkasi MM-johtoon.
Espanjan Jerezissä Mika Kallio voitti 250 kuutioisten osakilpailun ratamoottoripyöräilyssä. Se tuli Kalliolle kuin Manulle illallinen, sillä kaksi kärjessä ajanutta kilkkasivat toisensa ulos, ja Kallio kiitti ja kuittasi.
Nyt Kimi Räikkönen on nähty Tallinnan lautalla keskittymässä seuraavaan formuloiden osakilpailuun. Siellä piti näkyä myös Ike, mutta kyllä on miehellä nyt raskaat ajat menossa.
Meillä näämmä ulkopääministerit (kaksi eri henkilöä) pystyvät saamaan mukavia tapahtumia aikaan. Kaikissa muissa demokraattisissa maissa olisi jo vedetty johtopäätöksiä.
Odotellaan.

Jarmo Liuhala

1.4.2008 11:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva