Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keskusteluja asiasta

Kuva: Keskusteluja asiasta

Kirjoittelen tätä lauantaiaamupäivällä Eero Heinäluoman oltua juuri tv:n Lauantaivieraana. Sitä katsellessa tuli oikein hyvä mieli. Eero sanoi juuri sen, mitä nyt piti sanoakin ja millä tavalla nyt se sanoa pitikin.

Totesimme täällä, että kyllä siitä keskustelusta levitykseen menee Eeron ajatus, että ensi viikon kuluessa kokoomuksen jo on pakko kertoa kantansa ulkoministerin paikan pysymisestä Kanervalla. Jos vaihtoehto olisi puol.min. Häkämies, niin se olisi painava kannanilmaisu ja nuolaisu yli Atlantin. Onhan tämä Häkämies koko lailla kritiikitön Nato-fani ja tuommoinen valinta senkin johdosta merkittäisiin kalentereihin tuolla itärajamme takanakin. Ja pahaa pelkään, että joku meidänkin joukoissamme asian johdosta ja sen kunniaksi joisi ylimääräisen kahveekupillisen.
Heinäluoma pahoitteli myös kasvanutta hinkua julkisuuteen. Se tauti on perinteisesti raivonnut enemmän turhien julkkisten joukossa, mutta näkyy nyt siirtyneen Arkadianmäellekin. Julkisuuteen ja lehtien lööppeihin pyritään keinoja kaihtamatta, itseään tyrkyttäen ja harkiten munaten. Puheenjohtajamme sanoi, että kyllä äänestäjät tämän asian vaaleissa oikaisevat. Sitä toivon minäkin, vaan kun en siihen jaksa uskoa.
Tuli tätä tässä kirjoitellessa mieleeni se tv-ohjelma, jossa tanssitaan tähtien kanssa. Viime viikolla siinä koikkelehti muuankin kepulaisedustaja muka argentiinalaista tangoa, mutta ei se siltä vaikuttanut. Enempikin vaikutti Argentiinan pampaksella lantakasoja väistelevän karjapaimenen askellukselta.
Näin sen arvioin, vaikka vaimon erinäisistä huomautuksista olen päätellyt olevani enempi parkettien parranajokone kuin partaveitsi.
Puheenjohtaja Heinäluoma viritteli katsojat mukavasti odottamaan varsinaista puheenjohtajakandidaattien esiintymiskiertuetta. Toivottavasti se innostaisi lähtemään mukaan toimintaamme ja myös käyttämään äänioikeuttaan syksyn kunnallisvaaleissa. Sellaisenkin ajatuksen Heinäluoma esitti.

* * *
Viime torstain eduskunnan kyselytunnilla kokoomusministeri jälleen muistutti meitä veroista muistuttaneita siitä, että progressiivinen verotus korjaa tuloerojen vaikutusta. Otettakoon tuo puhe siis todesta. Otettakoon se niin todesta, että pidetään sitä kokoomuslaisena verotusperiaatteena. Mutta katsotaan nyt kuitenkin, mitä tuonkin porvarikaavun sisältä löytyy. Ja löytyyhän sieltä - yhä kasvava joukko kuntalaisia, joiden mahdollisuus saada välttämättömiä kunnallisia palveluita heikkenee tai ainakin niistä maksettava hinta nousee pilvien tasalle.
Kunnat ovat jo nyt ja tulevaisuudessa ahdingossa. Onhan hyvätuloisten lääkäreiden, yrittäjäin yms. helpotukseksi asiat hoidettu siihen pisteeseen, että he voivat tuloistaan suuren osan tai ehkäpä kaiken siirtää pääomatuloina pääomaverotuksen piiriin. Joka tarkoittaa veroprosentiksi alle kolmeakymmentä ja sekin veromäärä menee kokonaan valtion pussiin. Kunnat eivät siitä saa senttiäkään.
Räikeimmillään tilanne siis voi olla se, että miljoonien pääomatuloja nauttiva nauttii myös kunnallisista palveluista täysin rinnoin ilman, että siihen kuntaan on maksanut veroja ollenkaan. Tätä se kokoomuslainen veropolitiikka kauneimmillaan on. Ja tätä hallituksessa ajavat myös kepu, rkp ja Vihreät tunnustivat tai eivät.

* * *
Juttelinpa taas tutun vanhemman toverin kanssa. Totesimme, että eipä noiden perssuomalaisten puheenjohtaja Soinin kovin suurta meteliä joukoistaan kannattaisi pitää. Eihän siellä hänen takanaan nuorempia perintöprinssejä tai prinsessoja juurikaan ole näkyvissä, ei ollut aikanaan Veikko Vennamollakaan oman poikansa lisäksi. Ja SMP:n tarinan loppuvaiheethan me hyvin vielä muistamme. Taitaisi siihen puolueeseen näin jälkeenpäinkin sanottuna sopia se, mitä Hakala sanoi saunanlauteilta pudottuaan eli että ”kerran me kaikki täältä lähdemme.”
Me varovasti arvioimme millainen puolueemme puheenjohtajan tulisi olla. Toverini mielestä laatua pitää vaatia ja edellyttää myös aatteellisuutta. Ja sitä nimenomaan teoissa. Kovaääninen, kumiseva aatteellisuus, joskus väärissäkin tilanteissa esitettyä, kuitenkin voi pahimmillaan jopa karkoittaa äänestäjiä. Vaikea on hyvääkin ohjelmaa puolueen toteuttaa, ellei ole väkeä ja äänestäjiä.
Elämä on raadollista ja politiikka joskus tuoksuukin siltä, pelkistimme keskustelumme.

Timo Roos

1.4.2008 10:19

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva