Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvilan talous edelleen epävarmalla polulla

Kuva: Ulvilan talous edelleen epävarmalla polulla

Alijäämä pieneni, mutta vain varausten purkujen ansiosta.

Kuva: Talousjohtaja Helena Huhtanen ja kaupunginjohtaja Arto Saarinen muistuttavat, että tänä vuonna kaupungilla ei enää ole taseen varauksia käytettävissään.

- Parempi kuin aikaisemmin, mutta perusteet kehitykseen eivät ole kestäviä pidemmän päälle, luonnehtii Ulvilan vuoden 2007 tilinpäätöstä kaupunginjohtaja Arto Saarinen. Tilikauden alijäämäksi muodostui 121 381 euroa, mikä on noin 1,1 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2006. Pieni alijäämä on kuitenkin yksinomaan varausten purkujen ansiota; jos niitä ei olisi tehty, olisi viivan alle kirjattu noin 1,5 euroa miinusta. Varausten puruilla katettiin lähes 1,4 miljoonaa euroa.
Arto Saarisen mukaan Ulvilassa ei ole edelleenkään kyetty hillitsemään menojen kasvua tulokehityksen edellyttämälle tasolle. Viime aikojen isot investoinnit, kuten vapaa-ajankeskus Kaskelotin saneeraus ja meneillään oleva yhteiskoulun remontti ovat nostaneet kaupungin velkataakkaa merkittävästi. Viime vuoden investoinnit olivat reilut kahdeksan miljoonaa euroa, joka on Ulvilan kokoiselle kaupungille melkoinen summa.
- Viime vuonna otimme lainaa kuusi miljoonaa euroa, sitä ennen emme olleet käyneet pankin tiskillä neljään vuoteen.
Ulvilan pitkäaikaisten lainojen määrä oli viime vuoden lopussa 8,7 miljoonaa euroa. Asukasta kohti laskettu pitkäaikaislainojen määrä nousi 632 euroon, kun summa vielä vuonna 2006 oli vain 239 euroa.
- Tulevaisuudessa kaupungilla on kovia investointipaineita muun muassa sosiaali- ja terveyspuolella. Isoja investointeja jouduttaan tekemään pitkälti velkarahalla ja se polku on vaarallinen.
- Tälle vuodelle tuloveroprosenttia nostettiin puoli prosenttiyksikköä, mutta nyt näyttää, että sekään ei riitä.
- Me emme saa tuudittautua ajatukseen, että kaikki on hyvin. Tänä vuonna kaupungilla ei ole enää taseen varauksia käytettävissään, Saarinen varoittaa.
Ulvila panosti viime vuonna erityisesti päivähoitoon ja vanhustenhuoltoon, joihin palkattiin yhteensä 30 uutta työntekijää. Vakituisen henkilökunnan määrä oli vuoden lopussa 838. Tilapäisten työntekijöiden määrä väheni 13 henkilöllä.
Talousjohtaja Helena Huhtanen korostaa, että hyvä työllisyystilanne ja sen vuoksi kasvanut päiväkotipaikkojen kysyntä on aiheuttanut paineita Ulvilan päivähoitoon. Tämän vuoden puolella kaupunki ostikin Malmintie 1:ssä sijaitsevan kiinteistön, johon saneerataan noin 50-paikkainen päiväkoti.
Vanhustenhuollossa Ulvila satsaa nyt erityisesti kotihoitoon ja ostanee lisää palveluasumista yksityisiltä palveluntarjoajilta, kuten dementiakoti Vilhelmiinasta sekä kesällä valmistuvasta Esperi Care Oy:n hoivakodista. Näillä keinoin paikataan tällä hetkellä vanhustenhuollossa oleva noin 40 paikan vaje.
- Vanhustenhuollossa ja koko sosiaali- ja terveystoimen kentässä valmistaudumme myös Porin suuntaan osoittavaan yhteiseen seudulliseen ratkaisuun, jossa Ulvila on vahvasti mukana, Arto Saarinen summaa.
Saarinen ja Huhtanen korostavat, että Ulvilassa on nyt tarkkaan mietittävä, minkälaisiin investointeihin on varaa. Vanhustenhuollossakaan ei kannata hoppuilla, sillä varsinaiset paineet ovat edessä vasta vuoden 2010 jälkeen.
- Tällä hetkellä vanhustenhuoltomme ongelmana on, että palveluasumiseen ei ole ajoissa satsattu riittävästi. Ikäihmisiä on sijoitettu perusteettomasti raskaaseen laitoshoitoon, vaikka he selviäisivät hyvin palveluasunnoissa.
- Tulevaisuudessa meidän onkin ratkaistava painotammeko raskasta laitoshoitoa, joka alkaa olla menneen talven lumia, vai panostammeko kotihoitoon ja palveluasumiseen, jotka ovat sosiaali- ja terveysministeriönkin painopistealueita.
Maarit Kautto

 

Ulvilan tilinpäätöksen lukuja 2007

- Käyttötalouden toimintakate 47,7 miljoonaa euroa, jossa kasvua 3,7 prosenttia. Ilman sosiaalikustannusten varausten purkua toimintakatteen kasvu olisi ollut 6,7 prosenttia.
- Verotulot noin 3,6 miljoonaa euroa, kasvua 5,1 prosenttia.
- Valtionosuudet noin 14,0 miljoonaa euroa, kasvua 6,1 prosenttia
- Henkilöstömenot noin 26,8 miljoonaa euroa, kasvua 4,1 prosenttia
- Investointimenot noin 8,0 miljoonaa euroa ja investointitulot 764 119 miljoonaa euroa
- Lainaa otettiin noin 6,0 miljoonaa euroa, vuoden lopussa lainaa 632 euroa per asukas
- Vuosikate 3,4 miljoonaa euroa
- Tilikauden tulos 126 497 euroa
- Tilikauden alijäämä varausten purkujen ja rahastosiirtojen jälkeen 121 381 euroa
- Noin 1,4 miljoonaa katettiin taseen varausten purulla

 

1.4.2008 09:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva