Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ateljé Auli- Kristiina on vuoden Satakunnan Taito- käsityöyrittäjä

Kuva: Ateljé Auli- Kristiina on vuoden Satakunnan Taito- käsityöyrittäjä

Ateljé Auli- Kristina on valittu Satakunnan ehdokkaaksi kilpailemaan Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n Taito- palkinnosta. Palkinnon tarkoituksena on tuoda julkisuuteen menestyviä käsityöyrittäjiä ja yrityksiä. Ateljé Auli- Kristiina on porilaisen Auli Ketolan vuodesta 1996 toiminut yritys, joka valmistaa käsityönä valmistettuja tekstiilejä ja muun muassa kansallispukuja.

Seitsemän vuotta sitten Ketola hankki lopettavalta ompelimolta muun muassa prässin, josta on tullut hänelle tärkeä työväline. Laitteiden ja tekniikan kehityksen myrskyssä Ketola on omaksunut prässitekniikan omakseen. Ketolan tekstiileitä koristavat nykyään nostalgisuutta huokuvat Poria käsittelevät mainokset ja kuvat.

- Vanhoja mainoksia on melko vaikea löytää. Olen kerännyt vanhoja porilaisia mainoksia ja kuvia muun muassa maakuntamuseon arkistosta. Tekstiileistäni löytyy vanhoja porilaisille tuttuja kohteita, rakennuksia ja mainoksia tutuista liikkeistä.

Ketolan tekstiileissä esiintyvät muun muassa vanhat Yrjö Tuuloksen kauppa, Paavon Baari, Saukkosen Liike ja Juhana Herttua. Myös porilaisille tutut mustavarikset ovat saaneet oman sarjansa. Porilaisuus on Ketolan mielestä kokemassa nostetta viimeistään nyt juhlavuoden aikana.

- Seuraavaksi aion sijoittaa tutun rumpalipojan tekstiileihini. Kaikki tietävät sen, mutta moni ei varmaankaan muista edes missä se sijaitsee, naureskelee Ketola.

Prässitekniikka ei ole halpaa huvia. Materiaalit ja laitteet ovat kalliita ja työtavat aikaavieviä.

- Kuvien löytäminen on vaikeaa, materiaalit harvinaisia ja kuvan siirto kalvon kautta kankaalle on vaikea prosessi. Kiirettä on kokoajan, sillä kysyntää on paljon ja teen suuren osan itse.

Yrjönkadulla sijaitsevan liikkeensä ohella Ateljé Auli- Kristiinan tuotteita on saatavilla muun muassa Helsingissä. Ketolan tekstiilejä ostaa noin 20 tukkuliikettä. Liiketoiminnan laajentamisesta Ketola ei kuitenkaan haaveile.

- En halua tehdä massatuotetta, koska silloin tämä ei olisi enää kivaa itselleni, kertoo Ketola.

Vuoden 2008 Taito- palkinnon saajaksi alueelliset käsi- ja taideteollisuusyhdistykset tekivät 15 ehdotusta. Taito- palkinnon suuruus on 5000 euroa ja sen lahjoittaa Tapiola- ryhmä. Valtakunnallinen raati valitsee voittajan 17. huhtikuuta. Ateljé Auli- Kristiina pitää Taitokeskus Porissa näyttelyn ”Mitä Porista- itselle, lahjaksi, muistoksi”, joka on avoinna 30. huhtikuuta saakka.

Tuomas Bärlund

28.3.2008 09:09

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva