Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Väärien valintojen ennaltaehkäisyyn

Kuva: Väärien valintojen ennaltaehkäisyyn

Olen aina ajattelut olevani hyvässä fyysisessä kunnossa. En toki ole liikkunut joka päivä, mutten ole ollut sohvaperunakaan. Sitten sattumalta päädyin kuntotestiin, jonka tulos oli varsinainen kylmä suihku niskaan. Olinkin rapakuntoinen! Hyvä kunto ei ollutkaan itsestään selvyys, ainakaan kun ikää on tullut lisää.

Kuntotestin tulosten jälkeen olen kysynyt elämän tosiasioita itseltäni. Tavoite on nyt selkeä ja asetettu: aion mennä 40-vuotisterveystarkastukseen terveenä ja hyväkuntoisena, ja tulla sieltä ulos myös virallisesti sellaiseksi julistettuna. Aluksi ulos lähteminen työpäivän jälkeen on ollut hankalaa: raittiissa ilmassa reippailu teki aluksi jalat kipeiksi ja juoksukin tuntui urheilijoiden touhulta. Nyt kuitenkin liikunnasta on tullut kohtuulliseen käyttöön soveltuvaa huumetta, johon on haksahtanut positiivisella tavalla. Tie kuntosalillekin on löytynyt uudelleen 80-luvun jälkeen! 

Liikunta vaikuttaa moneen osa-alueeseen ihmisen elämässä ja edesauttaa terveenä olemista. Monet vaivat ja sairaudetkin olisi ennaltaehkäistävissä pienin testein ja haastatteluin. Veren sokeri- ja rasva-arvot kertovat jo paljon, missä mennään. Verenpaineen kohoaminen viestittää sekin omaa savumerkkikieltään. Ihmisen kehossa tapahtuu paljon sellaista, mitä emme tiedä ennen kuin meidät herätetään. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uudet elämäntavat. Ennaltaehkäisevät terveystarkastukset ovatkin parhaita ”kuntotestejä” meille. Lapsille, nuorille ja naisille tällaisia seulontoja on tarjolla: esimerkiksi nainen on lähes koko elämänkaarensa ajan terveydenhuollon silmien alla. Miehet taas ovat joutuneet terveydenhuollon marginaaliin. Vain työssä käyvät miehet pääsevät joskus terveystarkastukseen -- jos työpaikan järjestämät työterveyshuollon palvelut riittävät.

Suomessa on ihmeellinen vinouma siinä, että terveydenhuolto nähdään lähinnä vain sairauksien hoitajana. Terveydenhuollon tiukkojen määrärahojen puristuksessa hoidetaan ensin sairaudet ja jos varaa on, laitetaan ylijäävät eurot vasta sitten ennaltaehkäisevään työhön. Samalla unohtuu, että ihmisiä pitäisi pelastaa jo heidän ollessaan terveitä -- jäämään tulevaisuudessakin terveiksi. Siksi meneillään olevassa kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa on tärkeää ja haasteellista valvoa myös terveyden edistämisen sekä ehkäisevän työn asemaa ja voimavaroja. Terveyttä pitää edistää kunnissa lakien ja suositusten mukaisesti. Kun pohditaan, kuka tekee ja miten tehdään jatkossa, on varmistettava, että terveyskeskuksissa on riittävät resurssit ennaltaehkäisevään työhön. Neuvolapalvelut, koulu-, opiskelu- ja työterveyshuolto, ikäihmisten terveyspalvelut ja kotisairaanhoito ovat toimivia vain, jos niitä tekemässä on riittävästi osaavaa henkilökuntaa. Valitettavan harvoin näitä palveluja on perusterveydenhuollossa vahvistettu, vaikka työmäärät ja vastuu ovatkin lisääntyneet.

Porissa kehitteillä oleva sosiaali- ja terveystoimen yhteen saattaminen sekä naapurikuntien kanssa syntyvä terveys- ja sosiaalipalvelujen yhteistoiminta-alue ovat kovalla vauhdilla muuttamassa vanhoja rakenteita. Olen miettinyt paljon, miten tämä supervirasto palvelee Porin seutukuntalaisia kaikilla terveyden ja perusturvan alueilla tehokkaammin, kokonaisvaltaisemmin ja laadukkaimmin. Meidän sosialidemokraattien on pidettävä huolta, että rakenteiden rytkeessä todella saadaan aikaan myös jotakin uutta. Ihmisten herättäminen oman terveytensä todellisuuteen säästää jatkossa eniten voimavarojamme. 

Sosiaali- ja terveystoimen superviraston synnyttämisvauhti on pelottavalla tavalla päätä huimaavaa. Sosiaali- ja terveystoimi ovat suurimmat kuntalaisia palvelevat virastot kaupungissa, palkkalistoilla on puolet kaupungin työntekijöistä ja suurin osa kaupunkilaisten rahoista käytetään syntyvässä uudessa virastossa. Nykyinen asiakaskunta saattaa vielä lisääntyä neljänneksellä tai jopa kolmanneksella riippuen siitä, millaisiin ratkaisuihin naapurikunnissa päädytään. Silti tällaisen mammutin kanssa painiessamme meidän on syytä nähdä supervirasto mahdollisuutena, ei uhkana. Viime kädessä supervirastosta syntyy uhka, jos kuntalaisten palvelut eivät olekaan kuntalaisten valitsemien päättäjien käsissä koko ajan. Siksi väärien arvovalintojen parasta ennaltaehkäisyä on myös se, että poliittisen prosessin päätyttyä virkamiehiä ei jätetä junailemaan omia asioitaan omassa virastossaan ns. viimeistelyn ja loppusilauksen nimissä. Kaikessa tohinassa ennaltaehkäisevät terveyspalvelut kun saattaisivat jäädä heitteille.
Heli Vannemaa

28.3.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva