Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maaliskuussa viherpeukalot syyhyävät jo vimmatusti

Kuva: Maaliskuussa viherpeukalot syyhyävät jo vimmatusti

Maaliskuussa maa jo hiukan paljastuu ja tuoksuu. Aurinkoisena päivänä, lintujen viserryskonsertin siivittämänä voi aistia vääjäämättä lähestyvän kevään. Viimeistään silloin alkavat puutarhaharrastajien viherpeukalot syyhytä ja ajatukset suuntautua kohti tulevia pihapuuhia.

Ensiapua vimmatusti syyhyäville viherpeukaloille tarjoavat kauppoihin ilmestyvät ihanan värikkäät ja houkuttelevat siemenpussit, joita on ihan pakko päästä hypistelemään. Nyt onkin aika kylvää siemeniä ruukkuihin valoisalle ikkunalle ja nauttia ensimmäisten pienten, vihreiden taimien ilmestymisestä. Ruukuissa voi esikasvattaa niin yrttejä, vihanneksia kuin kesäkukkiakin.

Tulevia kasvihankintoja, istutuksia ja mahdollisia kasvien siirtämisiä kannattaa ryhtyä suunnittelemaan jo nyt. Puutarhalehtiä ja -kirjoja selailemalla löytää uusia ideoita, jotka kannattaa kirjata muistiin toteuttamista varten.

Käsistään kätevät puutarhaharrastajat voivat punoa pajusta puutarhaan vaikkapa tukikehikoita, kaaria, seinäkkeitä, tötteröitä ja palloja.

Kevään iloisesta odotuksesta kertovat myös värikkäät ovikranssit ja porraspielen ruukkuun istutetut auringonkeltaiset tetenarsissit.

Leikkauksia ja tuholaistorjuntaa

Pihassa ja puutarhassa voi tehdä kaikenmoista jo maaliskuussakin. Ikivihreät kasvit kannattaa suojata kirkkaalta auringolta varjostuskankaalla. Havupuiden ja pensaiden kastelun lämpimällä vedellä voi aloittaa, kun lumet ovat poissa. Tämä edistää maan sulamista ja estää havukasvien kuivumista.

Hedelmäpuiden jyrsijäverkkojen kunto kannattaa tarkastaa, sillä nälkä saattaa yllättää talttahampaat vielä viimeistenkin tuiskujen aikaan. Jos rungoissa on jo jyrsintäjälkiä, kiedo muovikalvo tai alumiinipaperi tiiviisti vahingoittuneen kohdan ympärille. Se estää kuivumisen. Varsinainen haavanhoito tehdään huhti-toukokuussa.

Maaliskuussa on myös aika tehdä hoitoleikkauksia puille ja pensaille. Pensaiden hoitoleikkaukset kannattaa aloittaa vasta, kun lumi on sulanut niiden tyveltä. Leikkausaika jatkuu silmujen turpoamiseen asti.

Jos kuusiaitasi on vielä leikkaamatta, tee se tämän kuun aikana. Tasoittele myös lehtipensasaidan harottavia versoja. Muista että vaahteraa, koivua ja kirsikkaa ei voi enää leikata, niiden leikkuuaika oli talvella.

Keväisin hedelmäpuita, marjapensaita sekä koristepuita ja -pensaita voidaan suojata ennakkoon joidenkin tuholaisten hyökkäyksiä vastaan. Tällöin suoritetaan aikaisin keväällä, silmujen puhkeamisen aikaan kevätruiskutus. Ruiskutus tehdään kun sää on tyyni ja lämpötila on yli +7 astetta, ja kun seuraavaksi yöksi ei ole luvassa pakkasta.

Nurmikolta taas kannattaa hajottaa korkeat lumivallit, kun kevätaurinko alkaa sulattaa pihapiirin lumia. Liian kauan keväällä lumen peitossa ollut nurmikko kärsii usein tuhosienistä. Nurmikkoalueille voi sirotella ohuesti puhdasta puuntuhkaa, näin aurinko lämmittää ja sulattaa lumen nopeammin.

Käy myös katsomassa viileässä olleita ruukkukukkia, kastele ja tarkista ovatko ne heränneet. Pelargoniat olisi syytä herätellä ja vaihtaa multa. Loppukuusta pelargoniat olisi tuotava vähän lämpimämpään totuttelemaan tulevan kesän kukoistukseen.

Maarit Kautto

27.3.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva