Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Matalaenergiarakentaminen yleistymässä

Rakentamisessakin on mahdollista ottaa huomioon ympäristö ja rakentamisen vaikutukset siihen. Erilaiset ympäristöystävälliset rakentamisratkaisut kuten eko- ja matalaenergiarakentaminen ovat pikkuhiljaa yleistymässä myös Suomessa.

 

Matalaenergiarakentamisella tarkoitetaan rakentamistapaa, jonka tavoitteena on rakentaa asunto, jossa energiaa kuluu alle puolet verrattuna voimassaolevin rakentamismääräyksin rakennettuun rakennukseen. Matalaenergiatalossa on valmistuessaan verrattaen parempi lämmöneristys, energiataloudelliset ja ekologiset lämmitysratkaisut ja alhaisempi sähkön- ja vedenkulutus.

Yksi esimerkki matalaenergiarakentamisen lopputuloksesta on passiivitalo. Passiivitalossa lähes kaikki lämpöenergia tuotetaan aurinkoenergiaa ja rakennuksen käytön aiheuttamaa lämpöä hyödyntämällä. Passiivitaloissa ei varsinaista lämmitysjärjestelmää ole. Lämmönsäästämisen vuoksi passiivitalon eristykset ovat normaalia pitävämmät, jotta hukkalämpö saataisiin hyödynnettyä paremmin.

Passiivitaloja Satakuntaan

Satakunnan alueella kehittäjäorganisaatio Prizztech OY ja valtakunnallinen Osaamiskeskusohjelma ovat startanneet energiatehokkaiden talojen ryhmärakentamishankkeita. Eurajoki ja Kankaanpää ovat ensimmäisten joukossa kaavoittaneet mailleen matalaenergiatalojen rakennuttamiseen tulevat alueet.

- Tavoitteena on rakentaa asuntoalue, jossa asukkaat ovat valinneet asunnoikseen matalaenergia- tai passiivitalot. Alueella on huomioitu energiaa säästävät ratkaisut niin katujen valaistuksessa kuin jätehuollossakin. Alueen talojen lämmitysjärjestelmät ovat myös oleellinen osa energiatehokkuutta, kertoo Prizztechin ryhmärakentamishankkeen projektipäällikkö Heikki Perko.

Vaikka matalaenergiataloilla säästetään energiaa tulevaisuudessa, on tarkoitus jo rakentamisesta lähtien käyttää energiaa tehokkaasti. Ryhmärakentamisessa rakennetaan yksittäisten talojen sijasta useita alueen taloja samalla kertaa. Näin säästetään koneiden ja materiaalien hankinnoissa sekä laitteiden energiankäytössä.

- Ryhmärakentamisessa asukkailla on mahdollisuus muun muassa kilpailuttaa tavarantoimittajat ja urakoitsijat yhdessä ja suunnitella yhteisiä kuljetuksia. Rakennustyön ja toimenpiteiden valvonta hoidetaan yhteisesti, samoin työn dokumentointi.

Mteriaalit ovat tavanomaisia rakentamisessa käytettäviä ja tunnettuja tuotteita. Ryhmän tukena on asiantuntija, joten ryhmä voi päättää kuinka paljon haluavat yhdistää rakentamisen aikaisia toimenpiteitä, kertoo Perko.

Toistaiseksi matalaenergiarakentamisesta tiedetään Suomessa vielä melko vähän. Suurimmaksi esteeksi arvioidaan matalaenergiarakentamiselle sopivien vaihtoehtojen puutetta, esimerkiksi avaimet käteen tyyppisessä taloratkaisussa.
Kankaanpään Pitkämäen alueen rakentaminen aloitetaan keväällä 2009. Tonttien jakamisen aloitusajankohtaa ei ole vielä päätetty. Eurajoen Lavilanmetsän alueen ensimmäisen vaiheen 20 tonttia ovat jo varattavissa ja rakentamaan pääsee tänä keväänä.

Tuomas Bärlund

27.3.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva