Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin seudun mökkikaupassa kysyntä ylittää tarjonnan

Vaikka takatalvi onkin hidastanut hieman kesämökkikaupan käynnistymistä todenteolla, on jo selvää, että Porin seudulla jatkuu jo pari vuotta valinnut tilanne, että vapaa-ajan asuntojen kysyntä on selvästi suurempaa kuin tarjonta. Sen tietävät kiinteistönvälittäjät ja mökkiä itselleen katsovat ostajat. Kun hyvä mökki tulee tarjolle, se saattaa mennä kaupaksi jopa viikossa.

 

Kun esimerkiksi internetistä ryhtyy etsimään Satakunnassa kaupan olevia vapaa-ajan asuntoja, löytyy tällä hetkellä noin 80:n kiinteistön lista, jossa ovat mukana maakunnan ranta- ja kuivanmaan mökit.

Lista, joka tuo esiin alueen kiinteistönvälittäjien myymät kohteet, on painottunut erityisesti Poriin ja lähiympäristön kuntiin, Pyhäjärvi-seudulle ja Rauman seudulle. Lukumäärä saattaa tuntua jostakin lupaavalta, mutta porilaiset välittävät puhuvat kuitenkin mökkipulasta.

- Kysyntä ylittää tarjonnan selvästi, ja se näkyy myös hintojen nousuna, sanoo kiinteistönvälittäjä Airi Vuorisalo Kiinteistöpori Oy:stä.

Kysyntä on ylittänyt tarjonnan Porin seudun mökkikaupassa jo jonkin aikaa. Välittäjät elävät siinä toivossa, että tilanne saattaa korjaantua. Kiinteistönvälittäjä Päivi Mannila Porin SKV Oy:sta arvioi, että kun kevät etenee vielä kuukauden verran, niin myyjätkin heräävät.

Välittäjät uskovat, että myös kesäkuussa avattavilla Reposaaren loma-asuntomessuilla on alueen mökkikauppaa vilkastuttava vaikutus.

”Hyvä” on
katsojan silmissä

Kesämökkikauppa on siitä mielenkiintoista puuhaa, että edes kaupan ammattilaiset eivät oikein osaa sanoa mökkien keskihintaa.
Jokainen vapaa-ajan asunto on Päivi Mannilan mukaan yksilö, ja niin myyjät kuin ostajat voivat arvostaa hyvinkin eri asioita. Toki Porin seudulla arvostetaan merenrantaa enemmän kuin järvimaisemaa.

Mannilan mukaan tontti on paljon helpompi hinnoitella.

- Jos Luvialta tai Ahlaisista löytyy tontti, jossa on rantakaava ja rakennusoikeus, ei sitä juuri alle 100 000 euron saa, hän laskee.
Airi Vuorisalo taas kertoo myyneensä viime vuonna syvärantaisen tontin Luvialta noin 200 000 eurolla.

Tontin ja etenkin mökin hyvyys on katsojan silmissä. Vuorisalon mukaan hinnan määrittelyssä ovat usein tärkeintä uima- ja veneilykelpoinen ranta sekä hyvä piha. Monen ostajan mielestä rakennuksen taso on toissijainen asia, kunhan sitä on mahdollisuus korjata tai laajentaa.

- Viime vuonna välitimme Ahlaisista 225 000 euron mökkikaupan, ja 35 neliön mökissä oli vain sähkö, ei muita mukavuuksia. Mutta paikka oli kaunis ja ranta hyvä, kertoo Vuorisalo.

Perusmökki
edelleen kysytty

Laadukkaasta ja hyvällä rantatontilla sijaitsevasta vapaa-ajan asunnosta ollaan valmiita maksamaan suuriakin summia. Kiinteistönvälittäjien mukaan Porinkin seudulla on jo maksettu yli 400 000 euronkin hintoja.

Viime vuonna Porin seudulla myytiin useita yli 200 000 tai yli 300 000 euroa maksaneita vapaa-ajanasuntoja. Airi Vuorisalon mukaan tänäkin vuonna on jo kyselty yli 400 000 euron mökkejä.

Eniten Porin seudulla on kysyntää mantereella meren rannassa sijaitsevista kesäpaikoista Luvialta, Porista ja Merikarvialta. Luvialla hintataso on yleisesti korkeampi kuin Porissa tai Merikarvialla.

- Mutta myös järvimaisemissa olevilla mökeillä on kysyntää. Kaiken ei tarvitse olla merenrantaluksusta. Suurin osa markkinoilla olevista kesäasunnoista on kuitenkin tavallisia perusmökkejä, joiden hintataso vaihtelee 100 000 euron molemmin puolin, ynnää Päivi Mannila.

Jukka Vilponiemi

27.3.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva