Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ikonimaalausta voi oppia kuka tahansa

Kuva: Ikonimaalausta voi oppia kuka tahansa

Jos löydän itseni ensi syksynä Porin Otsolan ikonimaalauksen kurssilta, voi kiittää tai ”syyttää” innostavaa opettajaa Aimo Kalenojaa ja hänen antaumuksella ja keskittyneesti maalaavia oppilaitaan.

Aimo Kalenojan mukaan kuka tahansa voi tulla kurssille ja kenestä tahansa voi tulla ikonimaalari. Hän lupaa jopa takuut sille, että tulija oppii maalaamaan.
– Voin todistaa, että näin on, vahvistaa yksi kurssilaisista, Matti Mäkelä, joka on käynyt Kalenojan tunneilla noin vuoden verran.
– Täällä opetetaan kädestä pitäen jokainen käden- ja pensselinliike. Myös opettaja opettelee koko ajan, joka työ on oppimismatka. Ihminen ei ole koskaan valmis, täytyy olla nöyrä taiteen edessä, Aimo Kalenoja kuvaa.

Kasvot ikonin vaativin osa
Hiljaisen viikon tiistaina maalareita on päässyt mukaan tavallista vähemmän, mutta normaalisti kahdessa ryhmässä on yhteensä parikymmentä osallistujaa. Paikalla olivat Mäkelän lisäksi Anne Kuuri-Riutta, joka on harrastanut ikonimaalausta nelisen vuotta, Ritva Juhela, joka on maalannut paljon muuten, mutta ikoneita pari vuotta sekä 12-vuotiaat – pian 13-vuotiaat – Juulia Kautto ja Emili Hellman, jotka ovat maalanneet ikoneita hekin jo kaksi vuotta.
Kalenojan oppilaiden ikäjakauma on ollut kymmenvuotiaista kahdeksankymppisiin. Hän opettaa myös Pormestarinluodon asukastuvalla, ja siellä on parhaillaan esillä ikoninäyttely.
Ikoneita tehdään ikivanhalla menetelmällä. Siinä maalataan temperaväreillä, joita tiedetään käytetyn jo 300-luvulla. Värijauheeseen sekoitetaan kananmunan keltuaista, etikkaa ja vettä sopivassa suhteessa niin että saadaan ohuet, kuultavat värit. Työt maalataan pohjustetulle puulevylle tai erikseen maalattu pohja liimataan puulevylle. 
Aimo Kalenojan tunneilla käytetään paljon aikaa ikonin aiheen kasvojen maalauksen. Ne ovat ikonin vaikein osa. Jotta saadaan aikaan sielukkaita kasvoja, pitää opetella myös anatomiaa. Harjoitusmalleina on käytetty esimerkiksi venäläisen taidemaalarin, Ilja Repinin, maalauksia.
Muutenkin ikonimaalauksessa sovelletaan paitsi sen omia sääntöjä myös taidemaalauksen yleisiä sääntöjä väriopista vastaväreihin ja väriharmoniaan.

Ei mitä eikä miten tahansa
Jos kuka tahansa voikin oppia ikonimaalausta, niin mitä tahansa tai miten tahansa ei maalata.
 Ikonit ovat ortodoksisen kirkon pyhiä kuvia. Malleja on kuitenkin tuhansia, joten niiden loppumista ei tarvitse pelätä.
Ikoni herättää katsojassaan halun rukoilla. Se erottaa pyhän ja maallisen.
– Ikoni kuvaa ortodoksisen kirkon pyhiä esirukoilijoita, pyhimyksiä. Jumalanäiti on esirukoilija, häntä ei palvota, eikä kuvia palvota, vaan tosiolevaa niiden takana. Rukous on Kristukselle suunnattu rukous, joka kulkee ikonin kautta.
Kaikki ikonimaalausta harrastavat eivät ole ortodokseja, mutta kaikki kunnioittavat toistensa uskoa ja arvoja.
Itse harrastusta ei oteta vakavasti, eikä tunneilla käyminen ole pelkkää maalaamista vaan myös sosiaalista yhteydenpitoa. Tunneilla saa viihtyä.
Ikonimaalaus vaatii aikaa ja keskittymistä, mutta jos miettii omaa ajankäyttöään, voi aloittaa vaikka vähentämällä television katselua. Kummasti jää aikaa muuhunkin.
– Jos senkin ajan käyttää maalaamiseen ja opettelee piirtämään, harjoittaa kättään, voi nähdä, että ihminen oppii mitä vain, Aimo Kalenoja kannustaa.
Heli Kokko

20.3.2008 09:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva