Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pääsiäinen on ortodoksien vuoden tärkein juhla

Kuva: Pääsiäinen on ortodoksien vuoden tärkein juhla

Pääsiäisviikko on jo hyvässä vauhdissa etenemässä kohti loppuaan. Erityisesti ortodokseille pääsiäinen on merkittävä juhla. Kristuksen ylösnousemusta ja siihen johtavia tapahtumia juhlistava pääsiäinen ei ole ortodokseilla vain pitkäperjantain ja pääsiäissunnuntain pituinen, vaan siihen liittyy paljon valmistelevaa toimintaa.

- Pääsiäinen on ortodokseille vuoden tärkein uskonnollinen tapahtuma, oikea juhlien juhla, kertoo Porin ortodoksisen kirkon pappi Jorma Kudjoi.
Ortodoksit aloittavat pääsiäiseen valmistautumisen 40:n päivän paastolla. Yleensä paasto alkaa laskiaissunnuntain jälkeisenä päivänä. Paastoa pidetään henkilökohtaisena asiana, josta ei yleensä paljoakaan puhuta julkisesti.
- Jokainen paastoaa omalla tavallaan, resurssiensa ja parhaansa mukaan. Yleisenä sääntönä voidaan pitää sitä, että eläinkunnan tuotteita ei paaston aikana syödä, kertoo Kudjoi.
Ortodoksisessa uskonnossa pitkiä paastoja on neljä kertaa vuodessa. Niiden lisäksi yleisiä paastopäiviä ovat keskiviikko ja perjantai, sekä luostareissa myös maanantai. Paaston ajoista tärkein on kuitenkin pääsiäistä edeltävä suuri paasto.
- Yleisesti ottaen paastot valmistelevat uskovia edessä oleviin juhliin, opastaa Kudjoi
Suuren paaston jälkeen vietetään Lasaruksen lauantaita, joka yleensä päättää suuren paaston. Paastopäivät voivat kuitenkin vaihdella tulkinnan mukaan. Lasaruksen lauantaita vietetään Jeesuksen ihmeteon, Lasaruksen kuolleista herättämisen kunniaksi.
Tämän jälkeen on vuorossa palmusunnuntai, jolloin juhlistetaan Jeesuksen ratsastamista ja saapumista Jerusalemiin.
- Lasaruksen lauantai ja palmusunnuntai ovat juhlapäiviä ennen surumielistä tulevaa viikkoa. Karjalaisen perinteen mukaisesti, ortodoksisessakin uskossa on lasten tapana lähteä virpomaan sukulaistensa luo, mutta ei kuitenkaan noidiksi pukeutuen, kertoo Kudjoi.

Suuri viikko tuo surua ja iloa
Palmusunnuntain jälkeen alkaa pääsiäisviikko, eli ortodoksien suuri viikko, jonka mukana eletään hetki hetkeltä Jeesuksen elämän viimeiset päivät. Suuren viikon lopulla vietetään suurta perjantaita, joka on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivä.
- Suuri viikko ja varsinkin perjantai ovat hyvin surumielisiä. Silloin pidämme Porinkin kirkossa kaksi jumalanpalvelusta, kello 14 ja kello 18. Ensimmäisessä palveluksessa kahden aikoihin Kristuksen hautakuva sijoitetaan keskelle kirkkoa, Kristuksen arvioituna kuolinaikana. Toisessa palveluksessa hautakuva kiertää kirkkoa ympäri kantajien avulla. Papit kulkevat tällöin hautakuvan alla, opastaa Kudjoi.
Suurena lauantaina muistellaan Kristuksen kuolemaa ja vierailua Tuonelassa. Suuri viikko on tällöin jo lopuillaan. Ilon aika koittaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jolloin juhlistetaan Kristuksen ylösnousemusta.
- Kirkossamme pidetään yöllä jumalanpalvelus, joka voi kestää jopa kolme tuntia. Papiston vaatetus vaihtuu yöllä mustasta iloa juhlistavaan valkoiseen ja kultaan. Sunnuntaina on jälleen ilon päivä pitkän surumielisen viikon jälkeen, iloitsee Kudjoi.
Pääsiäissunnuntain eli Herran pääsiäisen jälkeen iloaika jatkuu kirkasviikkojen muodossa aina helatorstaille saakka.
- Toisena pääsiäispäivänä järjestetään esimerkiksi Tampereella ristisaattue ja toisinto yön palveluksesta lapsia varten.
Ortodoksien pääsiäistä voidaankin pitää ajatukseltaan ja laajuudeltaan hieman luterilaisten joulua ja sen odotusta vastaavana juhlana.
- Olen huomannut pääsiäisen tärkeyden kuitenkin korostuneen myös luterilaisessa kirkossa viime aikoina, mietiskelee hieman yli vuoden Porin ortodoksisen kirkon pappina toiminut Kudjoi.
Tuomas Bärlund

20.3.2008 09:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva