Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusi lohiasetus uhkaa Selkämeren rannikkokalastusta

Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala on huolissaan siitä, että maan hallituksen käsittelyyn lähipäivinä vietävä uusi lohiasetus uhkaisi toteutuessaan lohen rannikkokalastusta ja samalla koko kalastustelinekinoa Selkämerellä.

 

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vie lähipäivinä hallituksen käsittelyyn uuden lohiasetuksen, josta on käyty vilkasta julkista keskustelua. Satakunnassa on maakuntajohtaja Rajalan mukaan hyvä tiedostaa, että samalla päätetään oman rannikkomme, Selkämeren rannikkokalastuksen tulevaisuudesta.
Käsittelyssä oleva lohiasetusluonnos lähtee siitä, että lohen ammattikalastus on sallittua vasta 2. kesäkuuta alkaen ja silloinkin vain kahdella rysällä kalastajaa kohti. Omassa lausunnossaan Satakuntaliitto vaatii vapaata lohenkalastusta yhdellä rysällä kautta vuoden. Suomen Ammattikalastajaliitto on puolestaan todennut, että mahdollisuus kalastaa lohta on ainoa keino säilyttää kotimaisen kalan tarjonta myös tulevaisuudessa.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen selvitysten mukaan lohen taloudellinen merkitys koko Pohjanlahden päätoimisten rannikkokalastajien toimeentulossa on vastoin yleistä käsitystä suuri. Lohen osuus vaihtelee tärkeimmillä alueilla noin viidenneksestä puoleen.
- Tuontikala on jo nyt valtaamassa markkinoita, ja jos lohen ammattikalastus kiristyvien rajoitusten johdosta estetään, tarkoittaa tämä myös muiden tärkeiden kalojen kuten ahvenen, siian ja kuhan pyynnin loppumista, Rajala huomauttaa.
Hänen mukaansa maan poliitikot ovat nyt hävittämässä ammattikalastuksen Suomesta. Hallitusohjelmaan on kirjattu rannikkokalastuksen toimintaedellytysten säilyttäminen. Nyt tehtävällä päätöksellä hallitus kertoo kalastajille ja kuluttajille, mikä on sen linja perinteisen yritystoiminnan jatkon suhteen.
- Satakunta on elintarvikemaakunta, jossa oman rannikon kala on tärkeä asia. On ehdottomasti pidettävä huolta siitä, että Selkämeren ammattikalastajien lohenpyynti on sallittu vähintään 2. kesäkuuta 2008 alkaen ja laadittava asetus on voimassa kolme vuotta, sanoo maakuntajohtaja.

 

20.3.2008 09:08

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva