Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pelastusalan neuvottelukuntaa suunnitellaan virkamieselimeksi

Nykyisin kuntien valitsemilla luottamushenkilöillä täytettyä Satakunnan pelastusalan neuvottelukuntaa uhkaa romuttuminen, mikäli suunnitelma luottamushenkilöiden korvaamisesta kunnanjohtajilla toteutuu. Neuvottelukunnan puheenjohtaja Pentti Forsten (sd) pitää suunnitelmaa pöyristyttävänä.

 

Satakunnan pelastusalan neuvottelukunnan tehtävänä on toimia Satakunnan pelastuslaitoksen luottamuselimenä, joka on korvannut aiemmat kuntien palo- ja pelastuslautakunnat. Maakunnalliseen pelastuslaitokseen kuuluu Satakunnassa 26 kuntaa, joista jokaisella on neuvottelukunnassa yksi kunnanvaltuuston valitsema edustaja.
Hallinnollisesti pelastuslaitos kuuluu Porin kaupungin organisaatioon. Porin tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus (kok) on esitellyt neuvottelukunnalle suunnitelmaa, jonka mukaan pelastuslaitoksen perussopimukseen tehtäisiin muutos, että neuvottelukunnan luottamushenkilöt korvattaisiin kunkin kunnan johtajalla. Muutos tapahtuisi esityksen mukaan jo ensi vuoden alussa, kun kunnallisvaalien jälkeen toimielimiin valittaisiin joka tapauksessa uudet edustajat.

Valta keskittyisi virkamiehille
Muutosta on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa. Kari Hannus on parhaillaan lomalla, mutta neuvottelukunnan puheenjohtaja Pentti Forsten (sd) Porista pitää suunnitelmaa pöyristyttävänä.
- Se olisi täysin demokratian vastainen ja siirtäisi vallan pelastuslaitoksessa kokonaan virkamiehille. Koska kunnanjohtajakokous kokoontuisi vain pari kertaa vuodessa, olisi valta käytännössä pelastuslaitoksen virkamiehillä, ja poliittinen ohjaus puuttuisi kokonaan, Forsten sanoo.
Forsten korostaa pelastusalan neuvottelukunnan olevan maakunnallinen toimielin, jolla on mm. budjettivaltaa. Tällainen toimielin kuuluu hänen mukaansa luottamushenkilöille.
Forsten epäilee syyksi suunnitelmaan sitä, että neuvottelukunta on pitänyt ohjakset varsin tiukasti käsissään, ja pelastuslaitoksen operatiivinen johto haluaa tällä tavalla löysentää nyörejä.
Neuvottelukunnan alkutaival oli kangerteleva, mutta päättymässä oleva nelivuotiskausi on toiminut Forstenin mukaan hyvin, ja myös pienissä kunnissa on oltu tyytyväisiä neuvottelukunnan toimintaan.

Piirijärjestöt haluavat säilyttää poliittisuuden
Myös Satakunnan poliittisissa piirijärjestöissä on herätty. Satakunnan Sosialidemokraattien piirihallitus käsitteli asiaa tuoreeltaan pari viikkoa sitten, ja sen käsittelyn pohjalta piirijärjestöissä sovittiin yhteisestä julkislausumasta, jossa suunnitelmaa vastustetaan.
- Ainakin demarien piirihallitus vastusti hanketta, ja  neuvottelukunta halutaan pitää poliittisena. Keskustelujen perusteella myös muissa piirijärjestöissä oltiin samaa mieltä, sanoo Satakunnan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jukka Pirttinen.
Piirijärjestöjen vetovastuu on nyt Satakunnan Kokoomuksella, jonka oli määrä tehdä asiasta yhteinen julkilausuma. Toistaiseksi sitä ei ole kuitenkaan annettu.
Jukka Vilponiemi

20.3.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva