Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Suomalainen urheilija lajinsa huipulla on harvinaisuus. Tähdenlentoja nähdään silloin tällöin, mutta yleensä ei hallinta kestä pitkään. Italian Santa Caterinassa Virpi Kuitunen oli uskomattoman hyvä, sillä hänen loppukirinsä sekä lauantain että sunnuntain kisoissa hämmästytti. Voimansa äärettömän hyvin tunteva Kuitunen ajoi 10 kilometrin vapaan takaa-ajossa viimeisellä peltoaukealla Puolan Justyna Kowalczykin 11 sekunnin etumatkan kiinni ja meni vielä ohi. Se oli temppu!

Todella mahtavaksi Kuitusen hiihdot Bormiossa nosti se, että hän teki vastaavan tempun kahdesti. Antoi Justynan pumpata itsensä hapoille ja Virpi kuunteli omaa kehoaan. Kun virtaa riitti, niin sitten tultiin maalisuoralle aivan kuin saalistaja. Ei kotikatsojakaan tahtonut silmiään uskoa.
Urheilija saa käyttää myös järkeä. Tosin edellytyksenä on, että sitä löytyy. Kuitunen on kunnoltaan sekä aivotoiminnaltaan ehdottomasti hiihtolatujen kuningatar. Hieman tekaistulta tuntuneessa maailmancupin huipentumassa tämä tuli näyttävästi esiin.
Jonkinlaiset mahdollisuudet kokonaisvoittoon Virpin lisäksi omanneet Norjan Astrid Jacobsen ja Ruotsin Charlotte Kalla saivat melkoisen oppitunnin. Lääkäriksi opiskeleva Jacobsen osannee käyttää näitä kokemuksia jatkossa myös potilaittensa hyödyksi?
Aina pitää puhua rahasta. Pelkästään hiihtämällä Virpi ansaitsi 179!p135 euroa sekä noin 13 kiloa palkintoja, joista kristallipallo painoi pelkästään yhdeksän kiloa. Kun tienestiin lisätään vielä yhteistyösopimusten tulot sekä bonukset, niin Virpihän pääsi melkoisella varmuudella samaan palkkaluokkaan kuin jääkiekkoilija Jere Karalahti viime kaudella.

Ilkeä neljäs sija
Alppilajien puolella Tanja Poutiaiselle kävi jopa nolo tuuri. Hän sijoittui sekä pujottelun että suurpujottelun kokonaiskilpailun yhteispisteissä neljännelle sijalle.
Poutiaisen osalta tilannetta huononsi yksi peruutettu kisa, sillä ilman sitä hän olisi melkoisella varmuudella ollut ainakin pujottelussa palkintopallilla kauden päätteeksi.
Miesten puolella Marcus Sandell alkaa nousta perintöprinssiksi. Upeasti kauden päätöskisassa suurpujotellut Sandell ei kuitenkaan noussut yhteispisteissä viidentoista parhaan joukkoon, vaan jäi kahdella pisteellä sijalle 16. Mitä hyötyä sitten sijoittumisessa viidentoista joukkoon olisi ollut?
Hyöty olisi ollut ensi kaudella kuuman ryhmän (15 parasta) paikka heti avauskilpailussa. Varsin merkittävä etu tuo on alppilajeissa.
Onnistua pitää useammassa kuin yhdessä kisassa. Kalle Palander on jo pitkään parannellut säärtään, mutta silti hän oli suurpujottelussa tämän kauden 9. sijalla, eli paikka kuumassa ryhmässä säilyi. Kalle nimittäin jatkaa vielä pitkään, joten ehkä saamme nauttia jopa olympiamitalista?

Yhdistetty pulma
Yhdistetyn ja mäkihypyn lajijohtaja Janne Marvaila sai synninpäästön Hiihtoliiton puheenjohtaja Jaakko Holkerilta, jonka mielestä Marvaila on liikaa joutunut keräämään liitolle rahaa, joten varsinainen päätyö on jäänyt vähemmälle.
Ikävä kyllä se on myös näkynyt.
Yhdistetyn puolella urheilijat savustivat päävalmentaja Jouko Karjalaisen ulos tehtävistään. Armeijan kuri ei sovi lajiin, totesi Holkeri.
Mitä mäkihypyn puolella sitten mahtoi tapahtua, kun Harri Olli ei sopinut kuvioihin? Niin kapeaksi on lajin kärki käynyt nyt lopettaneen Tommi Nikusen aikakaudella, ettei uusia kykyjä ole Ollin lisäksi noussut esiin ensimmäistäkään. Ja Harri Olli on noussut sinne, ehkä Nikusesta huolimatta?
Planican lentomäen joukkuekilpailun olisi Suomi voittanut kirkkaasti, mikäli Olli olisi hypännyt Jussi Hautamäen tilalla. Mutta ei voinut, kun on kurinpitorangaistus (kenen aiheuttama?) päällä.
Jaakko Holkeri totesi, että Suomun lentomäkihanke pitää pistää pakkaseen, koska mäessä voisi kilpailla korkeintaan joka toinen vuosi – eikä sillä välillä mäessä saa edes harjoitella. Tyhmä ajatus koko lentomäki, mutta kun äänestäjiä (arvatkaa minkä puolueen?) on Kemijärvellä pilvin pimein, niin pimeyttä pitää jotenkin kompensoida.
Maksajat löytyvät etelästä. Aavasaksalla niitä olisi löytynyt ehkä lännestäkin?
Kannattaisiko etsiä vastausta netistä - Ikean hyllyjen välistä – voisi puuttuva ruuvi löytyä! Toinen vaihtoehto on tekstiviesti kaverin piikkiin.

Kovia menetyksiä
SM-liigassa ovat käynnissä tosipelit ja erittäin värikkäästi ovat alkaneet. Varsinaista henkien sotaa on käyty ex-leijonavalmentaja Hannu Aravirran sekä nykyisen Leijonaluotsi, Doug Sheddenin, valmentaman Jokerien välillä.
Siinä on taktiikat päässyt oikeuksiinsa. Ja yhä vieläkin ihmettelen sitä, että Sihvonen leimasi aikoinaan Sheddenin fiaskovalmentajaksi. Kaikesta nimittäin näkee, että Shedden osaa reagoida myös vastustajan tekemisiin – ja se on valmentajalle etu.
Ässien viimeisin menetys on Masi Marjamäki – ja kuinka ollakaan Ilves on taas se saava osapuoli. Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki kertoo, että joukkueen hakulistalla on nyt viisi avainpelaajaa. Heistä kolme olisi puolustajia. Yksi vaihtoehto olisi Matt Nickerson. Kun Canal Plus esitti Ilveksen pelin, niin asiantuntija Jukka Koivu meni miinaan. Hän totesi, että Nickerson on Ilveksessä (kuukaudessa) kasvanut suureksi pelaajaksi.
Koivu hyvä, kyllä Nickerson jo Ässissä oli joukkueen yksi parhaista puolustajista, eikä istunut jäähyllä. Saa kommentaattorikin ajatella ennen kuin puhuu.
Että pelimies tehdään kuukaudessa vain paikkakuntaa vaihtamalla?
Ässät hakee selkeitä vahvistuksia. Siihen muottiin Nickerson mahtuu. Alpo Suhonen on Sveitsissä ja voi olla, että onkeen tarttuu vonkaleita. Siellä kun pelaa myös suomalaisia huippumiehiä!

Naiset valmistautuvat sarjaan
Porin kaksi ensi kauden pääsarjassa pelaavaa naisten joukkuetta valmistautuvat huolella ensi kauden sarjaan.
Naisten pesäpallon supersarjassa pelaava Pesäkarhut viettää pääsiäisen kotimaan harjoitusleirillä. Urheilutoimenjohtaja Petri Kaijansinkko totesi, että tämä vaihtoehto sivuuttaa nyt ulkomaan harjoitusleirin, sillä nyt on koko joukkueen yhteisharjoittelu mahdollista.
Etelän leirin matkakustannukset ovat pelaajien itse maksettava, ja haittana on myös työ- sekä opiskeluesteet. Kaijansinkko arvioi, että näin leiristä saadaan paras mahdollinen hyöty, ja kun sarja alkaa, niin joukkue on hyvin valmistautunut.
Jalkapallossa Porin Nice Futis on myös lajin pääsarjajoukkue. Nousu naisten Liigaan tuo melkoiset lisävaatimukset myös joukkueen vahvuuteen. Päävalmentaja Jouni Joensuu on saanut yhteistyön auki saksalaisten kanssa.
Joka ei naisten jalkapallosta paljon tiedä, niin kerrottakoon, että Saksa on lajin hallitseva maailmanmestari. Kun porilaisten vierailun isännät ovat myös tosissaan mukana, niin voi hyvinkin olla, että Nice Futiksen ensi kauden joukkueessa näemme kovantason saksalaispelaajia.
Kun vielä FC PoPa on miesten jalkapallon puolella tosissaan liikkeellä ja miesten Ykkösen pesisjoukkueet, Ulvilan Pesä-Veikot sekä Kankaanpään Maila, ovat liikkeellä tosissaan, niin kyllä kesänkin palloilukaudesta tulee melkoisen mielenkiintoinen.

Ei suomalainen tapa
Nyt kun formuloiden kilpailukausi saatiin Melbournessa avatuksi, ja meikäläinen sunnuntaiaamuna varhain kuvaruudun eteen, niin päällimmäinen tunne oli, että suomalaisittain läskiksi meni!
Mitä, eikö meikäläistä tyydyttänyt, kun Nico Rosberg sentään oli kisan jälkeen palkintopallilla? Ei tyydyttänyt neljäsosasuomalaisen menestys, koska mukana oli kaksi suomalaistakin, Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen.
Maku Rosbergin mahdolliseen suomalaisuuteen meni viimeistään siinä vaiheessa kun palkintojen jakamisen yhteydessä soitettiin kansallislaulut. Jo pieni suomalainen ala-asteen poika tietää, että silloin kun kansallishymni soi, niin suomipoika ottaa lippalakin päästä.
Nico Rosberg ei ottanut. Sitä se ulkomaalaisuus teettää!
Heikki Kovalaisen epäonni oli turva-auto ja yksi napinpainallus.
Kimi Räikkösen kohdalla töppäsi Ferrari-talli taktiikassaan, eikä auto sittenkään ollut luotettava. Ex-tallipäällikkö Jean Todt takaisin hommiin. Nykyinen ei tajunnut milloin kannattaa Kimi ottaa varikolle. No, autokin petti, joten eipä siitä sen enempää, kuin Malesiassa kaksi suomalaista pallille!
Osaavat ainakin ottaa lippalakkinsa pois kun kansallishymni soi.

Kaikkien alojen asiantuntija
Aina löytyy formulakuskeille neuvojia. Sellaisen roolin on ottanut Niki Lauda, joka ei yleensä löydä, ainakaan Kimistä, mitään hyvää sanottavaa.
Yhtä hyvin voisi kysyä, kuinka paljon tämä Lauda itse tietää nykyajan formuloista?
Vaikka onkin kolminkertainen maailmanmestari, niin ei hänkään aikoinaan autoaan hallinnut.
Kannattaisi muistaa tuollainen pikkuseikka.

Jarmo Liuhala

18.3.2008 08:38

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva