Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Vaikka monissa talvikauden palloilusarjoissa ovat tosipelit meneillään, niin aika monessa lajissa myös viikonvaihde tuo mestareita. Satakuntalaisen palloilun edustus on hieman harvinaisten joukkueiden ryydittämä. Toki Porin Narukerän tämän illan pronssiottelu oli hieman odotettavissa, mutta silti pieni yllätys. Matkalla mitalipeliin pudotettiin Helsingin IFK, ja se oli temppu! Tänään Narukerä pelaa pronssista Varkaudessa kello 18.30 ja kotijoukkue on WP-35. Vielä ehtii lähteä mitalia juhlimaan.

Porin Ässien edustusjoukkueen kausi meni miten meni – eli huonosti. Vain hilkun paremmin sekä sijoituksellisesti että pisteiden valossa onnistui Rauman Lukko. Mutta ohi on Lukonkin kausi. Melkoinen pettymys – ei siitä päästä yli eikä ympäri.
Mutta jääkiekkoilullisen vastuun satakuntalaisesta maineen kohottamisessa, on jopa yllättäen ottaneet Porin Ässien A-nuoret. Eilen Ässät on pelannut runkosarjan kärkijoukkue JYPiä vastaan ensimmäisen välieräottelun Jyväskylässä, ja toinen peli pelataan huomenna Isomäen hallissa alkaen kello 16. On etukäteen täysin turha ennakoida eilisen ottelun tulosta, mutta huomenna Porissa ratkaistaan pitkälti jopa finaalipaikkaa. Pelin jälkeen voi jommallakummalla olla jo kaksi voittoa, eikä enää tarvita kuin ratkaiseva kolmas – yleensä se vaikeimmin otettava.
Koska jääkiekkonälkäiset porilaiset ovat ottaneet täysillä Ässien A-nuoret omakseen, niin toivottavasti seurajohto huomioi asian. Isomäkeen tulee huomenna parituhatta katsojaa, joten kunnon oheismyynti takaa lisätuloja. Kannattaa huomioida oikein kunnolla ja ottaa eurot seuralle. Siis oheishomma täytyy laittaa kuntoon – järjestyksen valvontaa myöten. Varautuminen on viisautta.
Seikka on saletti.

FBT Pori pisti poikki
Salibandyn 1. divisioonassa kaksi porilaista seuraa taisteli aivan sarjan loppuun asti jopa lohkon kärkipaikasta. Jossain vaiheessa meni homman ikään kuin uusjakoon.
SBS Porin piti olla se varma porilainen liigakarsija, mutta hiljaa hivuttaen FBT Pori tuli rinnalle ja meni ohi. FBT omasi mahdollisuudet jopa lohkovoittoon, mutta toinen sijakin takasi pitemmän kaavan mukaisen karsinnan.
FBT Pori pisti ensimmäisen liigakarsinnan poikki suoraan kolmella voitolla, ja edessä on toinen näytös. Nyt vastaan tulee SM-liigatason joukkue OLS Oulusta, jolla on vielä kotietu. Silti FBT Pori omaa kaikki mahdollisuudet ja seuran puheenjohtaja Juhani Ruohonen totesi, että sarjanousun tuomat haasteet on huomioitu.
Jossitellaan hieman. Sarjanousu tietää sitä, että muutama vahvistus ryhmään tarvitaan. Sitäkin on seuran taholta pohdittu. Toki paikallisseurasta voi tulla pelaajia, mutta heidän pitää olla vahvistuksia, omaksua seuran toimintamalli, eikä kyseeseen tule pelaajat, jotka vuodesta toiseen vaihtavat porilaisseurasta toiseen. Ei silloin löydy riittävää seurahenkeä.
Odotellaan nyt miten nousun kanssa käy. Mikäli se tulee, niin salibandyn osalta on Porissa niin kutsutusti alasistumisen paikka! Mikään ei kohene hokkuspokkus-temppuilulla.
Silloin ovat kyseessä isot suuntaviivat. Ilman mahdollista nousuakin mietintämyssyllä olisi käyttöä!

Toiset pelit tänään
Täällä suunnalla noita jääkiekon SM-liigan puolivälieriä pääsee suurin osa seuraamaan television välityksellä, mutta ei Tampereelle ole kuin runsas sata kilometriä. Peli on aina parasta paikan päällä, mutta tuskinpa Ouluun asti viitsii kukaan satakuntalainen lähteä, ellei oma poika pelaa.
Nyt puhutaan SM-liigan joukkuemäärän vähentämisestä, tai lähinnä Harkimo puhuu. Kyllä Suomen jääkiekon kokonaisetu on sittenkin siinä, että koko maa on kohtuullisesti liigakiekon parissa. Mestis täyttää sitten muut harmaat alueet.
Ei siinä ole isompaa järkeä, että liigakiekkoilu keskittyy vain pääkaupunkiseutuun, Hämeeseen ja Länsirannikolle. Tosin Oulun Kärpät on pyytämättä ottanut kantaakseen puolen Suomen osavastuun.
Juhani Tamminen on täysin oikeassa siinä, että Vaasa pystyisi hyvin elättämään yhden liigajoukkueen, kunhan johtajat ovat osaavia ja kannattajat ymmärtävät edes vähän jääkiekon päälle. Jo viime vuoden Pitsiturnauksesta tuli kerrottua, että Vaasan Sportin kannattajilla on pitkä, pitkä matka jääkiekkokulttuuriin. Miten olisivatkaan moiseen oppineet?
Mutta kun Mikkelin Jukurit joutui pistämään porttikiellon Sportin kannattajille, niin on Tamilla töitä tuollakin alueella. Oman joukkueen kannustaminen on ensimmäinen opittava asia, pelkkä vastustajalle rivouksia huutaminen, ei ole kannustusta. Ja piste.

Tosiasiat pitää tunnustaa
Jo vuosikymmenien ajan olen päässyt seuraamaan – paitsi SM-liigaotteluja – myös niiden erotuomaritoimintaa.
Itse pelissä taso on parantunut, niin että oikeastaan vain lajin nimi on sama.
Mutta erotuomarien taso on mielestäni jopa pudonnut Seppo Mäkelän ja Pertti Juholan ajoista. Yksi erittäin tärkeä syy on, etteivät tämän hetken päätuomarit kestä niin ensimmäistäkään lausuntoa pelin kiihkeydessä tapahtuneen väärän vihellyksen tuomasta pelaajakommentista.
Toki yksi poikkeus nykyliigassakin on. Hän on Jari Levonen. Tuomioissaan jämäkkä, kuittaa pelaajien kommentit omalla selvityksellään. Ei siis ole ensimmäisenä nostamassa käsiä lanteille käytösrangaistuksen merkiksi. Ei käytöskympillä päätuomari auktoriteettia saa lisää – päinvastoin.
Toinen syy on jo älyttömäksi mennyt tuomarien puolustaminen. Jos valmentaja arvostelee, niin kolahtaa sanktio. Sittenkin vaikka arvostelu osuu nappiin.
HIFK voitti Bluesin keskiviikkona päivänselvällä Arttu Luttisen potkumaalilla. Sen Canal Plussan kamerat ja kaikki asiantuntijat toivat esiin. Mutta erotuomarijohtaja Arto I. Järvelä oli eri mieltä. Eli piti puolustaa, vaikka virhe tapahtui! Ja kyseessä oli vielä voittomaali.
Se riittää kun taas katsoo MM-kisoja. Muistaneeko kukaan, koska viimeksi suomalainen päätuomari olisi tuominnut vaikkapa MM-kisojen välierissä. Alkusarjan jälkeen on yleensä ollut paluulennon lippu kourassa.
Tähän se liika suojaaminen johtaa – valitettavasti.

Kausi pakettiin
Viikonlopun aikana talviurheilukausi pistetään pakettiin.
Se tapahtuu maastohiihdossa, alppilajeissa ja mäkihypyssä. Näistä kaikista saamme tv-tarjontaa, joten kyllä nyt uuniperuna maistuu muuallakin kuin Nurmijärvellä.
Virpi Kuitunen taitaa sittenkin ottaa maastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voiton – se tuntuu jopa varmalta. Tanja Poutiaisella oli omat saumansa kristallipalloon, mutta kun kisoja jouduttiin perumaan, niin siitä kärsi huippuiskussa oleva Poutiainen.
Planicassa hypätään lentomäkeä. Pitkälti yli 200 metrin liitoja on kiva seurata – edellytyksellä, että olot ovat liki ihanteelliset. Mikäli tuuli nousee pääosaan, niin laji on hirveetä kattoo.
Odotetaan suomalaisvoittoja. Ne ovat kuitenkin seuraamisen suola.

Formulakausi alkuun
Vähän kuin huomaamatta homma meni siihen malliin, että tuo maksullinen formula-kanava täytyi hankkia.
Aika pitkään tosin sitä yritti pistää hanttiin, mutta jälkilähetys on aina onnenkauppaa. Nimittäin siinä mielessä, että varmuudella joku ystävällinen kertoo kisan lopputuloksen. Ainakin silloin jos suomalaiskuski voittaa.
Hammasta purren pitäisi vielä tiedosta kiittää. No, piruuttaan sen tekevät, mikäli tietävät jonkun odottavan jälkilähetystä. Eli maksettava oli, ja muistakin urheilukanavista. Vähän niin kuin työnkin takia!
Huolimatta Oskari Saaresta, homman kestää, kun ensin tietää millä numerolla ajaa Kimi ja millä numerolla Heikki. Toki auton väristä jo tietää paljon.
Mutta tiedoksi, että Kimin Ferrarin numero on 1 ja Heikin McLarenin kyljessä yllättäen, ainakin ennakkotietojen mukaan, numero 23. Taitaa johtua siitä, että Ron Dennisin tallihan hylättiin viime kaudella merkkimestaruustaistosta?
Silti uskaltaa odottaa Kimi Räikkösen voittoa Melbournesta ja kyllä Heikki Kovalainen on korkealla. Ai niin, tallissa on edelleen Ron Dennis, joten Heikin pärjäämiseen täytyy aina etukäteen suhtautua varauksella.
Sen olen nähnyt Max-kanavaltani.

Jarmo Liuhala

14.3.2008 10:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva