Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaffeet o juatu

Kuva: Kaffeet o juatu

Kaffeet o juatu nii Pori jupileemi johrost ko mont muutaki kerttaa. Kaffee kirvottaa ihmiset pauhaamaa asjoist. Toiset saa siit puhtii lyär kaikki lapetiks ja toiset löytää sentää jottai hyvvääki praattaamist. Tuli tämmösee tuloksee iha tosa priama tuaksinas.

 Oikeestas mul oli täs miälesäni nua kaffepannut, nii mone sorttiset munki elämäni aikan. Osa pannuist o teil tiätämättömil, mut jokusii e millää malt viäl antaa pois. Iha ensmäine kaffepannu, piäni yhrekupi vaa, kuparine ja nätti o mul yks tuttu värkänny kuulemma sillo ko oli iha pikkune flikka. Se pannu o ninko aarre mul. Koton meil oli semmone harmaa kirjava emaline kaffepannu ja oli äitil sit punane kommee ainaki yli kymmenelitravetone emalipannuki, jol pruukattii kuukat isois talkois taik pihaompeluseurois. Se iso pannu passas kiahumaa vaa puuhellal, joit sihe aikaa oliki joka huushollis.

Isol kuparipannul kuukattii kaffeet tyämiähil avovalkeel taik soli semmone pläkkipelline pihahella reikines, silloko mee pytinkii pikkuhiljaa pykättii. Oli saanu se mummult perrii ja sil oli aikanas Kiviniämes monet kaffeet kohautettu millo minkäki priama johrost. Ei sihe aikaa mummulas kaffeet sillai pivvattu ko nykypäivän ja soli kans stää korttitavaraa sillo sota-aikan. Ny tuli miälee et oli meil!p koton äitil ruastumaton pannuki, jost oli oikee hyvä kaataa. Se ei uittanu eikä sutannu tuukei. Se pannu ole pitäny korjus ninko semmosenki oikee muatoilija ruastumattoma kaffepannu, jonka sai syntymäpäivälahjaks ko fiirasi kakskymentvuatispäivii. Sikko meni kymmenkunta vuat ettiippäi sai taas lahjaks kaffepannu ny äitilt, ko se erelline oli mummult saatu. Äiti oli vissii huamannu et mee huushollii tullee koko ajjaa lissää väkkee ja tarvitaa ainaski nois perhekemuis ninko just sillonki kaksoste ristiäisis pääsiäisen issoo pannuu. No se iso pannu o ollu ussei tarpeesee nii meil ko lainattunki. Silti soo ninko uus viälki ja ain reeras ko tarvis tullee pannukaffeel.

Miähe kottooki meil o oikee pläkkäri itte rustaama ruastumatoi kaffepannu, joka tyhjänäkki painaa ko synti, mut o muistoi täyn ja näytil erellee. Onne kaffepannut nii nättei kaikki vanhat, oli ne sit mist värkist tahans tehtyi. Emmää oikee tahro uskoo et joku vuasie pääst ihhailis samallai noit nykysii sähkosii kaffevempaimii, mut voi ol et.

Palataas ny hiuka viäl niihi kuparipannuisii ja niitte hoitoo. Pannut pruukas ol kiiltäviks klanssattui!p ja se et ne semmosii oli, oli kans tyä takan. Eikä sekkää iha piisannu et pesi pannu konnei ennää sakkai pääl luanto antanu myäre kuukat, ninko jokuset kuulemma teki. Niit jouruttii tinnaamaa tämä täst melkeist kerra vuares. Se taas johtu siit et ne kupariset kaffepannut oli tinattui sisält päi. Kupari o myrkyllist ja tinauksel pirettii huali et pannu oli ehhee ja käyttökelpone. Tina kulu ain käytös ja tinaukse jälkee oli sit taas ninko uus. Tinaus pruukattii tehr pihal ko siin puhristukses jouruttii käyttää sualahappoo. Pannu kuukattii sualahapol et uus tina ottas kunnol kii.

Sit kuumennettii priimus ja siin valkee pääl pyäritettii pihreil kii pittäi stää kuparipannuu joho sissää oli tällätty tinaklöntti. Pikkuhiljaa se tina alko sullaa ja täytti pannu pinna sisäpualt. Sikko alko näyttää hyvält kaarettii sulat tinaloput pitki pannu nokkaa pois ja tälläi tuli nokkaki tinattuu. Joskus oli tinattavan tuffal semmosiiki pannui, jokka oli koottu osist vaa tinnaamal. Niitte kans oliki viktist ol varovaine ettei hajonnu koko pannu palasiks.

Taitaa ol nykysi tua kaffepannu hoito paljo helpompaa ko ennevanhaa vai mitä meinaatte?

Ulla Leino

14.3.2008 08:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva