Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valtakunnassa kaikki hyvin?

Kuva: Valtakunnassa kaikki hyvin?

Valtakunnassa on kaikki hyvin. Vai onko?
Ainakin pääministerillä on aikaa hakea seuraa netistä ja tapella sen jälkeen oikeudessa kunniansa ja yksityisyytensä perään, ja ulkoministeri puolestaan ehtii näpytellä sadoittain tekstiviestejä stripparille valtion piikkiin.

Ilmeisesti edellinen punamultahallitus hoiti asiat niin valmiiksi, ettei nykyisen porvarihallituksen ministereiden tarvitse juuri muuta tehdä kuin vihellellä ja viihdyttää itseään. Suomen kansaa nämä surullisen hahmon ritarit ovat ainakin viihdyttäneet, ja vähitellen tieto heidän Suomen politiikkaa vähemmän mairittelevista seikkailuistaan on kiirinyt myös ulkomaille.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ja ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) rooleihin kuuluu presidentti Tarja Halosen ohella edustaa ulkomailla Suomea korkeimmalla tasolla. Meidän suomalaisten on sanottu olevan allergisia sille, millaista Suomi-kuvaa maailmalla meistä välitetään, mutta nyt meidän on todella syytä olla huolissamme, kun Euroopassa uutisoidaan irstailevasta ulkoministeristä ja naisasioissaan oikeutta käyvästä pääministeristä.

Jos Suomen pääministeriä ja ulkoministeriä pidetään EU:n kabineteissa pelleinä, niin onko heillä kylliksi arvovaltaa neuvotella Suomen etujen puolesta?

* * *
Ikeksi itsensä Yhdysvaltain ulkoministerillekin esitellyt Kanerva oli urallaan melkoisessa nousukiidossa vielä viime vuonna, mutta Iken kiito on tainnut nyt katketa 200 tekstiviestiin, ja ties mitä muuta kuohu vielä tuo julkisuuteen.

Kokoomuksen johto sanoo Kanervan nauttivan ryhmänsä luottamusta, ja että tekstiviestijupakka on hänen yksityisasiansa. Mutta näinköhän? Kyllä Iken tekstailu on tainnut nousta paitsi kokoomuksen myös koko kansan asiaksi.

Maailmalla vastaavat skandaalit johtavat useimmiten poliitikon eroon. Britanniassa useampi ministeri on joutunut seksisotkujensa takia eroamaan, ja tuorein esimerkki maailmalta on New Yorkin kuvernööri, joka sekaantui ilotyttöihin ja joutui eroamaan.

Ike on Ike, kokoomuksessa hoetaan. Vaikka hän ei ole syyllistynyt laittomuuksiin, on Ikestä todellisuudessa tullut moraalinen - vai pitäisikö sanoa moraaliton - riippa paitsi itselleen myös maan hallitukselle sekä korvapuolue kokoomukselle, jonka johdolta oli vuosi sitten yllättävä veto nostaa Ilkka Kanerva ulkoministeriksi. Kansan mielestä Iken uskottavuus on vähissä.

Kanerva on ollut naisasioidensa kanssa otsikoissa ennenkin, ja niiden takia puolueessa on jarruteltu hänen nostettaan. Pyrkyähän Ikellä on ollut riittämiin.

* * *
Kenellekään tuskin on jäänyt epäselväksi se, että Ikellä on kauniisti sanottuna kohtalaisen voimakas saalistushalu naisasioissa. Seksologit ovat pitäneet sitä jopa pakkomielteisenä köytöksenä.

No, hän ei ole lajissaan suinkaan ensimmäinen eikä viimeinen mies. Sen sijaan tämän lajin ulkoministerinä hän on harvinainen.
Kanervaa voi pitää myös harvinaisen sinisilmäisenä poliitikkona, jos hän olettaa, ettei hänen kaltaisensa poliitikon isossa mittakaavassa harjoittama naisten ”pommittaminen” päädy ennemmin tai myöhemmin otsikoihin. Luulisi Ikenkin jo oppineen tämän aikaisemmista sekoiluistaan.

Ei olisi ihme, vaikka ulkoministeri Ilkka Kanervan lähtölaskenta hallituksesta olisi alkanut. Kanerva on kieltäytynyt eroamasta sanoen, että äänestäjät päättävät hänen kohtalostaan. Ministerinä hän on kuitenkin kokoomuksen johdon armosta, ei äänestäjien.

* * *
Ike-skandaali on antanut ainakin hetkellisen hengähdystauon pääministeri Matti Vanhaselle, eikä hänen edesottamuksistaan naismaailmassa ole kerrottu iltapäivälehdissä muutamaan päivään.

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että myös Vanhasen uskottavuus vakavasti otettavana pääministerinä on edelleen jonkinlaisessa ruusuisessa kriisissä.

Niin Vanhasen kuin Kanervan tapaukset osoittavat, että johtavalle poliitikolle olisi turvallisinta olla vakaassa parisuhteessa, mennä illalla ajoissa kotiin, vetää verkkarit ja villasukat jalkaan ja kuunnella puolison kanssa yhdessä radiosta Kovan päivän iltaa.

Jukka Vilponiemi

14.3.2008 08:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva