Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Valtio pelastamaan telakkateollisuutta”

Aker Yardsin korealaisomistus huolestuttaa Metalliliittoa.

 

Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuoremaa vaatii hallitukselta aktiivista otetta Suomen telakkateollisuuden tulevaisuuden varmistamiseksi. Vuorenmaan mielestä valtiovallan tulee toimia kotimaisten rahoitusvaihtoehtojen turvaamiseksi, mikäli Aker Yards pilkotaan.

Telakkayhtiön pilkkominen on noussut esille eteläkorealainen STX Shipbuildingin hankittua noin 40 prosentin omistuksen Aker Yardsista. Mikäli yhtiö hajotetaan, on elinkeinoministerin Mauri Pekkarisen (kesk.) oltava rahoituslaitostensa kanssa valmiina toimiin, totesi Vuorenmaa torstaina.

Vuorenmaan mukaan valtion ei pidä lähteä telakkabisnekseen omistajaksi, mutta se voi toimia tulevaisuuden hyväksi esimerkiksi Teollisuussijoituksen tai Finnveran kautta.

Vuorenmaan mukaan suomalaiset telakat ovat pelinappuloina maailmanlaajuisessa telakkapelissä. Eteleäkorealaisten kiinnostus Suomen telakoita kohtaan selittyy Vuorenmaan mukaan halulla hankkia osaamista risteilijäalusten valmistamisessa.

Alihankintaketju kovilla

Vuorenmaa muistuttaa, etteivät telakoiden vaikutukset rajoitu pelkästään telkkakaupunkeihin Helsinkiin, Turkuun ja Raumalle. Alihankintaverkosto ulottuu koko maahan ja se käsittää noin 19 000 teollista työpaikkaa.

Telakoiden tilauskuorma on viime vuosina ollut kova, mikä on Vuorenmaan mukaan aiheuttanut paineita alihankintaketjuun. Aker Yardsin toimitusjohtaja Juha Heikinheimo on osoittanut sormella erityisesti laivoihin moottoreita toimittavan Wärtsilän suuntaan.

- Olisiko vaikeuksilta vältytty, jos Turussa, suomalaisen meriklusterin sisällä, olisi Wärtsilän merimoottoreita tekevä tehdas, Vuorenmaa kysyy.

Wärtsilä päätti siirtää moottorituotantonsa Italian Triesteen vuonna 2005.

Työvoimakapeikkoja on telakoilla ja alihankintaketjussa paikattu ulkomaisella työvoimalla, jonka osaaminen ei ole Vuorenmaan mukaan ollut riittävää. Metalliliitto ei vastusta ulkomaista työvoimaa, mutta sen osaamisesta ja työehtosopimuksista on pidettävä kiinni, vaatii Vuorenmaa.

Ratkaisu ongelmiin ei ole Vuorenmaan mukaan tinkiminen palkoista ja työehdoista.

- Hyvälle työntekijälle pitää maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka. Huonoja työntekijöitä ei kannattaisi Suomeen rahdatakaan, Vuorenmaa totesi.

UP/Kari Leppänen

14.3.2008 08:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva