Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pitkämäestä ekotehokkaan rakentamisen mallialue

Kankaanpään kaupunki valmistelee ekotehokkaan pientaloalueen toteuttamista yhteistyössä Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy:n, Prizztech Oy:n ja paikallisten yritysten kanssa. Ekotehokasta ajattelua toteutetaan Pitkämäen alueella, joka avataan rakentajille 2009 keväällä. Pilottihankkeelle on haettu rahoitusta muun muassa Tekesin Kestävä yhdyskunta -teknologiaohjelmasta.

 

Kaupunginarkkitehti Maija Anttilan mukaan Pitkämäen alueen suunnittelu on nyt luonnosvaiheessa. Sijainniltaan ja maisemallisilta ominaisuuksiltaan Pitkämäki sopii hyvin ekotehokkaaseen rakentamiseen.
Metsäinen ja kallioinen alue rajoittuu etelässä kirkasvetiseen Koskenojaan. Maastosta löytyy muun muassa tervahautoja.

- Pitkämäki sijaitsee Niinisalon suunnalla, mistä kaupungilla ei ole vähään aikaan ollut tontteja tarjolla. Sen kautta kulkevat kevyenliikenteen väylät niin keskustaan kuin Niinisaloonkin, Maija Anttila kuvailee.

Kaupunki kutsuu Pitkämäkeen rakentamisesta kiinnostuneet perheet ja rakennusliikkeet mukaan alueen suunnitteluun. Energiatehokkaaseen rakentamiseen sitoutuvat ja yhteissuunnitteluhankkeesen osallistuvat rakentajat pääsevät varaamaan tonttinsa etukäteen. Yleiseen hakuun tontit on tarkoitus saada ensi syksynä.

Pitkämäen pilottihankkeessa on tavoitteena kehittää kolmitasoinen malli siitä, miten yhteiskunta voisi säädellä energiatehokasta rakentamista.

- Sitovassa asemakaavassa annetaan kestävä lähtökohta rakennusten sijoitukselle, suuntaamiselle ja alueen yhteisjärjestelyille, kuten jätehuollolle.

- Toisessa vaiheessa tonttien luovutukseen liittyviin rakentamisohjeisiin sisällytetään energiatehokasta rakentamista koskevat tarkemmat määräykset, esimerkiksi kaukolämpöön liittymisestä ja materiaaleista.

- Kolmannessa vaiheessa rakentajat saavat suositusluontoisen tietopaketin ekotehokkaasta rakentamisesta.

Maija Anttila korostaa, että kaupunki ei halua liikaa säädellä rakentamista. Mallialueprojektin edetessä nähdään, kuinka paljon kaavoituksella ja rakentamisohjeilla voidaan rakentajia sitoa.

Ekotehokas rakentaminen on muun muassa sitä, että rakennetaan vain sen verran kuin tarvitaan.

- Perheet ovat viime vuosina rakentaneet isoja taloja isoille tonteille. Nyt ollaan taitekohdassa ja trendi on jälleen menossa pienempään suuntaan, Anttila miettii.

Maarit Kautto

14.3.2008 08:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva