Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Madonlukuja Satakunnalle Kuntaliiton johdolta

Se että Satakunnan kunnat ovat Suomen vähävelkaisimpia ja katepuolellakin maakunnassa ollaan kärkisijoilla, ei olekaan ylpeyden aihe, ei ainakaan pitkään.
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma kävi kaatamassa kylmää vettä satakuntalaisten virka- ja luottamushenkilöiden niskaan Ulvilassa eilen pidetyssä maakuntatilaisuudessa.

 

– Satakunnassa on kyllä sopeutettu toimintaa resursseihin ja talous on pidetty pääosin hyvin hallinnassa, mutta kysyn teiltä, kuinka paljon teillä on liikkumavaraa? Jotta pystyy luomaan uutta, pitää olla liikkumavaraa.

Mäki-Lohiluoma näytti kalvoilla erilaisia indikaattoreita koko Suomen ja Satakunnan lähivuosien kehityksestä ja painotti, että kaikki indikaattorit näyttävät Satakunnalle laskevaa kehitystä.

Myös se että Porin seutu ei jättänyt Paras-hankkeeseen kuuluvaa kaupunkiseutusuunnitelmaa, sai tuomion. Koska Pori ei ole mukana listoilla, se ei ole mukana arvioinneissa eikä se näy missään.

”Pää pois pilvistä”

Mäki-Lohiluoma toisti moneen kertaan perusajatuksensa siitä, että Satakunnan kuntien ”hillitty ja hallittu” taloudenhoito ja vähävelkaisuus eivät auta tulevaisuudessa, kun kaikki kehityksen indikaattorit näyttävät alas päin.

Esimerkiksi väestökehitys on plussan puolella, tai edes nollan yläpuolella, vain viidessä Satakunnan kunnassa. Samoin huoltosuhde, eli työssäkäyvien ja muun väestön suhde, on keskimääräistä heikompi koko Satakunnassa ja eräissä kunnissa jo nyt hälyttävän huono. Nyt huoltosuhde on Satakunnassa 60 ja koko maassa 56. Vuonna 2025 Satakunnan luku on 119 ja koko maan 77.
Käännekohta koetaan jo 2010: silloin sataa eläkkeelle lähtevää kohden on tulossa 80 henkilöä työelämään.

– Vaikka taloudesta on huolehdittu hyvin, jos halutaan maakunnan nousuun, pitäisi tehdä jotain toisin.

Yksi keino on kuntien yhdistyminen. Paras-hankkeessa on Mäki-Lohiluoman mielestä päästy tunnetasolta realistisiin näkemyksiin. Kuntien määrä vähenee 2009 alusta nykyisestä noin 450:stä noin 350:een, ja seuraavan vaalikauden jälkeen kuntien määrä pudonnee 200–250:een.

Mäki-Lohiluoma kysyi seminaariväeltä, mikä on yhteistyön mekanismi maakunnassa vireillä olevassa viidessä yhteistyöhankkeessa.
Hän arvosteli erilaisia ”himmeleitä”, joita on luotu kuntatason yläpuolelle. Jos kuntiin jää vain sivistystoimi, miten saadaan ehdokkaita valtuustovaaleihin?

– Se voi olla vaikeaa, kun jo nykyisetkin valtuutetut sanovat, että ei ole kovin paljon päätettävää. Jos rakennetaan demokratiavajetta, ei kannata ihmetellä, että ei löydy innokkaita päättämään yhteisistä asioista.

”Pori voisi vielä jättää listan”

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman mielestä Porin seutua ei tavallaan ole olemassa, koska se ei näy kaupunkiseutusuunnitelman laatineiden listalla. Hän ehdotti, että Pori pyrkisi vieläkin mukaan hankkeeseen. Näin se pääsisi mukaan ranking-listaan, jota kaupunkiseuduista ollaan laatimassa.

– Jos Pori esimerkiksi lähettäisi kirjeen ja ilmoittaisi halunsa olla mukana, se voisi olla eduksi.

– Jos teette tällaisen kirjeen, lupaan kaikilla mahdollisilla tavoilla lobata teitä.

Hän muistutti, että kilpailu käydään tulevaisuudessa yhä enemmän seutujen kesken, ei kuntien kesken. Voimavaroja ei kannata tuhlata kuntien keskinäiseen kilpailuun.

Porin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Pentti Kilkku (kok) älähti tässä kohtaa ja muisteli olleensa ”ei-suunnitelmakokouksen” puheenjohtaja mutta muistutti myös, että koko Porin seutu totesi kyseisen suunnitelman olevan turha. Kilkun mielestä olisi ollut feikkiä luetella toteutuneita tosiasioita paperilla, ja hänen mukaansa moni muu seutukunta jätti tällaisen turhan luettelon.

Mäki-Lohiluoman mukaan ei auta vaikka kuinka hyvin olisi toimittu, jos nimi ei ole listalla, koska prosessi rakentuu tälle listalle.

– Kuka muu nostaa kissan hännän jollei kissa itse?

Heli Kokko

14.3.2008 08:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva