Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin Metallinkylän suuronnettomuusvaarat selvitetty

Porin kaupunki on selvityttänyt osana keskustan yleiskaavaprosessia Metallinkylän teollisuusalueen suuronnettomuusvaarat. Gaia Consulting Oy:n tekemässä selvityksessä todetaan, että alueella on kaksi maakäytön suunnittelun kannalta huomioitavaa suuronnettomuusvaaraa, joilla on vaikutuksia ympäröiville alueille.

 

- Väinölän, Sampolan ja Impolan vieressä on laaja vapaa Outokummun omistama alue, johon on tarkoitus kehittää yritysaluetta. EU:n direktiivien mukaan viereisen teollisuusalueen mahdolliset vaarat on kartoitettava asemakaavaa muutettaessa, kertoo Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelä.
Asemakaavamuutoksen tarkoituksena on valjastaa Sampolantien ja Haapamäen radan välinen alue sekä Mastojentien toisella puolella oleva tyhjä Outokummun omistama alue yrityskäyttöön.

Selvityksen mukaan teollisuusalueen kaksi suurinta riskitekijää ovat Mastojentien vieressä sijaitsevan Luvatan nestekaasusäiliön räjähdys tai Kokemäenjoen rannalla sijaitsevan Bolidenin rikkidioksisäiliön vuoto.

Gaia Consulting Oy:n kehittämässä menetelmässä selvitetään suuronnettomuuksien vaikutukset suojaetäisyyksien määrittelyn lähtökohdaksi. Mahdollisen suuronnettomuuden vaikutukset jaetaan tulipalosta tulevaan lämpöön, räjähdyksestä tulevaan paineaaltoon ja kaasupäästöistä syntyvään kaasupitoisuuteen.

Kullekin vaikutukselle on määritelty laajassa viranomaisyhteistyössä vaikutusluokat. Korkeimmassa vaikutusluokassa ihminen voi kuolla, rakennukset tuhoutua tai ympäristö kärsiä pahasti. Merkittävässä luokassa ihminen voi saada pysyvän haitan, rakennukset voivat vaurioitua tai ympäristö kärsiä ohimenevästi. Alimmassa, kohonneessa riskiluokassa suuronnettomuus voi aiheuttaa ohimenevän haitan ihmiselle tai pieniä vaurioita rakennukselle.

Suuronnettomuuden todennäköisyys todella pieni

Metallinkylän suuronnettomuustapauksessa läheiset asuinalueet kärsisivät mahdollisesti keski- tai alimman luokan vaurioita. Nykytilanteessa haavoittuvimpia alueita olisivat onnettomuuden sattuessa Koivistonluodon eteläosa, Sampolan itäisimmät osat sekä Harmaalinnan pohjoisosa.

Gaia Consulting Oy:n liiketoiminnanjohtaja Tuomas Raivion mukaan riskit onnettomuuksille Metallinkylässä ovat kuitenkin todella pienet.

- Vaikka kartoitus osoittaa riskien ulottuvan asuinaluillekin, on suuronnettomuuden todennäköisyys todella minimaalinen. Puitteet teollisuusalueella hyvässä kunnossa ja pitää muistaa, että selvitys on vain teoreettinen. Aiomme jatkohankkeissa selvittää, miten suuronnettomuuden riskiä voitaisi pienentää huomattavasti.

Tulevaisuudessa alueen onnettomuusriskiä voidaan mahdollisesti pienentää merkittävästi sijoittamalla nestekaasusäiliö maan alle tai peittämällä se maalla. Turvallisuusriskin olennainen vähentäminen avaa laajat mahdollisuudet maankäytön tehostamiseen ja vähentää vaaraa nykyisillä asunto-, virkistys- ja yritysalueilla.

Tuomas Bärlund

13.3.2008 08:41

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva