Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nakkilassa kunta katsoo Keski-Satakuntaan – asukkaat Poriin

Nakkilan kunta suuntaa katseensa Harjavaltaan ja Kokemäelle päin hakiessaan uutta sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyömallia, kun taas iso osa nakkilalaisista suuntaa autonsa nokan asiointi- ja työmatkoillaan Poriin ja Ulvilaan päin.

 

Nakkilan valtuusto on päättänyt, että kunta lähtee mukaan Keski-Satakunnan kansanterveystyön kuntayhtymän, eli käytännössä Harjavallan ja Kokemäen kanssa, selvittämään uutta yhteistyön mallia. Yhteistyötä tehdään jo terveydenhuollossa, mutta lisäksi Paras-hanke vaatii 20 000 asukkaan pohjaa sosiaalitoimen järjestämisessä.

Nakkilan kunnanjohtaja Kalevi Virén ehdotti, että Nakkila lähtisi mukaan myös Porin seudun vastaavaan selvitykseen, mutta kunnanhallitus ei halunnut edes katsoa, mitä se vaihtoehto tarjoaisi.

Kokemäen ja Harjavallan kanssa pyritään saamaan yhteistyön malli aikaan vuoden 2008 aikana. Alustavasti on puhuttu, että mukana voisivat olla ainakin vanhustenhuollon avo- ja laitospalvelut.

Kun tehtäviä yhä enemmän yhdistetään ja siirretään kuntayhtymille ja ylikunnallisille elimille, herää Virénin mukaan erilaisia kysymyksiä. Esimerkiksi millainen on yhteistyön ohjaamisen malli, kun laskut kuitenkin maksetaan kuntatasolla? Ja mitä jää lopulta peruskuntien hoidettavaksi ja onko nykyinen kuntarakenne sitten enää oikea?

Töihin ja asioille Poriin

Kun katsotaan, mihin nakkilalaiset matkustavat töihin ja asioille, kun he lähtevät omasta kunnasta, suunnasta ei ole epäselvyyttä:

– Lähinnä Poriin tietenkin, maakunnan pääkaupunkiin. Noin 700 nakkilalaista lähtee joka aamu töihin Poriin tai Ulvilaan ja noin 300 Harjavallan suuntaan, Kalevi Virén tietää.

 Asiointisuuntakin on selkeä. Päivittäistavaraostoksista 60 prosenttia tehdään omassa kunnassa, mutta 30 prosenttia Porissa ja noin kahdeksan prosenttia Harjavallassa ja Ulvilassa. Erikoistavarasta 13 prosenttia ostetaan omasta kunnasta, 73 prosenttia Porista ja Harjavallasta noin kahdeksan prosenttia. Palveluista hankitaan 65 prosenttia Nakkilasta, 35 prosenttia Porista ja pari kolme prosenttia Harjavallasta.

Virén viittaa Tilastokeskuksen taajamatutkimuksen tuloksiin. Keskustaajamakartta osoittaa selkeästi, että Alvar Aallon aikanaan ideoima nauhakaupunki on täyttä totta: Mäntyluodosta Harjavallan ja Kokemäen rajalle saakka ulottuu yhtenäinen asutuksen nauha, jonka piirissä on 94 000 asukasta. Nauhakaupunki on Suomen seitsemänneksi suurin taajama.

– Kuntarakenteessa ja palvelujen järjestämisessä pitäisi ottaa huomioon myös se, miten ihmiset liikkuvat, mikä on normaali kulku- ja asiointisuunta.

 Valtuuston hyväksymän strategian mukaan Nakkila kuitenkin pysyy itsenäisenä kuntana. Toisaalta kypsyminen muutoksiin tapahtuu nopeastikin, kuten Säkylän ja Köyliön päätökset yhdistyä Euraan ja Kiukaisiin osoittavat.

Nakkilan kunnalla ei ole kiirettä vaihtaa suuntaansa, ainakaan taloutensa tilan takia. Se on nimittäin hyvä. Tulossa on ylijäämäinen tilinpäätös, ja taseessa on jo entuudestaan ylijäämää.

Heli Kokko

13.3.2008 08:44

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva