Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.9.2018 - LVM halusi venäläiset tavaravaunut Suomen radoille

Keskustalaisen Anne Bernerin johtama liikenne- ja viestintäministeriö teki kesäkuussa Venäjälle kyselyn venäläisten puutavaravaunujen, nk. pankkovaunujen, vuokraamisesta Suomen sisäiseen liikenteeseen. VR-Yhtymän hallintoneuvosto käsitteli elokuussa kokouksessaan aihetta laajasti todeten, että venäläinen jarrujärjestelmä ja jarrujen suorituskyky eivät nykyisellään täytä EU-standardeja. Venäläistä kalustoa joudutaan kuljettamaan teknisten rajoitusten vuoksi alhaisemmalla nopeudella kuin suomalaista kalustoa, minkä vuoksi se varaa tavallista enemmän ratakapasiteettia ja hidastaa muuta liikennettä. Venäläinen pyöräprofiili kuluttaa rataa kotimaista kalustoa enemmän, mikä todennäköisesti johtaisi radan kunnossapitotarpeen kasvamiseen entisestään. Vaarana myös on, että venäläisten vaunujen käyttö käytännössä lopettaisi suomalaisen vaunutuotannon.
VR-Yhtymä on reagoinut tavaravaunujen lisätarpeeseen ja on kuluvan vuoden aikana hankkinut yhteensä 300 uutta vaunua, jolla vastataan suomalaisen raakapuun kuljetusvolyymien merkittävään kasvuun. Viime keväänä otettiin käyttöön 100 saneerattua raakapuuvaunua ja investoitiin 200 uuteen suomalaiseen, Pieksämäellä valmistettuun tavaravaunuun. Yhtiöllä on myös optio 100 vaunun lisätilaukselle ensi vuoden aikana. Hallintoneuvoston mukaan Venäjä ei myöskään tiettävästi ole avaamassa suomalaisille vastavuoroista mahdollisuutta toteuttaa kuljetuksia suomalaisella kalustolla Venäjän sisäisessä liikenteessä, mikä johtaisi maiden väliseen epäsuhtaan.
Hallintoneuvoston kokouksen jälkeen LVM noudatti Suomen hallituksen käytännöksi muodostunutta linjaa eli joutui tarkistamaan omaa linjaansa. Eri poliittisista ryhmistä kantautuneen viestin mukaan ideasta on jouduttu luopumaan, eikä ministeriö ainakaan virallisesti valmistele asiaa tällä hetkellä. Viime viikolla, eduskunnan syysistuntokauden alkaessa hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Katja Taimela (sd.) teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen aiheesta. Taimela kysyi muun muassa sitä, onko hallitus tekemässä kokonaisarviointia venäläisen kaluston laajemman käytön vaikutuksista rataverkollamme huomioiden mm. turvallisuuden ja kalustomarkkinoiden kehityksen.
On hyvä, että oppositioasemasta huolimatta kansanedustajamme ovat ajan hermolla ja reagoinneillaan varmistavat, että eduskunta pystyy käsittelemään asioita oikeaan aikaan ja oikeilla tiedoilla. Sipilän hallituksen esitykset eivät muissakaan asioissa ole laadultaan häävejä olleet, venäläisten vaunujen ujuttaminen Suomen raideliikenteeseen ei tee siinä poikkeusta

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva