Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.8.2018 - Sanat - kauniita, vihaisia, rumia, voimakkaita - valinta on sinun

Huomioi ajatuksesi, sillä niistä tulee sanoja. Huomioi sanasi, sillä niistä tulee tekoja. Huomioi tekosi, sillä niistä tulee tapoja. Huomioi tapasi, sillä niistä tulee luonteesi. Huomioi luonteesi, sillä siitä tulee kohtalosi.”

Näiden ajatusten siivittäminä soisi uuden eduskunnan aloittavan työnsä huhtikuun 2019 lopussa. Sanojen voima on valtava, koska niillä muokataan ilmapiiriä ja ne johtavat tekoihin. Sellaiset tavat puhua ja sanoa, joista muutama vuosi sitten vielä jaksettiin nostaa häly, nyt niihin on turruttu ja niitä pidetään uutena normaalina. Ja se on huolestuttavaa.

Kun pääministeri Juha Sipilä kertoo korjaavansa vihervasemmiston jälkiä talouspolitiikassa eikä vaivaudu kertomaan samalla, että kokoomus ja keskusta ovat olleet pääministerivastuussa vuodesta 2003, voi puhua harhaanjohtamisesta. Kun opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo olevansa huolissaan ammatillisen koulutuksen tilasta ja opiskelijoista, on ymmärrettävää, että hän ei samalla kerro, paljonko nykyinen hallitus on koulutuksesta leikannut. Sosiaalisen median kanavissa ja keskustelupalstoilla on erityisesti maahanmuuttokeskustelussa vallalla kielenkäyttö, jota ei yhdessäkään tavallisessa suomalaiskodissa lapsilta suvaittaisi.

Eduskunnan jättävä, pitkän linjan keskustalainen kansanedustaja Tapani Tölli kaipaa politiikkaan armollisuutta ja kuuntelemista. Helsingin Sanomien haastattelussa hän kommentoi, että ”Välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois.” Tölli toivoo, että seuraava eduskunta ensi töikseen sopisi siitä, miten on sopivaa puhua.

Eduskunnan arvovalta kärsii, kun yhteisiä päätöksiä ei kyetä tekemään, toisten sanomiset ymmärretään tahallaan väärin ja täysistunnoissa kilpaillaan sillä, kuka onnistuu toista pahiten loukkaamaan. Moni luopuva kansanedustaja kuvailee ilmapiiriä agressiiviseksi, lyhytnäköiseksi ja tahallaan kärjistäväksi.
Kun sanat ja puheet ovat vuosia koventuneet, vaatii kansalaisten turtuneen huomion kerjääminen yhä rajumpaa kielenkäyttöä. Eduskunnan lainsäädäntötyötä tärkeämpää työtä Suomen tulevaisuuden kannalta ei kuitenkaan ole. Tässä siis toive kaikille ehdokkaille ja tuleville edustajille yli puoluerajojen. Käyttäytykää työnhaussanne sillä arvostuksella kuin tuleva työnne edellyttää, vain siten kansakunta voi teitä ja työtänne arvostaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva