Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.8.2018 - Puhu

Kun entinen kansanedustaja avautuu henkilökohtaisista asioistaan, on lukijoiden kiinnostus taattu. Näin kävi, kun kokoomuksen Sampsa Kataja kertoi henkilökohtaisista vaikeuksistaan Satakunnan Kansan kolumnissaan. Teksti oli varsin suoraa tilitystä. Hän kertoo, miten puhumattomien asioiden taakka kasvaa, jos niistä ei jossain vaiheessa yritä vapautua. Kataja on tärkeällä asialla. Hän kertoo puhuneensa murheistaan sekä ystäville että asiantuntijoille ja toimii näin rohkaisevana esimerkkinä muille samojen ongelmien kanssa painiville. Perinteisesti suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Kun sauna ja ystävät eivät enää riitä, on nykyään täysin hyväksyttävää hakeutua mielenterveystyön ammattilaiselle.
Meillä Suomessa mielenterveysongelmat ovat edelleen työkyvyttömyyden suurin syy. Sanottakoon nykyisestä hallituksesta mitä tahansa, yksi sen tavoitteista on ollut ylläpitää työkykyä ja pidentää työuria. Kuntoutuspsykoterapian määrärahoja päätettiin lisätä ja luvut puhuvat puolestaan. Käyttäjämäärät kaksinkertaistuivat vuodesta 2011 vuoteen 2017 mennessä. Nyt voidaan sanoa, että kuntoutuspsykoterapia on tuottavaa toimintaa ja sen lopettaminen olisi jopa kansantaloudellinen katastrofi. Tutkimus nimittäin kertoo, että neljä viidestä kävijästä on kuntoutuksen päättyessä – ja usein jo sen aikana – opiskelu- ja työkykyinen. Yleensä 1-3 vuotta kestävää kuntoutuspsykoterapiaa ei ole luotu akuutteihin tilanteisiin, vaan ehkäiseväksi ja pitkäjänteisesti hoitavaksi palveluksi. Valtaosa potilaista kärsii erilaisista mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöistä, masennuksesta tai työuupumuksesta.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama kuntoutuskomitea esitti Kelan kuntoutuspsykoterapian jatkamista nykyisellään vuoteen 2025. Nyt hallituksessa kuitenkin valmistellaan nopeampaa siirtoa. Sote-uudistuksen yhteydessä on ehdotettu, että tulevaisuudessa kuntoutuspsykoterapiaa ei korvaisikaan Kela, vaan sen järjestäminen asiakkaille siirrettäisiin maakuntien hoidettavaksi. Mikäli näin kävisi, olisi hyvin todennäköistä, että pääsy terapiaan vaikeutuisi. Terapia olisi taistelemassa yhteisestä sotebudjetista muiden terveydenhuollon menojen rinnalla ja pahimmillaan se jäisi jalkoihin. Onkin syytä tarkkaan seurata syksyn budjettineuvotteluja tästäkin näkökulmasta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva