Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.8.2018 - Huolehdi läheisistäsi - vie ikäihmiselle vissyä tuliaisiksi

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko lähestyi viime viikolla poikkeuksellisella tavalla kuntia ja sairaanhoitopiirejä. Aiheena oli pitkään jatkunut helle ja huoli iäkkäiden ihmisten jaksamisesta. Saarikko kehotti viranomaisyhteistyön lisäksi nostamaan esiin yhteisöllisyyttä niin kolmannen sektorin, omaisten, naapureiden kuin asunto-osakeyhtiöiden hallitustenkin kanssa.

Nestehukka väsyttää ja voi aiheuttaa päänsärkyä, sekavuutta, huimausta ja kaatuilua. Ikääntyneillä janontunne heikkenee eivät he huomaa huolehtia juomisestaan eivätkä syömisestäänkään. Jo nyt päivystyksiin saapuu iäkkäitä potilaita, jotka ovat sekavassa ja heikossa tilassa. Jos, kun ja toivottavasti helteet muutaman viikon sisällä laantuvat, voi kuitenkin olla, että sen aiheuttamat oireet näkyvät terveydenhuollossa viiveellä. Kotihoito on mahdottoman urakan edessä. Tuulettimeksi tai ilmalämpöpumpuksi ei kukaan voi muuttua eivätkä kaikki iäkkäät myöskään ole kotihoidon asiakkaita. Saarikon mukaan nyt olisi hyvä tehdä tarkistuskäyntejä ja viedä asukkaille ohjeistusta sekä kaupunkien pienissä ja kuumissa asunnoissa sekä maaseudulla asuvien iäkkäiden luona.

Porin perusturva reagoi ministerin viestiin esimerkillisesti ja haastoi alueen kaupat, vapaaehtoisyhdistykset, asunto-osakeyhtiöiden hallitukset, omaiset, ystävät ja naapurit huolehtimaan iäkkäiden ihmisten juomisesta, helteeltä suojautumisesta sekä viilentymisestä. Kaupungin ja seurakunnan Facebook-sivuilla kampanjoidaan vapaaehtoisten aktivoimiseksi ja esimerkiksi Merikarvian kunta on luvannut toimittaa perusturvan kotihoitoon listan sellaisista ikäihmisistä, jotka eivät ole kotihoidon piirissä. Näitä henkilöitä tavoitellaan vapaaehtoisvoimin. Lisäksi kotihoito tekee tarpeen mukaan ylimääräisiä maksuttomia käyntejä asiakkaidensa luona. Perusturva myös lisäsi maanantaina kotiin vietävien aterioiden yhteyteen vissyä ja ohjeen, jossa muistutetaan juomisen tärkeydestä. Porissa juomat lahjoitti Porin Palveluliikelaitos ja Merikarvialla K-Market Merikarvia, esimerkillistä yhteisöllisyyttä sekin.

Ilmastonmuutoksen myötä tämän kesän kaltaiset hellejaksot voivat tulevaisuudessa olla arkeamme. Maakunnissa ja kunnissa on varauduttu erilaisten tilanteiden, pandemioiden, pakkasten ja sähkökatkojen varalta. Onkin syytä kysyä, tulisiko valmiussuunnitelmissa varautua jatkossa myös pitkien hellejaksojen aiheuttamiin poikkeustilanteisiin.

Nyt tärkeintä on kuitenkin käydä katsomassa, mitä iäkkäälle tuttavalle kuuluu ja Porin perusturvan esimerkin mukaan, viedä vaikkapa vissyä tuliaisiksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva