Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.7.2018 - Hakijapula, osaajapula vai molemmat?

Lounais-Suomessa on meneillään positiivinen, pitkäkestoiseksi arvioitu talouskasvu. Kasvun myötä ennakoidaan lähivuosina tarvittavan jopa 30 000 uutta työntekijää. Mutta jo nyt Satakunta ja Varsinais-Suomi kärsivät työvoimapulasta. On kuitenkin hieman epäselvää, onko kyse enemmän osaajapulasta, hakijapulasta vai molemmista?

Osaajien houkuttelemisessa olennaisessa roolissa on yrityksen työnantajamielikuva, johon suomalaiset yritykset keskittyvät luokattoman vähän. Joissain yrityksissä eletään vielä aikaa, jolloin rekrytointikanavaksi riitti avoin hakemus internetsivuilla tai työpaikkailmoitus maakuntalehdessä. Ja huonoimmillaan toimintatapa on sellainen, että hakija ei saa edes ”Kiitos, hakemuksesi on vastaanotettu” -kuittausta, kukaan ei kerro rekrytoinnin aikataulusta eikä siitä, kuka, koska ja millä perusteella on kyseiseen paikkaan valittu. Osaajat eivät lähettele ansioluetteloitaan paikkoihin, joihin he eivät saa kontaktia, he eivät täyttele pitkiä nettilomakkeita, joissa kysytään samoja asioita kuin ansioluettelossa, joka pitää kuitenkin liittää uudelleen liitetiedostoksi. Jos he ovat aikeissa vaihtaa työpaikkaa, he tekevät ratkaisunsa todennäköisesti LinkedInin ja muiden verkostojensa kautta esille tulevien seikkojen avulla.

Eikä kaikilla aloilla kirjallisen osaamisen vahvuus edes ole olennaista. Tekemisen vahvuus on. Tutkintoon tai sen puutteeseen tuijottaminen jättää monta potentiaalista hakijaa tai osaajaa rannalle. Henkilö voi olla osaaja, juuri sopiva persoona, mutta kylmä verkkorekrytointi jättää hänet piiloon.

Ja alueen maine. Kukaan meistä ei halua muuttaa alueelle, joka koetaan sisäänpäin lämpiäväksi, negatiiviseksi tai palveluiltaan ja ajanviettomahdollisuuksiltaan tylsäksi. Hyvin harva myöskään tuntee Suomen eri alueita siten, että voisi muodostaa niistä oikean mielikuvan. Työvoimaa hamuavien yritysten ei kannata jättää alueen mahdollisuuksista kertomista sen varaan, että ainoa tieto työpaikan sijaintikunnasta on sen nimi ja ehkä linkki kunnan verkkosivuille. Kuntien intressissä on myös työvoiman ja asukkaiden hankinta, ja yhteistyöehdotuksiin tartutaan varmasti ilolla. Näin alueen viestintää voidaan kehittää yhdessä.

Hakijapulaan voidaan vaikuttaa myös yksikertaisesi hakemalla hakijoita. Lounais-Suomen ihme -tapahtumapäivässä ensi viikon torstaina SuomiAreenalla on Uraputki-teltta auki koko päivän. Toivottavasti moni uutta etsivä hakija ja osaaja osuu paikan päälle ja löytää alueemme mahdollisuudet.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva